Klimasız Nasıl Serinlenir

Klimasız geçen bir yaz ve yoğun sıcak oldukça rahatsız edici olabilir. Yine de, klimasız da olsa sıcak yaz aylarını evinizde serin ve rahat geçirmeniz mümkün. Klima kullanmamayı tercih ederek sıcaktan kurtulabilir ve aynı zamanda paranızı cebinizde tutabilirsiniz.

Evinizi Soğutmak

1Güneşlikleri kapatın. Gün boyunca güneşlikleri ve perdeleri kapalı tutarak güneş ışınlarından korunabilirsiniz. Gün içinde güneş dairenize vurduğu anda, bütün pencereleri ve dış kapıları kapatın ve güneş ışınları etkisini kaybedene kadar kapalı tutun.

  • Daha iyi bir koruma için, yalıtmalı perdeleri tercih edin veya camlarınızı film ile kaplayın. Eğer mümkünse, evinizin dış tarafından pencerelere kağıt kaplayabilirsiniz. Tercih edeceğiniz yöntemleri özellikle dairenizin güneye bakan kısmına uygulayın. Dıştan kaplanan perdeler pencerenizin herhangi bir noktasından sıcaklık girmesini engelleyecektir.

2Geceleri pencerelerinizi açın. Evinizde soğuk havanın dolaşmasını sağlayacak stratejik bölgedeki camları her gece açın. Bunun yanında iç kapıları açık bırakmanız da hava dolaşımına yardımcı olacaktır. Eğer dolap ve kapakları kapalı tutmaya devam ederseniz, gün içerisinde yükselen ısı evden çıkmayacaktır.

  • Gün ışığı evinize vurmaya başladığında uyanıp pencereleri tekrar kapatmayı unutmayın. Bu saat evinizin konumuna göre değişebileceği gibi genelde sabah 5 ila 6 arasındadır.
  • Çapraz havalandırmayı deneyin. Sabahın erken saatlerinde evin serin bölgelerindeki camları açıp sıcak bölgelerdeki perdeleri kapatın. Bu sayede hava akışını sağlayın.

3Fan yardımıyla evinizi serinletin. Tavan, tavan arası veya cam fanını odalarınıza yerleştirerek odanın üst kısımlarında oluşan sıcaklığı azaltın. Taşınabilir fan kullanarak da serinlik sağlayabilirsiniz.

4Eğer apartman dairesinde yaşıyorsanız, birkaç fan kullanarak iyi bir hava dolaşımı sağlayın. Eve dolan sıcak havayı pencere kenarına yerleştirilen bir fan yardımıyla uzaklaştırın. Bu noktada fanı pencereden biraz uzak tutmaya özen gösterin, aksi takdirde yağmurdan kötü etkilenebilir. Bununla beraber, döner fanları diğer pencere kenarlarına yerleştirin. Bu kombinasyonu yalnızca dışarıdaki havanın içerideki havadan serin olduğu durumlarda tercih edin.

5Kendi klimanızı kendiniz yapın. Bir fanın önüne metal kap içine buz yerleştirin ve üzerine tuz ekleyin. Fanı, havanın buz üzerinde dolaşacağı şekilde yerleştirin. Yahut bir veya birkaç su şişesinin içerisine su ve bir miktar tuz ekleyin. Genleşme için şişenin bir kısmını boş bırakın. Eklenen tuz suyun donma sıcaklığını düşürür ve süper buz elde etmenizi sağlar. Şişe içerisindeki sıvıyı dondurun ve şişeleri büyük bir kap içerisine yerleştirin. Üzerine hava üfleyecek şekilde bir fan yerleştirin. Şişenin içerisindeki tuzlu buz eridikçe, etrafındaki hava soğur ve soğuk havayı size üfler. Şişelere eklenen tuz ve su her gece dondurulabilir ve tekrar tekrar kullanılabilir.

6Bütün ısı kaynaklarını kapatın. Yemek pişirmek için ocak veya fırın kullanmayın. Soğuk yiyecekler tüketmeye gayret edin ve mikrodalga kullanın. Parlak ampuller de ortama ısı yaydığından floresan veya LED ışıkları tercih edin. Kullanmadığınız zamanlarda bilgisayar ve diğer teknolojik aletleri kapalı pozisyonda bekletin. Bunun yanında izlemediğiniz zamanlarda televizyonunuzu kapatın ve adaptörleri prizden çekin.

7Buhardan kaçının. Sıcak duş almayın, sıcak suyla bulaşık yıkamayın, kıyafet yıkamayın veya sulu yemek pişirmeyin. Ocak gözlerinizin tam oturduğundan emin olun ve bulaşık ve çamaşır makinelerinizde arıza olmadığını kontrol edin.

8Ateşleme brülörünü ayarlayın. Eğer ocağınız gaz ile çalışıyorsa, bu parçaların doğru yerleştirildiğinden emin olun. Eğer çok fazla ateşleme yapılırsa, fazlasıyla ısı artışı gözlenecektir.

9Bulanık görünümlü malzemelerin üzerini beyaz pürüzsüz kumaşla kaplayın. Örneğin, kadife koltuk kırlentlerini veya yatak odasındaki saten yastık kılıflarının üzerini keten örtülerle kapatabilir veya salondaki oturma grubuna yine keten örtü serebilirsiniz. Açık renkli kumaşlar ısıyı emmek yerine yansıtır ve bu sayede serinlik hissi yaratır.

10Açık renkli çatı kaplaması kullanın. Eğer böyle bir şansınız varsa, tercihinizi açık renkli kaplamadan yana yapmanız gelen güneş ışınlarının yansımasını sağlayacaktır.

11Evinize yalıtım yaptırın. Duvar ve tavanlarında yalıtma işlemi yapılmış bir evde sıcak sezonlarda sıcaklık dışarıda tutulur. Çok fazla uğraş ve para gerektirmeden kolaylıkla uygulanabilecek birçok yalıtım seçeneği mevcuttur.

12Fideler ekin. Yapraklı ağaçlar evinizin etrafını gölgeleyebilir ve serinlik sağlar. Kışın yapraklarını döken ağaçlar tercih etmek bu mevsimde güneşin sıcaklığından yararlanmanızı da sağlayacaktır.

  • Eğer ağaç dikemiyorsanız, evinizin etrafına çit çekebilir ve sarmaşık yetiştirebilirsiniz. Sarmaşık hem dekoratif hem de oldukça kullanışlı olacaktır.

13Verandayı evinizin güneş almayan ve serin bölgesine göre konumlandırın. Özellikle evinizin güney ve batıya bakan taraflarına veranda inşa etmek yanlış bir tercih olacaktır. Bunun yerine güneşi yansıtacak ve gölgede kalacak şekilde bir konumlandırmayı tercih edin. Taş, kaya ve beton güneş battıktan sonra ısıyı ekin alanlarından daha uzun süre tutar.

  • Eğer evinizin hali hazırda yanlış bir bölgesinde kurulu verandası varsa, bölgeye mümkün olduğu kadar ağaç dikerek gölge sağlayın.

14Tente ve veranda yardımıyla gölgelikli alanlar sağlayın. Evinizin kuzeye bakan kısmına yazlık bir veranda inşa edin. Genelde evlerin güney ve batıya bakan kısımları güneşe daha çok maruz kaldığından normalden çok daha sıcak olabilir. Bu yüzden pencere ve dış kapınızın konumuna dikkat edin.

15Soğuk havayı yükseltin. Eğer eviniz yerden ısıtmalıysa ve merkezi sisteme dahilse, soğuk havanın devrini sağlamak için fan özelliğinden yararlanın.

  • Bireysel oda havalandırma sistemi edinin, sıcaklık ve nem kontrollerini ayarlayın. Bu uygulama ile gece sıcaklığındaki hava içeriye alınacak ve gün içerisinde ise fan modu devreye girecek.

16Bütün eve yetebilecek güçte bir vantilatör alın. Bu sistem sıcak havayı tavana yükseltir ve tavandaki delikten dışarı atılmasını sağlar. Evinizi serinletmek için, giriş katta bir kapı açın ve vantilatör ile odalar arasındaki bütün kapıların açık olduğundan emin olun. Gece sistemi açtığınızda, alt kattaki pencereleri de açarak evin iyice soğumasını sağlayabilirsiniz. Ancak, tavandaki deliklerin tıkanmadığından emin olun, aksi takdirde sistem düzgün çalışmayacaktır.

16Tavan arası deliklerinden edinin. Bu sayede evinizdeki serinliği çok daha etkili bir biçimde hissedeceksiniz.

17Hava akışını sağlayacak kilitlenebilir bir dış kapı edinin. Bir perde kapı, storlu bir kapı veya demir parmaklı bir kapı iş görecektir. Bu sayede hem evinize hafif bir esinti kazandıracak hem de güvenliği sağlayacaksınız. Aynı zamanda pencerelerinizi de bir miktar açık halde kilitleyen pencere kilitlerinden de edinebilirsiniz.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir