Koku Alma Duyusu Nasıl Geliştirilir

Koku alma duyunuzu geliştirmek istemenizin birden fazla sebebi olabilir. Fakat en önemli sebep tat alma duyusu ile koku alma duyusunun birbiri ile yakın bir ilişki içerisinde olmasıdır. Burnunuzun tıkalı olduğu zamanlarda yemek yiyin ve tadı alıp almadığınız konusunda küçük bir deney yapın. Koku alma duyusu aslına bakılırsa şarap, kahve, bira ve hatta çay gibi kalitesi tadım ve koklama yolu ile anlaşılan içecekleri tanımlamada da büyük bir öneme sahiptir. Zaman içerisinde insanların koklama duyusu performansında düşüş meydana gelecektir. Bunun yanı sıra burun ile alakalı olan ve büyük tedaviler gerektiren rahatsızlıklar da bulunmaktadır. Bu ciddi rahatsızlıkları bir kenara bırakırsak kısa bir süre içerisinde koku alma duyunuzu geliştirme imkanı yakalayabilirsiniz.

Koku Alma Duyunuzu Geliştirmek İçin Harekete Geçin

1Ne ile kokladığınıza dikkat etmelisiniz. Çoğu kişi kaslar için ya kullan ya da kaybet kavramını kullanırlar. Aynı sözü kesinlikle duyular için de söyleyebilirsiniz. Bir duyuyu ne kadar sık kullanırsanız o denli gelişeceğini, kullanmazsanız da köreleceğini bilmeniz gerekmektedir. Öncelikli olarak kokuları nasıl tanımlamanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Hatta bu işlem için günlük bile tutabilirsiniz. Daha fazla pratik yapmak isteyen kişiler için gözler kapalı bir biçimde koklama egzersizleri gerçekleştirmek gerçekten de en iyi yöntemlerden bir tasni olarak karşımıza çıkmaktadır. Kendinizi deneyin ve görme duyunuzun aslına bakılırsa koklama duyusu üzerinde nasıl bir etkisi olduğunun da farkına varmış olun.

  • Bir fincan kahve önünüze geldiği zaman öncelikli olarak derin bir nefes alın ve kokunun farkına varın. Bir dilim peynir yiyeceğiniz zaman da öncelikli kokusuna baktığınızdan emin olun. Yeni sloganınız yemeden içmeden kokla olmalıdır.
  • Herhangi bir şeyi yemeden önce koklarsanız zaman içerisinde koku alma duyunuzun bir hayli gelişeceğinden emin olabilirsiniz.

2Burnunuzu eğitin. Gün içerisinde karşılaştığınız kokulara karşı daha hassas olmanın yanı sıra burnunuz için daha özel egzersizler de ortaya koyabilirsiniz ve tam bir eğitim altına alabilirsiniz. Tutkunu olduğunuz 4 adet materyali yanınıza alın ve gün boyunca bu maddeleri koklayın ve koku duyunuzda bıraktığı hissiyatı hesaba katmaya çalışın. Bunları kokladıktan sonra etrafınızdan uzaklaştırın ve içlerinden herhangi birini seçerek kokusunu aklınıza getirmeye çalışın. Bu işlemi günde altı kereye kadar çıkarak tekrarlayabilirsiniz.

  • Yapılan araştırmalara göre kokuyu görüntüye dönüştürmek koku alma duyusuna güç katan noktalardan bir tanesidir. Bu nedenle en sevdiğiniz kokuyu düşünmek ve aklınızda görsel bir ifadeye dönüştürmeye çalışmak bile güzel bir egzersiz olacaktır.
  • Bir ortamda herhangi bir kokuyu amaya çalışıyorsanız mutlaka küçük küçük nefesler alarak arama işleminde bulunmanız gerekmektedir. Derin uzun nefesler çekmek kokunun yerini teşhis etmenize herhangi bir yarar sağlamayacaktır.

3Bolca egzersiz yapın. Egzersiz yaptıktan sonra koku duyularımızın daha keskin bir biçimde çalıştığı bilinmektedir. Bu iki durum arasında nasıl bir bağlantı olduğu hakkında herhangi bir bilimsel bulgu bulunmamaktadır. Hafta en az bir kere terleyinceye kadar egzersiz yapmak yaşınız ilerledikçe koku suyunuzun azalmaması için gerekli olan bir önlem olarak karşımıza çıkmaktadır.

  • Egzersiz beyninizin daha aktif bir biçimde çalışmasını sağladığı için ve genel sağlığınızı olumlu yönde etkilediği için koku duyunuzun gelişmesine de yardımcı olabilir.

4Burun spreylerinin kullanımı hakkında doktorunuz ile iletişime geçin. Burun kanallarınız yabancı maddeler yüzünden veya sağlık koşulları nedeni ile tıkandıysa mutlaka doktorunuz ile görüşmeniz gerekmektedir. Örneğin; alerji, yüksek ateş, grip sinus enfeksiyonu gibi durumlar nedeni ile tıkanıklık yaşarsanız mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir bu gibi durumlarda burun spreyi kullanımı şart olabilir. Doktorunuz ile nazal steroid kullanımı hakkında konuşun ve bir karar alın. Bu steroidler yardımı ile burun kanallarınız temizlenir ve daha iyi nefes alırsınız dolaylı olarak da koku alma duyunuz olumlu yönde bir gelişim ortaya koyar.

5Beslenme listenizin içerisine daha fazla çinko ve B12 dahil edin. Hipozmi bir diğer adı ile kuku alma duyusunun yok olması zaman zaman B12 ve çinko gibi maddelerin kişilerin bünyelerinde yeterli miktarda olmaması ile açıklanabilir. Özellikle bu sendromlar ile vejetaryenlerde sık bir biçimde karşılaşılmaktadır. Bunun için beslenme alışkanlığınızı revize edin. Günde 7mg lık çinko içeren ek gıda maddeleri alabilirsiniz. Buna ek olarak mercimek, ay çekirdeği ve istiridye gibi B12 yönünden zengin olan maddeleri de yemeyi ihmal etmemeniz gerekmektedir.

5Kokuların size neler hissettiğine daha fazla özen göstermeye çalışın. Bazı kokular direkt olarak sinir sisteminiz ile iç içe bir yapıya sahiptir. Onları herhangi bir yerde duyduğunuz zaman bir hatıra ile veya bir his ile baş başa kalıyor olabilirsiniz. Yapılan bilimsel çalışmalar şu verileri ortaya koymuştur; kahve ve limon kokusu kişilerin genel olarak konsantrasyon performanslarını üst düzeye çıkarmaktadır. Buna ek olarak tarçın ve nane kokuları sürücülerin odaklanmalarını kolaylaştırmakta ve dikkat dağınıklığını engellemektedir.

Kaynak: http://www.wikihow.com/Improve-Your-Sense-of-Smell

Kübra Üretmen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir