Köpeğe Clicker Eğitimi Nasıl Verilir

Clicker eğitimi, köpeğinizi eğitmede ve iyi davranışlarını ödüllendirmede kullanılan oldukça popüler bir  yöntemdir. Siz ve köpeğiniz için eğlenceli olabileceği gibi aynı zamanda genellikle çabuk ve etkili sonuçlar meydana getirmektedir. Clicker eğitiminin temelinde hayvanın iyi bir davranışı ödüllendirildiği sürece aynı davranışı yapmaya devam ettiği bilimsel görüşü yer almaktadır. Köpeğiniz clickerın ne olduğunu bir kez anladığında, ona vereceğiniz pek çok ödülle birlikte istediğiniz numaraları öğretebilirsiniz.

Köpeğinizi Bir Clicker İle Eğitmek

1Sessiz bir yer seçin. Köpeğiniz clickerın çıkardığı ses ile bir şey beklediğinizi öğrendiği takdirde, bunu köpeğinize farklı komutlar kullanarak eğitmede kullanabilirsiniz. (Otur, kalk gibi) Bunun için en uygun yer etrafta başka insanların veya dikkat dağıtacak başka şeylerin bulunmadığı sessiz bir yer olmasıdır. Eğer bahçenizde çit varsa, clicker eğitimini bahçenizde de yapabilirsiniz.

  • Köpeğiniz clicker eğitimine alıştıkça, clickerı daha sesli alanlarda veya dikkat dağıtacak unsurların bulunduğu yerlerde de kullanabilirsiniz. (Televizyon bulunan bir odada veya bir köpek parkında gibi)

2Köpeğiniz iyi bir davranış gösterdiğinde tıklayın. Köpeğinizin clicker eğitimindeki bir yöntem de “yakalama” adı verilen – köpeğiniz kendi başına iyi bir şey yaptığında en kısa zamanda tıklamanızdır. Örneğin; köpeğiniz ve siz bir odanın içerisindeyken köpeğiniz daha rahat bir pozisyona geçmek için uzanmaya karar verdiğinde mümkün olduğunca kısa zamanda tıklayın ve en kısa zamanda köpeğinize bir ödül verin. Köpeğiniz ayağa kalkıp ödülünü yediğinde, tekrar yere uzanana kadar bekleyin ve yere uzandığında aynı işlemi tekrarlayın.

  • “Yakalama” yöntemi sadece köpeğiniz komut verilmeden iyi bir davranışı gerçekleştirmeyi bildiğinde işe yarar.
  • Clicker eğitimi köpeğinizin doğru şeyi yapmasını pekiştirir ki bu da gerçekleştirdiği iyi davranışı tekrarlamak konusunda onu cesaretlendirir.

3Yeni bir davranışın her küçük adımı sırasında clickerı kullanın. Buna “şekillendirme” denmektedir. Her adımda clickerı kullanıp ödüllendirerek, yeni davranışı tamami ile şekillendirirsiniz. Örneğin; eğer köpeğinizin belirli bir alanda uzanmasını istiyorsanız, tıklayın ve sizin istediğiniz doğrultuda uzandığı taktirde en kısa zamanda ödüllendirin. Böylece her küçük adımda tekrar tıklayıp ödüllendirebilirsiniz. Yeni bir yerde yürütmek, yeni bir noktaya varmasını sağlamak, uzanmaya başlamasını sağlamak ve yere tamamen uzanmasını sağlamak gibi.

  • Her küçük adımda clickerı kullanarak ve ödüllendirerek, köpeğiniz yeni bir davranışı öğrenirken ona sürekli pozitif takviye sağlamış olursunuz. Köpeğinizde bu tutumunuz sonrasında bu işin eğlenceli olduğunu fark edecek ve ilgili davranışı şevkle yerine getirecektir.
  • Yeni bir davranıştaki bir sonraki küçük adıma geçmeden önce her adımı defalarca kez tekrar etmeniz gerekebilir.

4Köpek mamasının cazibesini kullanın. Bu yöntemde kullanılan yem, köpeğiniz beklenilen davranışı gerçekleştirdiğinde verilen ödüldür. Köpek yemi yaygın olarak köpeğin yere uzanma eğitiminde kullanılır. Bu davranış için, ödülü köpeğinizin burnunun önünde tutun ve ödülü yavaşça yere doğru hareket ettirin. Köpeğiniz de ödülü aşağıya doğru takip edecektir. Dirsekleri yere değdiğinde, tıklayın ve yem ile ödüllendirin.

  • Köpeğiniz devamlı olarak köpek yemine karşılık vermeye başladığında köpek yemini ortadan kaldırın. Elinizde köpek yemi varmış gibi elinizi burnunun önünde tutun ve yavaşça aşağıya doğru kaydırın. Köpeğiniz yine yere uzandığında hemen clickerı kullanın ve ödüllendirin.
  • Eninde sonunda köpeğiniz köpek yemi veya ödül olmadan, sadece el hareketlerinizi takip ederek yere uzanmayı öğrenecektir.
  • Yem yöntemi bazen “şekillendirme” ve “yakalama” yöntemlerinden daha çabuk sonuç verebilir.

5Sözlü bir işaret ekleyin. Sözlü bir işaret eklemek, köpeğinizi eğitmede kullandığınız clicker yöntemi hangisi olursa olsun faydalıdır. İlk olarak sözlü işaretinizi söyleyecek ve köpeğinizin istenilen davranışı gerçekleştirmesini bekleyeceksiniz. Köpeğiniz davranışı gerçekleştirdiği an tıklayın ve ödüllendirin.

  • Sözlü işaretiniz kısa ve açık olmalıdır. “Otur” veya “Aşağı” gibi. “İyi bir çocuk ol ve öyle kal” veya “Anne için yuvarlan” gibi cümleler çok uzun olur.
  • Sözlü işareti, köpeğiniz istediğiniz davranışı sergilemeden önce verdiğinizden emin olun ki böylece köpeğinizin komutlarınızı dinleyip ona göre karşılık verdiğinizi bilin.
  • Eğer “yem” yöntemini kullandıysanız, sözlü işareti kullandıktan sonra el sinyalini verin.

Kaynak

  • http://www.petplace.com/article/dogs/behavior-training/training-your-dog/clicker-training-your-dog
  • http://www.akc.org/learn/akc-training/what-is-clicker-training-a-great-way-to-shape-your-dogs-behavior/
  • http://www.wikihow.com/Clicker-Train-Your-Dog

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir