Köpek Balığı Saldırısında Nasıl Hayatta Kalınır

Köpek balıkları nadiren saldırırlar fakat saldırdıkları zaman, ağır ve bazen ölümcül yaralanmalara neden olurlar. Bilim adamları, köpekbalıklarının insanları yemek için saldırdıklarına inanmıyorlar. Daha doğrusu köpek balıkları bilim adamlarına göre; bizim ne çeşit bir hayvan olduğumuzu merak ettikleri için bizi ısırıyorlar, köpeklerin yeni arkadaşlarını tanımak için onları koklamaları gibi bir durum bu. Köpek balıklarının yaşam alanlarının dışında kalmak zararı önlemek için yapılan en önemli harekettir ancak yanlışlıkla köpekbalığının bulunduğu sularda gezinirseniz, bir planınızın olması lazım.

Bölüm1: Kendinizi Savunmak

1Köpek balığından gözlerinizi ayırmayın. Köpek balıklarının çeşitli saldırı yöntemleri vardır. Bazen yukarı doğru yüzerler, bazen saldırmadan önce daire çizerler ve bazen de arkadan gelip gizlice saldırırlar. Köpek balığına karşı savunma yapmak için, köpek balığının nerede olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu yüzden, kaçmaya çalışırken bile köpek balığını izlemek ve onu gözden kaçırmamak için elinizden geleni yapmalısınız.

2Sakin olun ve ani hareketler yapmayın. Köpek balığını ilk siz fark ettiyseniz ve şanslıysanız köpek balığı sizi rahatsız etmeden yüzüp uzaklaşacaktır. Kıyıya çok yakın olmadıkça, hızlı bir şekilde kıyıya doğru yüzmek iyi bir seçenek olmayabilir. İnce zekalı olmanız bu durumda çok önemli, böylece devamlı olarak durumu değerlendirip, nasıl güvende olacağınızı anlamaya çalışırsınız.

  • Kıyıya ya da tekneye doğru yavaşça hareket edin; en yakın hangisiyse onu seçin. Yüzerken kollarınızı sert çırpmayın ve su sıçratmayın.
  • Köpek balığının yolunu engellemeyin. Köpek balığı ile açık denizin arasında duruyorsanız, oradan uzaklaşın.
  • Hareket ederken, sırtınızı asla köpek balığına doğru vermeyin. Unutmayın ki köpek balığını daima gözünüzün önünde tutmalısınız.

3Savunma pozisyonu alın. Hemen sudan çıkamayacaksanız, köpek balığının olası saldırı açılarını azaltmaya çalışın. Yeterince sığ sudaysanız, ayaklarınızı sıkıca yere basın. Kayalık, taş ya da herhangi bir sağlam engeli arkanıza alın bu sayede köpek balığı arkanızda çember halinde dolaşamaz. Bu yöntem sayesinde sadece önünüzde olabilecek olası saldırıları savunacaksanız.

  • Kıyının yakınında dalış yapıyorsanız, saklanmak için daha dibe inmeniz gerekebilir. Denizin dibinde duran kaya ya da taş arayın.
  • Açık suda, diğer bir yüzücü ya da dalgıç ile sırt sırta verin böylece her yönden gelebilecek saldırıları görebilir ve saldırılara karşı kendinizi savunabilirsiniz.

Bölüm2: Köpek Balığıyla Dövüşmek

1Köpek balığının yüzüne ya da solungaçlarına vurun. Ölü numarası yapmak köpek balıklarını caydırmaz. Saldırı için en iyi iddianız köpek balığının sizi güçlü ve inandırıcı bir tehdit olarak görmesidir. Genellikle, köpek balığının solungaçlarına, gözlerine ya da burnuna uygulanan sert darbeler onun geri çekilmesine neden olur.

  • Zıpkın ya da sırığınız varsa, onu kullanın! Keskin bir nesne köpek balığının korkup kaçması için yeterli acıyı verebilecek iyi bir yöntemdir. Özellikle gözleri ve solungaçları hedef almanız lazım.
  • Herhangi bir silahınız yoksa doğaçlama yapın. Köpek balığını uzaklaştırmak için kamera ya da kaya gibi herhangi bir nesne kullanın.
  • Çevrenizde herhangi bir şey yoksa, kendi bedeninizi kullanın. Köpek balığının gözleri, solungaçları veya burnunu hedef seçin.  Yumruklarınız, dirsekleriniz, dizleriniz ve ayaklarınız ile mücadele edin.

2Köpek balığı size saldırmaya devam ediyorsa mücadeleyi sürdürün. Gözlerine ve solungaçlarına defalarca sert ve keskin yumruklar atın. Suyun altında olduğunuz için, yumruk atarken ekstra güç sağlamayacağı için vurmadan önce kolunuzu geriye doğru fazla çekmeyin. Ayrıca gözlerini ve solungaçlarını tırnaklayabilirsiniz. Köpek balığı uzaklaşana ve ondan uzağa yüzmenize izin verene kadar bu anlatılanları yapmaya devam edin.

Kaynak

  • http://traveltips.usatoday.com/shark-diving-cage-bahamas-10127.html
  • http://www.wikihow.com/Survive-a-Shark-Attack
  • http://www.outsideonline.com/1911816/surviving-great-white-shark-attack

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir