Kot Pantolon Yırtığı Nasıl Tamir Edilir

Çoğu zaman uğraşılmak istenmese de, yırtılan kotlar herkes tarafından kolayca tamir edilebilir. Sorun, minimum malzemeyle halledilmek istenirse, sadece bir iplik ve iğne yardımı ile yırtığın tamiri yapılabilir. Eğer yırtılan büyük bir bölgeyse, bir yama ile kapatılabilir. Ya da dikiş makinesi kullanılabilir. Bu nedenle, kotu küçük bir yırtık yüzünden atmak gereksizdir. Küçük müdahalelerle, kot eski haline getirilebilir ya da daha iyisi, eskisinden de iyi hale.

Küçük Yırtıkların Tamiri

1. Yırtığın kenarlarını düzeltin. Öncelikle, yırtığın yanlarında saçaklanmış olan fazla iplikler kesilmelidir. Böylece, yırtık tamir edilirken dikişin daha az görünür olması sağlanır. Kesim işlemini yaparken yırtığın çevresindeki kumaşı değil, saçaklanmış kenarları kesmeye dikkat edilmelidir.

2. İğneyi hazırlayın. Kotun rengiyle uyumlu bir iplik seçtikten sonra bu ip iğnenin deliğinden geçirilir. İpliğin rengi de dikişin görünürlüğüne oldukça etki eder. Bu nedenle dikkatlice seçilmelidir. Kotun rengiyle uyumlu renkte bir iplik kullanmak, dikişin daha az görünür olmasını sağlar. İpliği iğneye geçirdikten sonra ise; ipliğin uzunluğu, iğnenin iki tarafında da 46 cm olacak şekilde ayarlanır.

3. İpi sabitleştirin. İpliğin uzunluğu ayarlandıktan sonra iğnenin 2 tarafındaki ipliklerin ucuna düğüm atılarak birleştirilir. Bu düğüm, dikiş yaparken ipliğin kota tutunmasını sağlar.

4. İğneyi yırtığın kenarına batırın. İğne, yırtıktan yaklaşık 1,5 cm uzak olacak şekilde batırılmalıdır. Bu uzaklık sayesinde yırtık tam olarak kapatılır ve iplik kotun daha sağlam olan kısmına tutturulmuş olur. Bu uzaklık yeterli gelmiyorsa dikiş işlemi; iğnenin, kotun daha sağlam kısmına batırılmasıyla gerçekleştirilir.

5. Dikiş işlemine yırtık kapanana kadar devam edin. İğne yırtığın her iki tarafına sırasıyla batırılıp çıkarılarak, yırtık boyunca dikiş işlemine devam edilir. Kotu sağlam şekilde tamir etmek için, dikiş işlemine yırtığın yaklaşık 6-7 mm üstüne ve altına kadar devam edilmelidir. Tüm yırtık boyunca dikiş yapıldıktan sonra, bir kere daha üstünden gidilmesi, sağlamlığı arttırır.

6. Dikişi güçlendirin. Sadece yırtığa yakın noktalara değil, kotun sağlam kısımlarına da iğne batırılarak, dikiş güçlendirilmelidir. Sıkı bir dikiş elde etmek ve ipliğin potluk yapmaması için, iğne birkaç kez batırıldıktan sonra iplik çekiştirilmelidir.

7. Düğüm atarak, dikiş işlemini sonlandırın. Dikiş işlemi bittikten sonra, iğne kotun iç tarafına doğru batırılmalıdır. Kotun arka yüzünde ipliğe atılan bir düğümle dikiş sabitlenir.

Büyük Yırtıkların Tamiri

1. Saçaklanmış kenarları düzeltin. Yırtığın kenarındaki saçaklanmış iplikler temizlenirse daha düzgün ve temiz bir dikiş görüntüsü elde edilir. Makas yardımıyla bu yıpranmış görünüm kolayca yok edilebilir. Ancak bunu yaparken, kumaşı kesmemeye dikkat etmek gerekir.

2. Deliği örtmek için eşleşen denim kumaş parçası kesin. Kotta açılan büyük yırtığın tamiri için yama yöntemi en uygunudur.Yama için kot yama malzemesi ya da kota uygun olacak başka bir kot malzemesi de kullanılabilir.  Yama için gerekli malzeme edinildikten sonra, malzeme yamaya uygun boyutlara getirilmelidir. Kottaki yırtık ölçüldükten sonra, bu ölçüye 2,5 cm eklenmesi gerekir. Çünkü bu şekilde, yamanın her iki tarafında yaklaşık 1,3 cm fazla kumaş parçası bırakılmış olur. Ancak deliğin etrafındaki kumaş zayıf ise yama için kullanılan kumaş, sağlam noktalardan dikiş yapılabilmesi için daha da büyük kesilmelidir. Örnek verilecek olunursa, 8 cm’e 12 cm bir delik için, 10,5 cm’e 14,5 cm ölçülerinde yama kullanmak gereklidir.

3. Yamayı, yırtık ile birleştirin. düzgün ve yırtığı tam kapatacak şekilde yırtığın üstüne yerleştirildikten sonra dikiş işlemini kolaylaştırmak için yerine sabitlenir. Yamayı, dikişin üstüne sabitlemek için raptiyeler kullanılabilir.

4. Yamayı yerine dikin. Yama, elde de dikilebilse de, dikiş makinesi kullanılırsa daha iyi bir sonuç elde edilebilir. Yama dış kenarlarından, dikiş makinesinin zikzak ayarı kullanılarak dikilmelidir. Ancak, dikiş makinesini kullanırken, raptiyeler üzerine getirmemeye özen gösterilmelidir. Çünkü bu dikiş makinesine zarar verebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir