Kül, Gübre Olarak Nasıl Kullanılır

Şöminedeki ya da sobanızdaki odunların yanmasıyla oluşan külü bahçenizi zenginleştirmek için kullanabilirsiniz. Odun külü, bitkilerin büyümesi için gereken bütün vitaminleri içerir. Külü, gübre olarak kullanmayı bilmek artıklarınızı geri dönüştürerek harika bir bahçe yetiştirmenize olanak sağlar.

Adımlar

1Odun küllerini ilkbaharın başlangıcında, toprak kuruyken ve bitki aktif olarak büyümeye başlamamışken toprak besini olarak kullanın.

  • Neredeyse bütün bitkiler odun külündeki potasyumdan yararlanabilirler. Küldeki diğer maddeler ise toprağa ve bitkilerin büyümesine fayda sağlar.
  • Kül, kireçleme özelliği olduğu için, topraktaki asiti azaltır. Yaban mersini, açelya ya da orman gülü gibi bitkiler, asitli toprak tercih ettikleri için kül ile gübrelendiğinde büyümezler.

293 metrekarelik toprağı 9 kg kül ile sürün. Külü çok yoğun bir şekilde uygulamak, toprağın tuz oranını çok fazla arttırıp, bitkilerinize zarar vermesine sebep olacaktır.

3Külleri, gübre öbeklerinin üzerine serpiştirin. Kül ile gübreleme yapılırken, organik maddelerin toprağa iyice çökmesi sağlanır.

4Yoğun killi toprağı kül kullanarak seyreltin. Çünkü kil toprağı çatlatacak ve çok fazla hava almasına sebep olacaktır.

5Odun külü kullanarak bahçe haşerelerini uzak tutun. Bahçenizdeki bitki yataklarına odun külünü serpiştirerek kurt, yaprak biti, sülük, salyangoz (slugs) ve solucanları uzak tutabilirsiniz. Sağanak yağmurdan sonra tekrardan kül serpmeyi unutmayın.

6Küllerinizin serptiğiniz yerde kalmasını istiyorsanız, rüzgarlı olmayan günleri seçin. Aksi takdirde, küller toprağa tam olarak karışmadan uçup gidecektir.

7Külü bahçenize serperken, güvenlik önlemleri alın.

  • Kül, kostik madde olan alkali çözelti içerir. Bu sebepten dolayı, körpe bitkilerinize uygulamaktan kaçının. Külü elinize alırken eldiven takın. Kül tozlarını teneffüs etmemek için maske takın ve gözlerinizi korumak için gözlük kullanın.
  • Karton, kömür ve boyalı odun küllerini kullanmaktan kaçının. Bunlar, bitkilerinize zarar verebilecek kimyasallar içerirler.
  • Bitkilerinizi çok fazla alkali olup olmadıklarını kontrol edin. pH seviyesini ölçmek için toprak ölçüm aleti kullanın ya da toprak örneği alarak ziraat odasında ölçüm yaptırın. Alkali toprağa sülfür eklenmesi gerekecektir.

8Yumuşak odun yerine sert odunlar yakarak daha fazla kül elde edin. Sert odunlar, yumuşak odunlardan 3 kat daha fazla kül oluşturmaktadır.

Kaynak

  • https://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090902112750.htm
  • http://www.wikihow.com/Use-Ashes-As-Fertilizer
  • http://extension.oregonstate.edu/gardening/wood-ash-can-be-useful-yard-if-used-caution

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir