Kumaştan Boya Nasıl Çıkarılır

En sevdiğiniz bluzunuza boya mı damlattınız? Yanlışlıkla yeni boyanmış bir duvara mı değdiniz? Nasıl olduğuna bakmaksızın, eğer kıyafetiniz üzerinde boya lekesi varsa uğraşması oldukça zor bir lekeniz var demektir. Boyanın henüz tam olarak kurumadığını fark ederseniz hızlıca işleme başlayın. Kuruduktan sonra boyayı kumaştan çıkarmak çok daha zordur. Boya hala ıslakken müdahale etmek durumundaysanız çok fazla zorluk çekmeden boyayı tamamen çıkarabilirsiniz.

Basit Bir Deterjan ile Çıkarma

1Hala kumaşınızın üzerinde olabilecek ıslak boya kalıntısını temizleyin. Deterjan yöntemi en iyi şekilde eğer boya tamamen kurumadıysa işe yarayacaktır. Boyayı yok etmenin de en kolay yoludur. Bu yüzden herkes evde olsun, iş yerinde olsun; mutlaka elinin altında deterjan bulundurmalıdır. Kullanabileceğiniz deterjanınız yoksa katı ya da sıvı sabun kullanmayı deneyebilirsiniz. Deterjan kadar etkili olmayabilir ancak boya kurumadan önce kesinlikle kumaşınızı temizlemek için bir şeyler yapmak isteyeceksiniz.

2Kumaşın arka tarafını ılık su ile temizleyin. Lekenin arka tarafından boyayla kaplanmış bölümü ayırarak su akıtmalısınız. Leke sulu boya ya da çocukların zamklı boyasından meydana geldiyse büyük olasılıkla oldukça hızlı bir şekilde çıkmaya başlayacaktır. Bu yıkanabilir boyalar her zaman çabucak yayılmazlar, ancak kesinlikle bazı boyaların kumaşta yayılmaya başladığını fark edeceksiniz. Yıkanabilir bir boya olup olmadığını anlamak için boyanın kutusunu kontrol edin. Bakarsanız lekeyi daha kolay temizleme fırsatınız olacak ve sadece suyla yıkama zorunluluğunuz olabilir, deterjan kullanmadan da yapabilirsiniz.

3Eşit miktarda bulaşık deterjanı ile ılık suyu karıştırın. Bu karışımı kıyafetinize uygulamaya başlamadan önce uyumlu olduklarından emin olmak için kıyafetinizin ve deterjanınızın etiketlerini kontrol etmeniz gerekir. Kesin olarak emin değilseniz karışımı kıyafetinizin fark edilmez göze çarpmayan bir bölgesine uygulayın.  Bu yol ile karışımın kıyafetlerinize düzeltilemez bir şekilde zarar vermeden işe yarayıp yaramadığını kontrol edebilirsiniz. Temiz bir süngeri su ve deterjan karışımına batırın. Kağıt havlu ya da pamuklu kumaş kullanmadığınızdan emin olun. İpler yapışacak ve daha çok pislik ortaya çıkararak kıyafetinize dökülecekler.

  • Her zaman zarar görmüş kumaşınızın alt tarafına bir kumaş ya da bez koyun. Üzerinde çalıştığınız yüzeye de boya bulaşmasını istemezsiniz. Boya yıkanabilir olsa bile tezgahınızı ya da masanızı da boya ile lekelemekten kaçının.

4Sabunlu sünger ile kıyafetinizin ön tarafını silin. Bu silme işleminin ovmaktan farklı olduğunu unutmayın. Süngeri kıyafetinize ovarak sürerseniz  yaptığınız şey tam olarak boyayı kumaşın ipliklerinin içine daha çok itmek olacaktır. Silme işleminde oldukça gayretli olurken kıyafetinize kalıcı olarak zarar vermediğinizden emin olmak istersiniz. Karışımı kumaşa hafif bir şekilde uygularken bluzunuzu parmaklarınızın arasına da koyabilirsiniz.

5Tekrar kumaşın arka tarafından olacak şekilde kıyafetinizi ılık su ile durulayın. Eğer yıkanabilir bir boya lekesi temizliyorsanız kumaşınızdan oldukça fazla miktarda boya maddesi çıkıyor olmalı. Akan boya ile lavabonuz da dahil olmak üzere başka herhangi bir şeyi lekelemediğinizden emin olun. Kıyafetinizde fazla boya ve su varsa ayrı bir yere döndürerek sıktığınızdan emin olun. Böylece onlardan daha kolay bir şekilde kurtulacaksınız.

6Boya lekesi daha az fark edilir olana kadar lekeli kıyafetinizi silin ve durulayın, bu işlemi tekrarlayın.  Lekeli bölge üzerinde kullanmak için diş fırçası kullanmak isteyebilirsiniz. Bu yöntem çoğu zaman boyayı kumaşın daha fazla içine itmeden boyayı kıyafetinizin ipliklerinden çıkarmada başarılı olabilir.   Ancak bunu uygularken dikkatli olun. Çünkü fazla zorlama boyanın kumaşta sıkışıp kalmasına neden olabilir.

7Çamaşır makinenizi kullanarak kıyafetinizi durulayın. Tek yıkama ayarı ile lekeli kıyafetinizi yıkamak lekeden tamamen kurtulmanızı sağlayacaktır. Deterjan kullanarak lekeyi yumuşatıyorsunuz, bu yüzden çamaşır makinesi çok daha etkili bir şekilde işe yarayacaktır. Ancak kıyafetinize öncesinde herhangi bir işlem uygulamadan yalnızca çamaşır makinesinde yıkamak lekeyi tamam yok etmede işe yaramayabilir. Belirli yıkanabilir ya da su bazlı boyalar bu adımı gerektirmeyebilir.

  • Boya lekesi olan kıyafetinizi diğer kıyafetlerinizle birlikte çamaşır makinesine atmayın çünkü boya diğer kıyafetlerinize de bulaşabilir. Bir tanesini kurtarmaya çalışırken bütün elbise dolabınızı mahvetmek istemezsiniz.
  • Çamaşır makinesinde yıkadıktan sonra da hala leke varsa kıyafetin ön tarafına bir miktar aseton koyun ve temiz bir sünger ile silin. Zaten asetat ve triasetat içeren kumaşların üzerine aseton koymayın. Çünkü bunlar temas ettiğinde kumaşınızı eritecektir.

Kaynak

  • http://www.buzzle.com/articles/how-to-remove-paint-from-clothes.html
  • http://cleaning.tips.net/T004226_Removing_Paint_Stains.html
  • http://www.wikihow.com/Remove-Paint-from-Fabrics

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir