Laminasyon Makinesi Nasıl Kullanılır

Laminasyon makinesini kullanmak gayet kolay bir şeydir, bu yüzden kullanmayı bilmiyorum diye endişe etmenize asla gerek yok. Baskı yapmak istediğiniz herhangi bir ürünü (örneğin: kağıt) laminasyon kabına koyun ve önceden ısıttığınız makinenin içine yerleştirin. İşlem tamamlandığında isteğinize uygun baskıyı elde etmiş olacaksınız.

Laminasyon Kabını İyi Ayarlamak

1. Laminasyon makinenize uygun boyutlarda bir kap seçin. Piyasada satın alınabilecek birçok laminasyon kabı boyutu olduğundan, seçtiğiniz kabın makinenize uygun olduğuna dikkat etmelisiniz. Bunu anlamak için, laminasyon kabınızın ikiye katlanmış kısmının makineye rahatça girip girmediğine bakabilir ve boyutunun yeterli küçüklükte olduğuna emin olabilirsiniz. Tabii ki, baskı yapacağınız ürünün kaba sığıp sığmadığını da kontrol etmeyi unutmayın.

  • Eğer küçük bir ürün baskılayacaksanız, ürünün boyutuna uygun bir laminasyon kabı bularak israftan kaçınabilirsiniz.

2. Daha kalın bir kap baskılarınızın dayanıklılığını arttırır. Laminasyon kaplarının kalınlığı 3-14 milimetre (mm) arasında değişir ve daha kalın bir kap daha iyi koruma anlamına gelir. Fakat, kalınlığı seçerken makinenizin buna uygun olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.

  • Genelde çoğu laminasyon makinesi 3 ila 5 milimetre (mm) kalınlıkta bir kap kullanarak baskılama yapar.

3. Baskı yapacağınız ürünü istediğiniz şekle uygun olarak kesin. Örneğin bir kağıt baskılayacak ve kağıdın etrafındaki beyaz boşlukları baskınıza dahil etmek istemiyorsanız, laminasyon yapmadan önce dikkatli bir şekilde kağıdınızı doğru şekle getirin.

4. Ürünü laminasyon kabına yerleştirin. Laminasyon kabını ortadan ikiye katlanmış bir plastik gibi düşünebilirsiniz. Kaplamak istediğiniz ürünü bu plastiğin arasına koymalısınız. Bunu yaparken, kaplamak istediğiniz ürünü, plastiğin katlandığı köşeye tam oturacak şekilde yerleştirin. Katlanmış plastiğin açık olan tarafını laminasyon makinesi baskılayıp birleştireceği için, o tarafta birazcık boşluk bırakmalısınız. Ardından, laminasyon kabının içine koyduğunuz ürünü makinenize sokabilirsiniz.

  • Laminasyon kabını makineye koymadan önce kesmeyin.

5. Kabın içine birden çok ürün koyarken aralık bırakmaya dikkat edin. Eğer tek bir laminasyon kabı içine, baskılamak için birden fazla ürün koyacaksanız, ürünler arasında yeterli aralık bırakmayı ihmal etmeyin. Bu sayede, baskıladığınız ürünleri uygun bir şekilde kesip güzel köşeleri olan baskılar elde edebilirsiniz.

Laminasyon Kabı Makinenin İçine Nasıl Sokulur

1. Laminasyon makinesini çalıştırın ve ısınmasını bekleyin. Küçük laminasyon makineleri 30 saniyede bile ısınabilir ancak büyük bir makineniz varsa bu süre 10-15 dakikayı bulabilir. Genellikle, laminasyon makinelerinde, makinenin ısındığını belirten bir ışık bulunur.

  • Laminasyon kaplarının içerisinde bir yapışkan bulunur ve bu yapışkanın aktif hale gelip baskının gerçekleşebilmesi için makinenin ısınması gerekir.

2. Makinenin sıcaklığını laminasyon kabının kalınlığına göre ayarlayın. Kalın laminasyon kaplarıyla yapılan baskılar için daha yüksek sıcaklıklar gerekir. Laminasyon makinenizin kullanma kılavuzunda hangi kalınlık için kaç derece sıcaklık gerektiği hakkındaki bilgiyi bulabilirsiniz.

  • Eğer pahalı bir laminasyon makineniz varsa muhtemelen gerekli sıcaklığı kendisi ayarlayacaktır. Eğer daha ucuz ve otomatik sıcaklık ayarı olmayan bir laminasyon makineniz varsa bu durum makinenizin sadece ince laminasyon kapları ile çalıştığını gösteriyor olabilir. Örneğin, bazı laminasyon makinelerinde sadece 3 ve 5 milimetre (mm) kalınlık opsiyonu bulunur.

3. Makinenizin hızını da laminasyon kabı kalınlığına göre ayarlamalısınız. Laminasyon makinesi, baskılamak için içeri soktuğunuz ürünü otomatik bir şekilde içine doğru çeker ve bu çekme hızını bazı makinelerde ayarlayabilirsiniz. Genelde daha pahalı laminasyon makineleri, laminasyon kabının makinenize giriş hızını ayarlamanız opsiyonunu size sunar. Daha kalın laminasyon kapları için daha yavaş hızlar önerilir fakat siz yine de makinenizin kullanım kılavuzuna bakarak seçtiğiniz kalınlığa uygun hızı bulabilirisiniz.

  • Daha ucuz olan laminasyon makineleri bu opsiyonu sunmadığından, sadece belli kalınlıkta olan kaplar kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

4. Kabınızı katlanmış köşesinden makineye doğru ittirin. Kabı makineye sokarken, kabın içindeki baskılayacağınız ürünü oynatmamaya dikkat edin. Ayrıca kabı içeri sokarken zorlamayın çünkü makineniz zaten kabı kendisi içine doğru çekecektir.

  • Bunu yaparken, kabı olabildiğince düz bir biçimde sokmaya dikkat edin. Eğer düz ittirmek yerine belli bir açıyla içeri ittirirseniz, ürününüz makineye sıkışabilir ya da buruşuk bir baskı elde edebilirsiniz.

5. Kap makinenin içine tamamen girene kadar bekleyin. Bu süreç 1-2 dakika kadar sürebilir, bu yüzden sabırlı olun ve kabı içeri doğru ittirmeyin. Eğer ittirirseniz, büyük ihtimalle kötü bir kaplama elde edersiniz.

6. Kaplamayı tıraşlamadan önce soğumasını bekleyin. Kaplamanız, makineden sıcak bir şekilde çıkacağı için kaplamanızı tıraşlamadan önce 1-2 dakika kadar soğumasını bekleyin. Yukarıda da belirttiğimiz gibi laminasyon kabının katlanmamış köşesinde yeterli boşluğu bıraktıysanız kaplamanız daha sağlam olacaktır.

Daha Kaliteli Laminasyonlar Nasıl Yapılır

1. İki taraflı bir baskı yapın. Arkalı önlü bir baskı yapmak istiyorsanız, bunu tek kağıda yapmak yerine iki ayrı kağıda yapabilir ve daha iyi bir görüntü elde edebilirsiniz. Ardından tek yapmanız gereken şey ise bu iki ayrı kağıdı arkaları birbirine denk gelecek şekilde birleştirmek ve laminasyon kabının içine koymak.

  • Kağıtların ölçüsünü ayarlarken, bunu laminasyon kabında yeterli boşluğu bırakacak şekilde yapmalısınız. Aksi taktirde, baskıladığınız ürünü köşelerinden tıraş ederken kağıtların birbirinden ayrılmasını ve sadece ön yüzlerine laminasyon yapılması durumuyla karşılaşabilirsiniz.

2. Bir poşet dosya kullanarak işinizi kolaylaştırın. Eğer birden fazla ürün (örneğin: kağıt) baskılayacaksanız ve kağıtlarınızın baskı sırasında yerlerinden oynayacağını düşünüyorsanız, bir poşet dosya yardımıyla bu ihtimali devre dışı bırakabilirsiniz. Laminasyon kabınızın açık olan köşesini poşet dosyanın içine yerleştirin. Bunu yaparken, poşet dosya ile laminasyon kabınızın ikiye katlanmış (yani açık olmayan) köşesi arasında 5 ila 7 santimetre (cm) boşluk bırakmalısınız. Ardından, poşet dosyayı ve laminasyon kabını aynı anda tutarak, laminasyon kabınızı, ikiye katlanmış kısmı makineye girecek şekilde yerleştirecek ve bunu kağıtlarınızın yerlerini bozmadan yapabileceksiniz.

  • Bunu yaparken poşet dosyanın makinenin içine girmesine izin vermeyin. Yani, makine laminasyon kabını içerisine doğru çekerken, siz poşet dosyayı sadece kabın makineye doğru bir şekilde girebilmesi için kullanacaksınız.

3. Eğer kağıtlar makinede sıkışırsa çıkart düğmesine basarak kağıtları çıkarın. Bazı durumlarda laminasyon kabı makineye tam yerleşmeyerek baskınızın sıkışmasına sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, baskınızın, makinenin içine girmesini engellemek için çıkart tuşuna basın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir