Lavman Nasıl Kullanılır

Lavmanlar, farklı solüsyonlar içerebilirler ve birçok sebepten dolayı kullanılabilirler. Eczanelerde birçok farklı hazır lavman bulunur. Bunun dışında lavman torbası da kullanabilirsiniz. Her iki durumda da, lavman uygulama işlemi aynıdır ve seçilen maddelerden oluşan sıvı bileşiminin, rektum yoluyla alt bağırsağa gönderilmesini içerir. Lavman kullanmadan önce, başta lavmanın sizin için iyi bir seçenek olup olmadığı ve sonra, ne türde bir lavman kullanmanız gerektiği ile ilgili bir doktora danışın.

Lavman Kullanımı 

1Lavman için hazırlanın. Uygulama zamanını belirleyin. Lavmanı gece uygulayın. Hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın, lavman uygulaması aynıdır. Ancak, amacınız lavmanı bağırsaklarınızda tutarak temizliklerini sağlamaksa; lavmanı normal dışkılama sonrasında yapmanız en iyi sonucu verecektir. Kabızlık için lavman, boşaltıma yardımcı olması için kullanılır.

  • Bağırsaklarınızı sıvı ile doldurmanın yaratacağı rahatsızlığı azaltmak için lavman öncesinde idrar kesenizi boşaltın.
  • Herhangi bir eczaneden bir lavman torbası edinin ya da Fleet markalı lavman şişelerinden satın alın. Bunlardan ilki, evde hazırlayacağınız bir sıvıyı kullanmanızı gerektirirken, ikincisi herhangi bir eczaneden satın alabileceğiniz, önceden hazırlanmış bir üründür.
  • Tuvalete yetişemeden bağırsaklarınızdaki sıvıyı dışarı atma olasılığına karşı, uzanacağınız bölgeye bir muşamba serin.

2Kullanılıyor ise lavman torbasını doldurun. Torba, sıcak ve sabunlu su kullanılarak, önceki kullanımlardan arındırılmalıdır. Bir lavman torbasını temizlenmiş olsa dahi hiç kimseyle paylaşmamalısınız, her bir aile üyesinin kendi torbası olmalıdır. Lavman torbasını doktorunuz tarafından önerildiği şekliyle, istenilen bir solüsyon ve ılık su ile doldurun. İçerisindeki sıvının dökülmemesi için torbanın kilitli olduğundan emin olun. Torba dolduğunda, torbayı ve hortumun ucunu tutun ve çok kısa bir süreliğine hortumun kilidini açarak, içerisinde kalan havanın boşalmasını sağlayın. Bu, hava boşluklarının yarattığı krampları engeller. Ardından kilidi kapayın.

  • Bağırsak temizliği için genel olarak az miktarda sıvı kullanılır. Böylece rektum sıvının fazlalılığı ile dolup taşmaz ve kişi; lavmanı, herhangi bir rahatsızlık hissetmeden uygulayabilir. Doktorunuz, torbayı nasıl dolduracağınızla ilgili sizi yönlendirecektir.
  • Torbayı asabileceğiniz bir yer olduğundan emin olun, böylece tutması için başka birine ihtiyaç duymazsınız. Sıvının gönderimi, yerçekimi kullanılarak gerçekleştirilir. En iyi yol; torbayı, lavmanı uygulayacağınız bölgeye yakın bir yere asmaktır. Hortumun sıvıyı kolayca dışarı verebilmesi için torba; rektumunuzdan, 90 cm’i geçmeyecek şekilde en az 60 cm yukarıda olmalıdır.

3Lavman hortumunu/tüpünü hazırlayın. Lavman hortumu üzerinde 10 cm’yi işaretleyin. Böylece hortumun rektumunuza 10 cm’den daha fazla girmesini engellediğinizden emin olabilirsiniz.

  • Yerleştirme işlemini daha rahat halledebilmek için hortumun ucunu bir kayganlaştırıcı kullanarak kayganlaştırın.

4Uzanın. Dizleriniz, göğsünüze kadar kıvrılmış bir biçimde sol tarafınıza yatın. Bu, alt bağırsağın konumunu değiştirerek, rektumun daha fazla sıvı alabilmesini sağlar. Alt bağırsağın anatomik pozisyonu ve yer çekimi, sıvının bağırsak içerisinde daha da ileriye gitmesine yardımcı olacaktır. Başınızı yana döndürün ve sol elinizi başınızın altına koyun.

5Lavman hortumunu rektumunuza yerleştirin. Kalçalarınızı ayırarak, hortumun yerleştirileceği anüsünüzün ya da rektumunuzun dış kısmının görünür hale gelmesini sağlayın. Hortumun ya da Fleet markalı lavman şişesinin ucunu, yaklaşık 10 cm olacak şekilde yavaşça rektumunuza yerleştirin.

  • Hortumu anüsünüze yerleştirirken, dayanıklı olun ve dışkılamada olduğu gibi anüsünüzü dışarı doğru ittirecek şekilde ıkının.
  • Hortumu kullanırken güç kullanmayın. Yerleştiremiyorsanız, devam etmeyi bırakın. Ne yapabileceğinizle ilgili doktorunuza danışın.

6Sıvının rektumunuza girmesini sağlayın. Lavman torbası kullanıyorsanız, kilidi açın ve sıvının içeri dolmasına izin verin. Fleet markalı bir lavman şişesi kullanıyorsanız, şişeyi hafifçe sıkın. Şişeyi tabanından yukarı doğru yavaşça kaldırarak, giden sıvının şişeye geri dönmesini engelleyin.

7Tüm sıvının rektumunuza girdiğinden emin olun. Kramp yaşıyorsanız, ağzınızdan nefes alın. Kramp azalana kadar kilidi geçici olarak kapatın ve sonra yeniden devam edin. Torba tamamen boşalana kadar izleyin ve ardından hortumu temizleyin. Fleet markalı lavman şişelerinden kullanıyorsanız, şişeyi kaldırın ve hortumu çıkarın.

8Tuvalete gidin ve boşaltım yapın. Kabızlıktan muzdaripseniz; tuvalete gitmeden ve sıvıyı boşaltmadan önce; uzanarak, sıvıyı en azından birkaç dakika ya da bir saat kadar tutmayı deneyin.

  • Lavman, bağırsak temizliği ve emilim için yapılmışsa, sol tarafınıza yatmış bir şekilde 10 dakika kadar bekleyebilirsiniz. Ardından sağ tarafınıza yatın ve sıvının kalın bağırsak boyunca hareket etmesine yardımcı olmak için bir 10 dakika kadar daha bekleyin.

9Yan etkileri gözlemleyin. Herhangi bir tıbbi tedavide olduğu gibi, lavman kullanımında da deneyimleyebileceğiniz birtakım yan etkiler mevcuttur. İşlem sırasında, doluluk ya da rahatsızlık hissi yaşayabilirsiniz. Ayrıca lavman sonrasında birkaç saat kramp veya gaz sorunu yaşayabilirsiniz. Bu semptomlar lavman uygulamasından birkaç saat sonra dahi devam ediyorsa, hemen doktorunuza danışın.

  • Çok sık lavman kullanımı, sıvı kaybı ve elektrolit dengesizliğine neden olabilir. Vücudunuz rektum aracılığıyla sıvı emilimi yapabiliyor olsa da, rektuma gönderilen sıvıdaki madde yoğunluğu, sıvı yoğunluğundan az ise (ya da kandan daha az elektrolit barındırıyorsa) kandaki elektrolitlerin azalmasına ya da bağırsağın istenenden çok daha fazla atık madde boşaltmasına neden olabilir.
  • Sıvı kaybı, hem kalp hem de böbrekler için ciddi yan etkilere neden olabilir. Artan idrar üretimi, ağız kuruluğu, susuzluk, gözyaşı eksikliği, baş dönmesi, sersemlik ya da solgun ve kırışık bir cilt; sıvı kaybının belirtileri olabilir.
  • Lavmanlarda kullanılan bileşimlere yönelik alerjik reaksiyonlar oldukça nadirdir. Ancak; kızarıklık, kaşıntı, şişlik, şiddetli baş dönmesi ya da nefes darlığı ve benzeri bir alerjik reaksiyon yaşıyorsanız, hemen doktorunuzu arayın.

Kaynak:

  • http://www.nursingtimes.net/nursing-practice/specialisms/gastroenterology/how-to-administer-an-enema/203226.article
  • http://www.wikihow.com/Administer-an-Enema

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir