Lupus Hastalığı İle Nasıl Başa Çıkılır

Lupus tüm vücudu etkileyebilen bir otoimmün hastalıktır. Lupus’a bazen “büyük taklitçi” de denir çünkü çoğu hastalığa benzer etkiler gösterir. Bir hastaya Lupus teşhisi konması yıllar sürebilir. Bütün yaşlarda ortaya çıkabilmekte olan bu hastalık en yoğun 15-40 yaşları arasında etkilerini gösterir. Kadınlarda daha sık görülür. Otoimmün hastalıklarda vücut kendi kendine saldırmaya başlar. Böbrekler, kalp, akciğerler ve dolaşım sistemi etkilenebilir. Hastalığın en yaygın belirtileri arasında ciltte isilik ve burun etrafında döküntü vardır.

Adımlar

1İyi doktorlara sahip olduğunuzdan emin olun ve onlarla yola devam edin. Lupus hastalarının romatolog de dahil olmak üzere birçok uzmanlık alanından doktorları vardır. Doktorlarınıza her türlü bilgiyi vermeniz çok önemlidir. Eğer bir doktorla iyi anlaşamıyorsanız veya iletişim kurmakta güçlük çekiyorsanız, başka bir doktor bulun ve onunla yola devam edin.

2Lupus hakkında öğrenebileceiğiniz herşeyi öğrenin. İnternette araştırma yapın ve doktoronuza sorabildiğiniz kadar soru sorun.

3Kendinize iyi bakın. Uykunuzu alın. Yeteri kadar için. Yeteri kadar yiyin. Kendinize rahatlamak için biraz zaman ayırın.

4Vücudunuza önem gösterin. Hastalığın ateşlendiği zamanları tanımayı öğrenin. Hasta hissetmeye başlarsanız, buna neyin sebep olduğunu öğrenmeye çalışın(Güneş? Stres? Uzun çalışma saatleri?). Bu sayede ondan kaçınabilirsiniz. Ayrıca hastalığın ortaya çıktığını hissederseniz, doktorunuza söyleyebilirsiniz. Bu sayede kontrolden çıkmadan onu kontrol altına alabilirsiniz.

5Doktorunuzla konuşun. Sorularınız ve endişeleriniz varsa, doktorunuzu arayın. Onları küçük bir şey için meşgul edeceksiniz diye düşünmeyin. Ciddi bir hastalığınız var ve sağlığınızla ilgili size yardım etmek onların işi.

6Lupusla başa çıkmak yaşam tarzı değişikliği gerektirebilir. Lupus hastalarının çoğunluğu ışığa duyarlıdır. Güneş gözlüğü takın ve uzun süreli güneşe maruz kalmaktan kaçının.

7Stresin hastalığı alevlendirebileceğini aklınızda tutun.

8Lupusa sahip olmanızın arkadaşlarınız ve aileniz için de zor olacağının farkına varın.

  • Hastalığı anlamada ve başa çıkmada ve hatta sizin bu hastalığa sahip olduğunuzu kabullenmede sıkıntı yaşayabilirler. Onları olaylardan haberdar tutun.

9Lupus farkedilmesi zor bir hastalıktır. İnsanların sizin hasta olduğunuzu anlarken zor zaman geçirmesi alışılageldik birşeydir. Onları Lupus hakkında eğitmeye çalışın. Lupus’la ilgili bir websitesinin linkini gönderebilir veya bu hastalıkla ilgili bir kitap verebilirsiniz.

10En önemlisi, sizin için başa çıkması zor olabilir. Eğer Lupus’la başa çıkarken zorlanıyorsanız, bir psikiyatrist görmeyi, destek grubuna katılmayı veya doktorunuzla bu konu hakkında görüşmeyi düşünün.

11Arkadaşlarınız ve ailenize hastalığınızı kime söylecekleri konusunda sınırlar koyun. Eğer kimseye söylemelerini istemiyorsanız bunu onlara belirtin. Tıbbi durumunu özel olarak saklamayı istemek her insan için normal bir davranıştır.

Kaynak

  • http://www.wikihow.com/Cope-With-Having-Lupus

ahmet enes yüceyurt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir