Makrome Nasıl Örülür?

Makrome şişler yardımı ile iplerden dekoratif şekiller çıkarma sanatı olarak tanımlanabilir. 1970lerde Amerika’da bir hayli popüler bir aktivite olan makrome yeniden popülerleşmeye başlamıştır. Özellikle içerisinde örgü parçaları bulunan takılar ve tam olarak örgüden yapılmış olan cüzdanlar makromenin aktif bir biçimde kullanıldığı moda ürünleridir. Makrome sanatını icra ederken kullandığınız ürünlerin kapsamına boncuklar veya daha farklı alternatifler de ekleyebilirsiniz. Kendinizi serbest bırakın ve özgün bir ürün ortaya çıkarın; makrome nasıl yapılır işte bilmeniz gerekenler;

Makrome Yapımı

1Tığ olarak kullanabileceğiniz bir ürün belirleyin. Kullanacağınız bu ürün halka şeklinde veya şerit şeklinde bir materyal olabilir. Makrome örgü örülmeye başladıktan sonra tığ olarak kullanılan materyalin üzerinde sabit kalmaya koşullu bir sanat olduğu için bir kalem ile deneme pratikleri yapmak sizin için daha mantıklı olacaktır.

  • Makrome yaparken tığ kullanımından tam olarak kaçınabilirsiniz. Düz bir zemin üzerinde şerit vasıtası ile makrome sanatını icra edebilirsiniz. Sadece kullandığınız şerit şeklinde materyalin zemine paralel olarak durduğundan emin olmalısınız.
  • Bileklik veya kolye yapıyorsanız seçtiğiniz bir aksesuarınızı başlangıç tığı olarak da kullanabilirsiniz.

2Başlangıç için temel örgü zincirini hazırlamaya başlayın. İpinizden bir ilmek alın ve eğer tığ kullanıyorsanız tığınızın diğer tarafına doğru dolamaya başlayın. Bu işlemi standart örgüye başlama olarak da düşünebilirsiniz.

  • Bir örgü dükkânının içerisine girerseniz içeride makrome konusunda gerekli olan bütün malzemeleri bulabilirsiniz. Bu dükkândan istediğiniz malzemeleri satın alabilirsiniz. Unutmayın ki makrome ilmik bağlama üzerine kurulu bir sanattır. Eğer dilerseniz kalın ipler satın alarak bu sanatı icra etmeye devam edebilirsiniz.

3İlmiğin içerisinden ipin kalan uzunluğunu geçirin. Bu şekilde temel makrome tabanını hazırlamak için gerekli olan ilmiğin ucu da diğer tarafa geçmiş olacaktır.

4İlmiği yavaş bir biçimde aşağı çekin. Başlangıç zinciri için oluşturduğunuz bu sıranın makromenizin temelini oluşturduğunu bilmelisiniz. Birkaç farklılık işin içerisine dahil olsa da genel itibari ile başlangıç zincirini hazırlamak standart işlemleri yerine getirerek gerçekleştirilmektedir.

  • Birçok makrome başlangıç zincirinde 4 adet iplik kullanılmaktadır. Bu noktada karar vermelisiniz. İki adet makrome ipliği kullanarak yan yana dizmelisiniz ya da sadece bir adet makrome ipliği kullanarak başlangıç zincirini oluşturmak için yukarıda anlatılan işlemleri uygulamalısınız.
  • 2 adet iplik kullanıldığı zaman makromenizde renk organizasyonunu da gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin kırmızı-kırmızı-mavi-mavi şeklinde bir renk organizasyonu ortaya çıkabilir. Merkezde bulunan kırmızı ve mavi ilmikler sizin temel ilmikleriniz olacaktır. Kırmızı ilmikler sol bölgede işlemenizi gerçekleştirdiğiniz renk olurken, mavi ilmikler ise sağ bölgede işlemenizi gerçekleştirdiğiniz renk olacaktır. Bu metot kapsamında renklerin işleme tarzları farklılık göstermektedir.
  • İkinci yöntem için yani yukarıda anlatılan metot ile kendi zincirinizi oluşturmak için kullanacağınız renk deseni şu olacaktır; kırmızı-mavi-mavi-kırmızı. Mavi ilmekler sizin temel ilmeğiniz görevini görürken, kırmızı renkte olanlar işlemelerinizi gerçekleştirdiğiniz renk olarak karşımıza çıkacaktır. Bu yöntemde ise renklerin işleme özellikleri aynıdır.

Camadan Bağı Yapımı

1Sağ tarafınızda bulunan ipliği sol tarafınızda bulunan ipliğin üzerine yerleştirin. Bu sıraya alternatif olarak sol tarafınızda bulunan ilmiği sağ tarafa alarak da işlemi devam ettirebilirsiniz. Yapış sıralaması değişse dahi ortaya çıkan sonuç camadan bağı olacaktır. Bu adımın birçok makrome projesi kapsamında aynı uygulandığını da belirtmek gerekmektedir. Temel bir adım olarak değerlendirilebilir. Makrome yapmak istiyorsanız düzgün düğüm atmayı da öğrenmeniz gerekmektedir.

2Sol tarafınızda bulunan düğümü sağdaki ilmeğin arasından geçirip düğüm atarak ikinci aşamayı da tamamlayın. İlmik atma konusunda sıkıntılar yaşıyorsanız bu adımı ayakkabı bağı yapıyor gibi düşünerek de atlatabilirsiniz. Çok basit bir şekilde düğümünüzü atabilirsiniz.

3Attığınız düğümü hafif bir biçimde sıkılaştırmaya başlayın. Düğümü ortada tutabilmek için sağ tarafı da sol tarafı da eşit bir biçimde çekip yerleştirdiğinizden emin olmalısınız.İşlemi burada bırakırsanız yarım bir düğüm oluşturmuş olursunuz. İlmek spiral şeklini alıncaya kadar düğüm atmaya devam etmelisiniz.

4Sol tarafınızda bulunan ipliği sağ taraftaki ipliğin üzerine yerleştirin. Sağ iplik ile başladıysanız sıralamanız; sağ, sol, sağ, sol, sağ, sol şeklinde devam etmelidir.

5Sağ tarafta bulunan düğümü sağdaki ilmeğin arasından geçirip düğüm atarak bu aşamayı da tamamlayın. Bu sırada uygulanan işlem sıradan düğümle başlama işlemi olarak adlandırılabilir.

6Attığınız düğümü yeniden hafif bir biçimde sıkılaştırmaya başlayın.

7Oluşturduğunuz model gerekli uzunluğa erişinceye kadar işlemi devam ettirmelisiniz. Bu şekilde ortaya çıkarılmış uzun yapıların adı gemici halatı olarak belirlenmiştir. Gemici halatı modelinizin ne kadar uzunluğa sahip olmasını istersiniz?

  • Camadan bağından farklı bir bağ şekli ortaya çıkarmak istiyorsanız yönteminizi değiştirmelisiniz. Dış bölgede bulunan ilmek ile başlayın ve standart camadan düğümünü oluşturun. Bir önce kullandığınız ilmek ile hazırladığınız düğümü birbirine bağlayın. Her düğüm arasında biraz boşluk bırakın ve düğümlerin nasıl modeller ortaya koyabileceğini hayranlık içerisinde izleyin.
  • Ne kadar fazla şerit kullanırsanız sonuçta elde edeceğiniz model de bir o kadar ilginç bir hal alacaktır. Hatta birkaç şerit kullanarak iç içe geçmiş halkalar görünümüne sahip olan bir model bile ortaya çıkarabilirsiniz. Standart yöntemler ile ortaya camadan düğümünüzü çıkarın. İki adet camadan düğümüne sahip olduktan sona bunları birbirine dolayarak çok ayrı bir model elde edebilirsiniz.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Macrame

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir