Mini Orkide Bakımı Nasıl Yapılır

Mini orkide bakımı diğer orkide türlerinin bakımlarını yapmaktan çok da farklı değildir. Diğer orkide türleri gibi mini orkideler de nemli ve hafif ılık bir ortamda çok daha iyi serpilip büyüme imkanı bulmaktadır. Bu nemli ortamda kök kısmına çok su verilmemesi dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardandır. Mini orkideler yapı bakımından çok hassastır. Fakat uygun miktarda sulama ve yeterli gübreleme işlemi ile hayatta kalabilmektedirler. Bu çiçeği sağlıklı bir biçimde yetiştirmek istiyorsanız her yıl bulunduğu saksıyı değiştirmelisiniz.

Mini Orkideyi Dikme ve Yeniden Saksılama İşlemi

1Orkidenizi önce bulunduğu saksıdan daha büyük bir kaba ekmeye özen gösterin. Mini orkidelerin kökleri çok hızlı bir biçimde gelişim göstermektedir. Tam da bu nedenle orkidenizi belirli aralıklar ile yeniden saksılayarak yeni gelişen köklere de bir yaşam alanı sağlamalısınız. Yapmanız gereken şey orkidenizin tüm köklerini içine alabilecek bir saksı bulmak ve ilerideki kök gelişimini de göz önünde bulundurarak bir saksı seçmeniz ve ekim işlemini tamamlamanız.

2Mineralli toprak arayışına girin. Saksının alt kısmına daha çok yosunlardan oluşan bir destekleyici koyun. Alt kısımda yosunlarla birlikte ağaç kabuklarını kullanmak orkideniz için daha yararlı olacaktır.

3Bulduğunuz bu materyallerin su ile birleşmesini sağlayın. Geliştirici materyallerin en iyi sonucu vermesini istiyorsanız 24 saat boyunca su ile temas halinde bulunmalarını sağlamanız gerekmektedir.

4Ortaya çıkan filizleri budayın. Yeşil filizleri yumrunun 2,5 santim yukarısından kesebilirsiniz. Sarı veya kahverengi filizleri ise yumrunun 2,5 santim aşağısından kesmeniz gerekmektedir.

5Mini orkidenizi dikkatli bir biçimde hali hazırda bulunduğu kabın içerisinden çıkartın. Orkidenizin kök kısmını nazik bir biçimde bir eliniz ile kavrayın diğer eliniz ile de saksınızı kavrayın. Düzgün bir açı ile tutmaya özen gösterin.

6Mini orkidenin kök kısımlarında oluşan yabani bitkileri temizleyin. Bu bitkiler zaman içerisinde orkidenizin solmasına bile sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle orkidenizin kök kısmının çürümesini engellemek için yabani bitkilerden tam anlamıyla temizlemeniz gerekmektedir.

7Kurumuş kökleri bitkinizden uzaklaştırın. Kurumuş ölü orkide kökleri kahverengi bir görünüme sahip olur. Bir diğer yandan canlı orkide kökleri beyaz veya yeşil renktedirler.

8Yeni saksının en alt kısmına bitkinizin gelişmesini tetikleyecek materyalleri ve toprağı koyun. Bu materyallerden çok az bir miktar koymaya ihtiyacınız olduğunu da unutmamalısınız. Zaten mini orkidenin kökleri saksının tabanının büyük bir kısmını kaplayacaktır.

9Mini orkidenizi yeni saksıya yerleştirin. Orkidenizi kök kısmına yakın olacak bir biçimde tutun. Dikim işlemini orkidenin en alt kısımda olan yapraklarının toprağa olan mesafesinin 1,27 santim olacak şekilde gerçekleştirin.

10Yavaşça mini orkidenizin saksısına zenginleştirilmiş toprak koyun. Toprak koyma işleminden sonra hafif bir biçimde baskı uygulayarak köklerin iyice yerleşmesi için bir adım atmış olun. Saksının yan taraflarına periyodik olarak vuruşlar yapın ve toprağın yerleşme işlemini hızlandırın. Orkidenin kökleri toprağın içine tam olarak yerleşinceye kadar toprak koyma işlemini devam ettirin ve en altta kalan yaprakların toprak ile arasında kalan mesafeye de özen gösterin.

11Orkidenin dayanıklılığını test edin. Gövde kısmının en alt bölgesinden tutarak orkidenizi kaldırmaya çalışın. Bu işlem sırasında bitki yerinden kıpırdıyor ve kökler zarar görüyorsa çiçeğinizin saksısına biraz daha toprak eklemeye ihtiyacınızın olduğunu anlamalısınız.

12Orkidenizi yaklaşık olarak 10 gün boyunca sulamaktan kaçınmalısınız. Bunun yerine Orkidenizi ılık bir yere koyup bir sprey vasıtası ile orkidenize su fışkırtarak su ihtiyacını karşılama yoluna gidebilirsiniz. Unutmamalısınız ki orkidenizin yaprakları geceleri kuru kalmalıdır.

mini-orkide-bakimi-nasil-yapilir-adim1313Mini orkidelerinizin saksılarını 2 yılda bir değiştirin. Genel olarak mini orkidelerin her yıl yeniden saksılanması ve topraklarının değiştirilmesi gerektir. Fakat bazı orkide türleri 3 sene boyunca hiçbir hasar almadan aynı toprak ile yaşamlarına sağlıklı bir biçimde devam edebilmektedir. Çiçeğinizin toprağı kötü kokular yaymaya başladıysa veya çiçeğiniz artık sağlıksız görünüyorsa toprak değişim işlemi gerçekleştirmenin vakti gelmiş demektir.

Bölüm2: Günlük Bakım

1Mini orkidenizi her hafta minik bir buz küpünü saksıya yerleştirerek sulayın. Orkidelerin hassas kökleri çok sulandıkları zaman kısa sürede çürümeye meyilli bir hale gelebilmektedir. Buz küpü vasıtasıyla sulama işleminde ise toprağın yavaş yavaş suyu emmesine izin verilmektedir ve çok sulama sonucunda ortaya çıkabilecek aşırı sulama tehlikesi de ortadan kaldırılmış olmaktadır. Normal boyuttaki orkidelerin su ihtiyacını karşılamak için 3 adet buz küpü yeterli olurken mini orkidelerin su ihtiyacını bir adet buz küpü karşılayabilmektedir.

2Mini orkidenizin toprağının kuruluk derecesini her gün kontrol edin. Normal koşullar altında saksının içine yerleştirdiğiniz bir adet buz küpü bir hafta boyunca çiçeğiniz için yeterli olmalıdır. Sıcak havalarda çiçeğinize sprey yardımı ile su sıkarak yeteri kadar su alması için destekleyebilirsiniz. Toprağın çok ıslak olmaması ve hatta biraz kuru olması orkideler için ideal büyüme ortamını yaratır. Fakat toprağın iç kısımları da kurumaya başlıyorsa ek sulama yapmayı düşünmelisiniz.

3Orkidenizi güneşli bir bölgeye yerleştirin fakat direkt olarak güneş ışığına maruz bırakmayın. Orkidenizi evinizin güneş alan bölgesine yerleştirin ve yumuşatılmış zarar verici olmayan güneş ışınlarından yararlanmasını sağlayın. Ya da güneş cephesine yerleştirdiğiniz orkidenizin direkt olarak üzerine gelen güneş ışınlarından zarar görmemesi için perdenin arkasında kalmasını sağlayın veya pencerelerinizi kapatarak camın güneş ışınlarını hafifletmesini sağlayın.

4Doğal güneş ışığını çiçeğinize veremediğiniz zaman yapay aydınlatıcılar ile gerekli ışığı almasını sağlayın. Florasan lambalar bu görevi başarı ile yerine getirebilecek araçlar içerisinde yer almaktadır. Işık kaynağının 30 santim kadar uzağına çiçeğinizi yerleştirin bu sayede olası bir fazla ışığa maruz kalma tehlikesini de ortadan kaldırın.

5Yapraklardan gözünüzü ayırmayın. Kazara da olsa orkidenize az ışık vererek yaprakların çiçek açmamasına neden olabilirsiniz. Çok ışık alan yaprakların renklerinde de değişimler meydana gelmektedir. Bu yapraklar sarı veya kırmızı renge bürünmektedir. Hatta belirli bir sınırın üzerinde ışığa maruz kalan yapraklarda kahverengi noktalar bile meydana gelebilmektedir.

6Oda sıcaklığını 18-19 derece arasında tutmalısınız. Orkideler ılık ve nemli havalarda daha verimli bir biçimde yetişebilmektedir. Sabahları oda sıcaklığınızın 19 dereceye kadar çıkmasına izin verebilirsiniz. Akşamları ise ideal sıcaklık orkideler için 15 derecedir. Unutmayın ki geceleri bile olsa oda sıcaklığınızın asla 13 derecenin altına düşmesine izin vermemeniz gerekmektedir.

7Çiçeğinizi kesinlikle rüzgarlı bir bölgeye yerleştirmemelisiniz. Mini orkidenizi havalandırma araçlarının veya açık rüzgarlı bir pencerenin yakınına koymaktan imtina etmelisiniz.

8Düzenli bir biçimde orkidenizi sprey yardımı ile su fışkırtarak sulayın. Orkideler nemli ortamları çok severler bu nedenle günde bir veya iki kere sprey ile sulamak çiçeğiniz için çok yararlı olabilir. Bu yöntem işe yaramazsa ve çiçeğiniz yeterince nem alamazsa, çiçeğinizin bulunduğu odaya bir hava nemlendiricisi koymayı düşünebilirsiniz.

9Ayda bir defa mini orkidenizi gübreleyin. Dengeli bir gübre satın alın ve bu gübreyi su ile karıştırın. Yarım ölçüye iki ölçü oranda su koymak ve gübrenin yoğunluğunu azaltmak uygun bulunan ölçüdür. Bu biçimde gübreleme sizin bitkiniz için yeterli ve faydalı olmazsa yüksek nitrojen oranına sahip bir gübre kullanma yoluna da başvurabilirsiniz.

Video

Kaynak:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir