Mutfak Tüpü Nasıl Takılır

Evlerde ve iş yerlerinde kullanılan tüpgazlar renksiz ve kokusuz olduğundan pişirme, ısıtma ve ısınma ihtiyaçlarının karşılanmasında oldukça tercih ediliyor. Farklı büyüklüklerde ve içeriklerde üretilip tasarlanan tüpler piknik eğlencelerinden işyeri tüplü sobalarına kadar birçok fonksiyonda kullanılabiliyor. Soğuk, sıcak veya ılıman iklim fark etmeksizin kullanılabilen ürünler motor ve teknelerde dahi ana parçalardan biri sayılıyor. LPG ‘nin ürün olarak stoklanıp ve taşınmasının en kolay formu tüptür. Bu nedenle açık hava aktivitelerinde kullanılabilir. Örneğin, piknik tüpleri çevre dostu LPG den oluştuğundan güvenlik kurallarına uyularak yeşil alanlarda kullanıldığında kullanım sonrası hiçbir atık madde bırakmazlar ve çevrecidirler. Peki, evlerimizde özellikle yemek pişirmek ocaklara bağlanarak kullanılan tüpler nasıl takılır ve bu süreçte nelere dikkat etmek gerekir? Sırasıyla bir göz atalım.

Mutfak Tüpünün Takılması

mutfak-tupunu-takmak-adim1


1. Tüp dedantörünün vanasını açın. Değiştirmeye karar verdiğiniz tüpün bittiğinden emin olduktan sonra üzerindeki dedantörün üstündeki mandalı açın.

  • Tüpün üstünde bulunan mandal modelden modele değişiklik gösterebilir. Kimi modellerde bu tüpün yan tarafında yer alabilir. Mandal üst kısımda da olsa yan kısımda da olsa aynı şekilde açılıp kapanmaktadır.
mutfak-tupunu-takmak-adim2

2. Dedantörü yerinden çıkarın. Bu işlemi yapmak için dedantörün hemen altında yer alan plastik yeri iki elinizle tutup hafif avuç içlerinizle de dedantörün üzerine hafif baskı uygulayıp yukarı çekin. Bu işlem sonucunda tüp dedantörünü yerinden çıkarmayı başarmış olacaksınız.

  • Uzun tüplerde genelde üstten geçmeli dedantör kullanılmamaktadır. Bunun yerine yandan vidayla takılan dedantörler kullanılmaktadır. Bu dedantörleri yerinden çıkarmak için vidayı bir tornavida yardımıyla sökmeniz gerekmektedir.
  • Vidanın ağzına göre uygun tornavidayı bulmalı ve gazın geldiği boruya zarar vermeden yerinden sökme işlemini gerçekleştirmelisiniz.
mutfak-tupunu-takmak-adim3

3. Eski tüpü bulunduğu yerden çıkarın. Eskli tüpünüzün kapağı varsa bunu kapatın ve yeni tüpü koyabilmek için tüpü bir köşeye koyun.

  • Tüpü bir yerde saklayacaksanız mümkün olduğunca balkon gibi aşırı güneş alan yerlerden uzak tutmaya özen gösterin. Özellikle evin kiler bölümü varsa burada tüpü saklamak uygun olacaktır.
  • Tüpü baskı altında kalmayacak şekilde saklamanız da bu aşamada önemlidir.
mutfak-tupunu-takmak-adim4

4. Yeni tüpün üzerindeki emniyet plastiğini açın. Emniyet plastiği çoğu tüpte olmakla birlikte bazı tüplerde bulunmayabilmektedir. Emniyet plastiği herhangi bir sızdırma durumunun önüne geçmek ve tüpün orjinal olduğunu belirtmek amacıyla kullanılmaktadır.

  • Emniyet plastiğini bir bıçak yardımıyla daha kolay bir şekilde açabilirsiniz.
mutfak-tupunu-takmak-adim5

5. Dedantörü yerine takın. Bu resimde gördüğünüz dedantörlerde direk üstten takmalı dedantörlerdir. Bunların takılması için yan taraftaki mandalın açık olması yeterlidir. Yerinden çıkarmak için de yine mandalın açık olması ve mandala bastırmanız yeterlidir.

  • Bu modellerde mandal kapalıysa dedantör tüpe takılmaz, bundan dolayı zorlamayın!
mutfak-tupunu-takmak-adim6

6. Tüp dedantörünün mandalını kapatın. Kimi mandallar aşağı yukarı indirmek yerine çevirmeli bir yapıya sahip olabilmektedir. Mandalı kapalı(off) konumuna getirdiğinizden emin olun.

mutfak-tupunu-takmak-adim7

7.  Yeni tüpün vanası açılır ve çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Ocağın altını açın ve çakmak ya da kibrit yardımıyla yapmış olduğunuz bağlantı sonucunda ocağın yanıp yanmadığını kontrol edin. Bu işlemler sırasında oldukça dikkatli olmaya özen gösterin.

İpuçları ve Uyarılar

  • LPG tüplerini tehlikeyi önlemek adına bodrum katta saklamanız gerektiğini unutmayın.
  • Tüplerin ilgili cihazla bağlantısını sağlayan hortumlar gazdan etkilenmeyen cins ve özellikte, standartlara uygun olmalıdır. Daha ucuza olacak şekilde alacağınız hortumlar kısa vadede iş görse de uzun vadede başınızı ağrıtabilir.
  • İki parça hortumla yapılan bağlantılarda zamanla gaz sızması ile kaşılaşılabilir. Hortum bağlantıları mümkün olduğunca kısa, tek parça olmalı ve bağlantılarda kelepçe olmalıdır.
  • Hortumun dedantöre ve yakıcı cihaza bağlantıları kelepçe ile sağlanmalıdır.
  • Yerden tasarruf etmek adına tüpü farklı şekilde koyarsanız bu ciddi problemler doğurabilir. Bu sebepten ötürü tüpler yatık veya ters durumda bulundurulmamalıdır.
  • Eskiyen, çatlayan, yumuşayan veya 2 yıldan fazla kullanılan hortumlar mutlaka değiştirilmelidir.
  • Tüp ilgili cihazdan daha aşağıda kalacak bir seviyede yerleştirilmelidir.
  • Tüpler perdelerden ve tutuşabilecek diğer malzemelerden uzak tutulmalıdır.
  • LPG tüpünün konulduğu yer doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır.
  • Tüpler kalorifer radyatörlerinden en az 1 metre, soba gibi ısıtıcılardan en az 4 metre uzağa konulmalıdır.
  • Bitmiş tüpler kullanılmakta olan tüplerin yanına konulmamalıdır.
  • Katalitik sobaların üzerine kurutma amacıyla yanabilecek giyim eşyası konulmamalıdır.
  • Tüpler radyatör, soba veya daha başka ısı kaynaklarının yanına konulmamalıdır.

Uyarılar:

  • Mutfak tüpünü değiştirirken gerekli tedbirleri alarak her şeyden emin olarak bu işlemi gerçekleştirin. Eğer bu işlemler konusunda yeterli tecrübeye erişmediyseniz bir uzmandan yardım almayı ihmal etmeyin.

Video

Kaynak: 1 (Erişim: )

Views:
365
Article Categories:
Ev İdaresi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir