Nabız Kontrolü Nasıl Yapılır

Nabzınızı kontrol etmek, özel bir ekipmana ihtiyaç duymadan kalp atış hızınızı belirleyebilmenizi sağlar. Bu, kilo vermeye çalışıyorsanız ya da nörolojik bir sorununuz varsa oldukça faydalı olabilir. Kolay ve acı duymadan nabzınızı nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Bölüm1: Nabzınızı Bulma ve Ölçme

1Nabzınızı bulmak için işaret ve orta parmağınızı kullanın. Bu işlem için baş parmağınızı kullanmayın çünkü baş parmağınız kendi nabzına sahiptir.

  • Radial (Radyal) nabzınızı bulun. Bu, bileklerinizin iç tarafındaki nabızdır. İşaret ve orta parmaklarınızın uçlarını, bileğinizin baş parmağınız tarafında bulunan kısmına yerleştirin. Nabzı yani parmak uçlarınızın altında atan kanı hissedene kadar hafifçe bastırın. Eğer gerekliyse nabzınızı hissedene kadar parmaklarınızın yerini değiştirin.
  • Karotis (Şahdamarı) nabzınızı bulun. Boynunuzun çene çizgisinin hemen altındaki kısımda yer alan nabzı bulmak için, işaret ve orta parmaklarınızı nefes borunuz ve boynunuzdaki geniş kas kütlesi arasındaki çukura yerleştirin. Nabzınızı hissedene kadar hafifçe bastırın.

2Kalp atış hızınızı kontrol edin ve kaydedin. Diğer elinizle bir saat kullanın. 60 saniye içerisinde hissettiğiniz her bir kalp atışını sayın. Bu nabzınızı kontrol etmek için en uygun yoldur.

  • Sağlık Bakanlığı, eğer yakınınızda kullanabileceğiniz bir saat yoksa, 15 saniyelik süre içerisinde hissettiğiniz kalp atışlarınızı sayabileceğinizi ve bulduğunuz değeri dört ile çarparak bir dakika içerisindeki kalp atışınızı bulabileceğinizi belirtmektedir.
  • 15 saniye içerisindeki nabzınız x 4 = K (Kalp atış hızınız). Kalp atışlarınızı 30 saniye süresince de sayabilir ve bulduğunuz değeri 2 ile çarpabilirsiniz. Bu, daha az kullanılsa da tercih edebileceğiniz bir uygulamadır. Bunu yalnızca kullanabileceğiniz bir saatiniz olmadığında yapın.

3Kalp atış hızınızın türünü belirleyin. Yetişkinler için dinlenme halinde kalp atış hızı dakikada 50-70 atıştır. 18 yaşın altındaki çocuklar için ise bu değer, dakikada 70-100 atıştır. Bu, sizin dinleniyorkenki kalp atış hızınızdır. Aşağıda listelenen aşamaları izleyerek kalp atış hızınızı belirleyebilirsiniz.

  • Kalp atış hızınızı, 15 saniye süre ile nabzınızı sayarak ve sonrasında bulduğunuz değeri 4 ile çarparak da bulabileceğinizi unutmayın.

4Nabzınızın güçlü olup olmadığını kontrol edin.Nabzınızın gücü hesaplanamaz. Nabzınızı dinlerken; onun güçsüz, belli belirsiz, güçlü ya da  sıçrayıcı nitelikte olup olmadığınıza siz karar vermelisiniz.

5Nabzınızın ritmini kontrol edin. Bu, kalbinizin atışları ve onların arasındaki duraksamaların ölçümüdür. Eğer nabzınız sabitse, düzenli olarak nitelendirilmelidir. Eğer nabzınızda herhangi bir gecikme ya da beklenmedik bir durum tespit ederseniz; bu, nabzınızın düzensiz olabileceğini göstermektedir.

Bölüm2: Nabzınızı Bulamazsanız Ne Yapabilirsiniz?

1Parmaklarınızı bileğinizin üzerine yerleştirmek yerine parmak uçlarınızı kullanmayı deneyin. Parmaklarınızı farklı noktalara koyun ve koyduğunuz her farklı yerde beş saniye kadar bekleyin.

2Parmak uçlarınızın bileğiniz üzerindeki baskısının şiddetini değiştirmeyi deneyin. Bazen dokunuşunuzu hafifletmek ya da daha sert bastırmak nabzınızı bulmanızı kolaylaştırabilir.

3Kolunuzu yeri gösterecek şekilde konumlayın. Bunu, eğer kolunuzu yüzünüze yakın bir noktada tutuyorsanız yapın. Kan akışınızdaki herhangi bir değişiklik nabzınızı bulmanıza yardımcı olabilir.

4Eğer bir steteskopunuz varsa, onu nabzınızı bulmak için kullanabilirsiniz. Tişörtünüzü çıkardığınızdan ya da yukarı kaldırdığınızdan emin olun, steteskopu göğsünüze yerleştirin ve dinleyin. Duyduğunuz her bir atışı ve duraksamaları dinleyin.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Check-Your-Pulse

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir