Normal Doğum Süreci Nasıl İlerler?

Normal doğumla ilgili akla birçok soru gelmektedir. Normal doğumun öncesinde ve sonrasında bilmeniz gereken bütün detayları merak ediyorsanız aşağıdaki adımları dikkatlice okuyun.

Normal Doğum Süreci

1Normal doğumun vajinada genişlemeye neden olup olmadığını öğrenin. Bilindiği gibi doğum sırasında 10 cm’lik bir kanaldan 9-9,5 cm çaplı bebeğin başı çıkmaktadır. Haliyle doğum sonrasında mutlaka bir genişleme olacaktır. Bu kanal dokusunun tam anlamıyla eski haline gelmesi beklenemez. Kaldı ki sezaryenle bile doğum yapılırken bu kanalda yine genişleme olur. İlk 2 ya da 3 doğumda düzgün bir doğum gerçekleşmişse cinsel hayatınız bundan pek etkilenmez. Fakat dördüncü doğumdan sonra cinsel hayatınız olumsuz etki altında kalabilir. Tabi bununda basit bir çözümü var daraltma operasyonu adı altında. Yarım saat ya da 45 dakikalık bir doku daraltma operasyonu ile cinsel hayatınızın riske girmesini engelleyebilirseniz.

2Yalancı doğum sancısı ne demek olduğunu öğrenin. Yalancı doğum sancısı 34.haftada başlayabilen doğum döneminden çok çok önce başlayan bir sancıdır. Herhangi bir periyodikliği yoktur.  Yani düzensizdir. Doğum sancısı girer, kısa sürer ve çıkar. Birkaç dakika sonra tekrar girebilir. Bu tür durumları gerçek doğum sancısından en iyi ayırt edebilmenin yolu saate bakmaktır. Ne zamanda bir geliyor ve istirahatle geçiyor mu bunlara dikkat edin. Eğer düzensiz ise gerçek doğum sancısı olamaz endişelenmeyin. Yalancı doğum sancısı doktora gitmeyi gerektiren bir durum değildir. Bu durumda bol bol istirahat edin. Düzenli hale gelene kadar bekleyin ve bebek hareketlerine dikkat edin.

3Normal doğum ne kadar sürer? Tıbbi olarak normal doğum yayım ağzının 4,5 cm açık olduğu ve doğum öncesi sancılarının düzenli olduğu dönem olarak kabul edilir. Bundan önceki evre doğum süresi olarak kabul edilmez. Yalancı sancılar çekilse dâhil doğum aşaması değildir. İlk doğum yapacak annelerde saatte yaklaşık 1 cm açılmayla 6-8 saat sonra tam açılma sağlanarak ıkınabilir aşamaya gelinir. Ondan sonrası artık anne adayına kalır. Anne adayının çabasına göre doğum yarım saat ile iki saat arasında gerçekleşir. İkinci doğumda ise bu yayım açılımı 2 saat daha erken gerçekleştirilmektedir.

4Normal doğumda epidural anestezi yapılabilir mi? Bir lokal anestezi olan epidural anestezi, bel bölgesine omiriliğin içine girmeden yapılan br anestezi biçimidir. Omiriliği saran zara yapılan anestezi maddesi yavaş yavaş yayılarak rahimin sancı duyma hissini azaltır. Hiçbir sakıncası yoktur. Hatta daha kolay rahim ağzının açılmasını sağlayabilir. Fakat burada anestezi  uzmanının en ufak hatasıyla doğum vakumla gerçekleştirilmek zorunda kalınabilir. Hatta yanlışsız olsa bile kasların işlevi azaldığında ıkınma yeterli düzeyde olamayabilir ve artık vakumla doğum gerçekleştirilebilir. Vakumla doğumun bebeğe hiçbir zararı yoktur.

5Hangi durumlarda normal doğum tercih edilmez? Normal doğuma karar aşması 34’üncü ve 36’inci haftalar arasında bebeğin aşağı yukarı kaç kiloda olacağı belli olduğu anda çatı muayenesi ile mümkündür. Bu dönemde nasıl doğum olacağına karar verilir. Yine de son ana kadar her şey değişebilir.34.haftadan sonra iyi bir gelişim süreci gerçekleşmemiş olabilir. Anne çeşitli travmalar yaşayabilir. Bebek sıkışabilir. Bebek başı çıkana kadar sezaryenden kurtuldum inancına kimse kapılmasın. Doğum öncesi anormallikler yaşandığı anda normal doğum kararı değişebilir.

6Normal doğum Hangi durumlarda uygulanmaz?

  • Bebeğin yatay durduğu doğumlarda
  • Doğum kanalının tıkalı olduğu durumlarda
  • Bebeğin çok iri olduğu durumlarda

Normal doğum mümkün değildir.

7Normal doğum sonrasında anne neler yaşar? Dünya genelinde evde doğum artık daha çok yaygınlaşmaya başlamıştır. Şu ana Amerika da bile evde doğum yapma oranı artmıştır. Bebeğin kendi evinde kendi odasında doğduğunda bebek daha bir güvenle doğar ya da anne daha bir güvenle ve o rahatlıkla doğum işlemini gerçekleştirir. Tabi burada ön koşul gerektiği durumda hastanenin yakın olması gerekir. Eğer uzaksa bir risk yaşanmasını göz önünde bulundurarak doktorla doğum yapmanız tavsiye edilir. Normal doğumdan 6 saat sonra anne bebeği ile birlikte taburcu olacak pozisyona gelir. Ama genelde 12 ila 24 saat arasında hastanede tutulur ki anne ve bebek güvende olsun diye. Anne normal doğum sonrasında zaman zaman sancı yaşayabilir. Buna ağrı kesiciler fayda eder. Yemeğini hemen yiyebilir. Hemen ayağa kalkabilir. Sezaryene göre daha az sorun yaşar. Dikişlerdeki ağrıyı her iki durumda da anne hissedecektir.

[the_ad id=”17269″][the_ad id=”17268″]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir