Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu Nasıl Tanınır

Herkes bir şeyleri halletme konusunda kendi yöntemlerine sahiptir ve bu bazen başkalarının yaptığı şekle müdahale edebilir. Çoğumuz arkadaşlarımızla olan ve ya iş yerimizde olan ilişkileri birlikte yürütmek konusunda ortak bir nokta bulabilmiş ve anlaşmaya varabilmişizdir. Buna rağmen, başkalarının neden değişemediklerini ve neden anlaşmaya varamadıklarını ve ya kendinizin neden değişemediğinizi ve anlaşmaya varamadığınızı anlayamadığınız zamanlar olabilir. Bu kişinin Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğa sahip olması mümkündür. Sadece deneyimli akıl sağlığı uzmanı Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğunu teşhis edebilir ama siz de belirtilerini fark etmeyi öğrenebilirsiniz.

Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğunun Yaygın Özelliklerinin Farkına Varma

1 Verimli olmaya, mükemmeliyetçiliğe ve katı olmaya verdiği öneme bakın. Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğuna sahip insanlar mükemmeliyetçidir. Süreçler, prosedürler ve kurallar konusunda fazlasıyla disiplinli ve endişelidirler. Planlamada fazlasıyla zaman ve emek harcarlar fakat mükemmeliyetçilikleri onları asıl olan görevi yapmaktan alıkoyabilir.

  • Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğuna sahip bireyler detaylara önem verirler ve her konuda ve her açıdan mükemmel olma ihtiyaçları onları çevrelerinde olan biten her şeyi kontrol etmeye iter. Bireyler karşı gelişlere rağmen insanların işine karışarak onları yönlendirmeye çalışabilirler.
  • Her şeyi kitabına uygun bir şekilde yapmaya önemli bir ölçüde inanırlar. Kurallar, süreçler ve prosedürler de uyulması gereken şeylerdir ve onlardan sapmak mükemmel olmayan bir iş üretmeyle sonuçlanır.
  • Bu davranış Akıl Hastalıkları Tanısal ve İstatiksel El Kitabı 5. Baskıda Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu tanısı 1 numaralı Kriterdir.

2 Bireyin nasıl karar verdiğini ve işlerini nasıl yaptığını gözlemleyin. Kararsızlık ve işleri bitirememe Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğuna sahip bireylerin ayırt edici özelliğidir. Mükemmeliyetçiliğinden dolayı Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğuna sahip birey bir şeyler yapmadan önce, nasıl ve ne zaman yapacağına karar vermeye çalışması esnasında onu aşırı derecede dikkatli olmaya iten güçlü bir isteğe sahiptir. Hazırda bulunan kararla olan ilişkisine bakmaksızın birey genellikle son dakika kararlarını araştıracaktır. Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğuna sahip bireyler düşünmeden hareket etmede ve ya risk almada isteksizdirler.

  • Karar vermede ve görevi yerine getirmede olan zorluk en küçük olaylara bile yansır. Öneri ne kadar küçük olursa olsun birey önerinin artılarını ve eksilerini tartarken değerli bir vakit boşa gider.
  • Mükemmeliyetçiliğe verilen önem Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğuna sahip bireylerin görevleri tekrar tekrar yapmalarına de sebep olacaktır. Örneğin; birey iş için olan bir belgeyi okuyarak yanlışları düzeltmeyi 30 kez tekrar edebilir ve işi zamanında bitirmede başarısız olur. Bu tekrar ve bireyin aşırı derecede yüksek standartları iş yerinde görevleri tamamlayamamasına sebep olur.
  • Bu davranış Akıl Hastalıkları Tanısal ve İstatiksel El Kitabı 5. Baskıda Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu tanısı 2 numaralı Kriterdir.

Kaynak

Elif Özmen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir