Öğretmen Olmak

Öğretmenler belki de dünyadaki en önemli mesleklerden birini icra etmektedir. Öğretmenler toplum içerisinde yol gösterici ve nesil yetiştirici sıfatıyla ciddi derecede bir saygı görmektedir. Siz de günün birinde matematik, fen bilgisi, anaokulu ya da diğer herhangi bir branşta uzmanlaşıp öğretmen olmak istiyorsanız elbette bunun bazı şeyleri yapmanız gerekmektedir. Unutmayın ki öğretmen olmak hangi branştan olursa olsun ciddi sorumluluk gerektiren bir meslektir.

Öğretmen Olmak için Yapılması Gerekenler

1Lise sürecinde uygun bölümü(alanı) seçin. Bilindiği üzere liselerde Türkçe-Matematik(TM), Fen-Matematik(FM), Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil bölümleri bulunmaktadır. İlerde öğretmen olmak istediğiniz alan bunlardan hangisine daha yakınsa seçiminizi o yönde yapmanız gerekmektedir. Aksi durumda daha baştan yanlış bir adım atmış olursunuz.

  • Eğer lisede yanlış bir bölüm seçtiyseniz henüz lise son sınıfa gelmediyseniz bu durumda bölümünüzü değiştirme şansınız bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için okulunuzdaki rehberlik öğretmenine danışmalısınız.
  • Türkçe-Matematik(TM) Bölümü: Bu bölüm adından da anlaşılacağı üzere Türkçe ve Matematik ağırlıklı bir bölümdür. Eğer öğretmenlik yapmak istediğiniz branş bu derslerle alakalıysa bu durumda seçiminizi bu yönde yapmanızda fayda var.
  • Fen-Matematik Bölümü: Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik ağırlıklı olan bölümü okursanız bu alandaki öğretmenlik konusunda ilk ve doğru adımı atmış olursunuz.
  • Sosyal Bilimler Bölümü: Türk Edebiyatı, Dil Anlatım, Coğrafya ve Tarih ağırlıklı olan bir bölümdür. Eğer bu bölümlerle bağlantılı bir öğretmen olmayı düşünüyorsanız doğru bölümdesiniz demektir.
  • Yabancı Dil: Türk Edebiyatı, Dil Anlatım ve Yabancı Dil içerikli bir bölümdür. Özellikle yabancı dil öğretmeni olmak isteyen kişiler seçimlerini bu bölümden yana yapmalıdır. Türkiye için bakılacak olursa genel itibarla yabancı dil bölümünde Almanca ya da İngilizce seçimi yapılabilmektedir.

2YGS ve LYS sınavlarına girin. Liselerin bitimine doğru üniversiteye girmek isteyen tüm lise öğrencileri YGS ve LYS sınavına girmektedir. Bu sınav sonucunda okumak istediğiniz üniversitenin ilgili Öğretmenlik Bölümü’nün puanını alabilmeniz halinde ilgili üniversitenin bölümüne girmeye hak kazanmış olursunuz.

3Seçmiş olduğunuz öğretmenlik bölümünü tamamlayın. Öğretmenlik de diğer üniversite bölümlerinde olduğu gibi üniversiteden üniversiteye değişen uzunlukta bir bölümdür. Seçmiş olduğunuz üniversitede hazırlık okunması zorunluysa siz muhtemelen diğer üniversitelerdeki arkadaşlarınıza göre 1 sene daha okumanız gerekecektir. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra öğretmen ünvanını haketmiş olacaksınız.

4Devlet kadrosunda öğretmenlik yapmak istiyorsanız KPSS sınavına hazırlanın ve gerekli puanı alın. Devletin hemen hemen tüm kadrolarına girebilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı(KPSS)’ na girilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda siz de üniversiteyi bitirdikten sonra devlet kadrosunda öğretmenlik yapmak istiyorsanız bu sınava sıkı bir biçimde çalışmalı ve alabileceğiniz en yüksek puanı alarak atanmak için beklemelisiniz.

5Devlet kadrosunda değil de özel sektörde çalışmak istiyorsanız özel okullara ya da etüt merkezlerin başvurun. Alınan yeni kararlar sonrasında dershaneler kapatılıp özel okullara dönüştüğünden dolayı, dershane biçiminde yeni yapılar etüt merkezleri olarak kalmıştır. Nitekim alınacak bu karar sonrasında iptal olduğundan dolayı kimi dershaneler özel okula dönüşmemiş ve dershane şeklinde hizmet vermeye devam etmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir