Ortak Migren Tetikleyicilerden Nasıl Kaçınılır

Migren ile tanışmış biriyseniz, bunun ne kadar şiddetli ve berbat bir ağrı olduğunu biliyorsunuz demektir. Bu ağrı, başınızın tek tarafında ya da iki tarafında birden olabilir. Işığa, kokuya ya da sese karşı çok hassas biri iseniz migren ile karşılaşmanız diğer insanlara göre daha olasıdır. Migren ağrıları, birkaç saat ya da birkaç gün sürebilir. Bazı insanlar ayda birkaç kere gibi bir sıklık ile daha seyrek migren ağrısına maruz kalırken bazıları yılda bir ya da iki defa migren ile karşılaşabilir. Migren belirtileri ve tetikleyicileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ancak bazı belirtiler ve tetikleyiciler daha yaygındır. Önemli olan kendi tetikleyicilerinizi bulmak ve onlardan kaçınmaktır.

Kendi Migren Tetikleyicilerinizin Farkında Olmak

1Ortak migren tetikleyicileri hakkında bilgi sahibi olun. Aslında migreni tetikleyen pek çok faktör vardır. Anksiyete, stres (fiziksel, duygusal ya da zihinsel), uyku düzeninde değişiklikler, hatta hava koşullarındaki değişiklikler bile migrene sebep olabilir. Bazı insanlar sadece bir unsur yüzünden migrenle karşılaşırken bazıları birden çok faktörün etkisinde kalabilmektedir.

  • Migren tetikleyicileri genellikle kişiye özeldir ve zamanla değişime uğramaz. Ortak migren tetikleyicileri hakkında bilginiz olur ise kendi tetikleyicinizi bulmanız kolaylaşacaktır. Bu sebeple kendinizi takip ederek, baş ağrınız olduğunda neyin tetiklemiş olabileceğini not etmek size yardımcı olacaktır. Böylece migreninizi neyin tetiklediğini bulabilirsiniz ve ondan kaçınabilir ya da baş etmeyi öğrenebilirsiniz.

2Günlük not tutun. Gün içinde yediğiniz içtiğiniz her şeyi, hava durumunu, fiziksel aktivitelerinizi, nasıl uyuduğunuzu, uyuyabildiğinizi ya da uyuyamadığınızı yazın. Adet dönemindeyseniz ya da stresliyseniz onları da not edin. Bu sayede migren ağrınız olduğunda tetikleyicinin ne olduğunu ve migren belirtilerinizi keşfedebilirsiniz.

  • Bir kez aldığınız notlar işinize yaramayabilir. Bu takip sistemi periyodik olarak göz önüne alındığında başarılı sonuç verecektir. Birkaç migren ağrısı boyunca bu notları devam ettirin. Migren semptomlarınızı da not edin. Bu sayede bir sonraki ağrıyı önceden tahmin edebilirsiniz.

3Migren belirtilerinizi hatırlayın. Migrenden hemen önceki sinyalleri dikkate alın. Bu sinyaller görsel (göz önünde siyah noktalar), işitsel (kulakta çınlama) ya da fiziksel (kol ve bacaklarda ağrı) olarak ortaya çıkabilmektedir.

  • Bu belirtiler migren ağrısı başlamadan birkaç gün öncesinde ortaya çıkmaktadır. Daha önce de bahsedildiği gibi bu belirtiler kişiseldir. Kabızlık, öfke, kontrol edilemeyen esnemeler, hiperaktivite ya da depresyon hissiyatı da bu belirtilere örnektir.

4Kontrol edebileceğiniz tetikleyicilere karar verin. Maalesef, kontrol edemeyeceğiniz ya da uzak duramayacağınız bir migren tetikleyicisi olabilir. Örneğin, hava koşullarını değiştiremez ya da kontrol edemezsiniz. Ancak migreninizin hava koşullarındaki değişiklik sebebiyle olduğunu biliyorsanız diğer tetikleyicileri azaltabilirsiniz. Bu sayede hava koşullarının etkisini minimuma indirmiş olursunuz. Kontrol edebildiklerinizi azaltmaya ve kontrol edemediklerinizle başa çıkmaya odaklanın.

  • Kaçınamayacağınız bir tetikleyici ile karşı karşıya kaldığınızda loş bir odaya uzanıp gözlerinizi kapatın. Başınıza buz torbası koyun ve hafifçe masaj yapın. Bu ağrınızı hafifletecektir.

Kaynak

  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/dxc-20202434
  • https://medlineplus.gov/migraine.html
  • http://www.wikihow.com/Avoid-Common-Migraine-Triggers

Ayşegül Karakaya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir