Paranoid Kişilik Bozukluğu İle Nasıl Başa Çıkılır

Paranoid kişilik bozukluğu ile baş etmek oldukça zor olabilir. Bu durumda olan insanlar genellikle tedavi planlarını takip etmekte zorlanırlar ve birçoğu tedaviye devam etmemeyi seçer. Güvensizlik ve şüphe paranoid kişilik bozukluğunun (PKB) özünde yer almaktadır. PKB’ye sahipseniz ve rahatsızlığınızın üstesinden gelmeyi umuyorsanız paranoyak hislerinizi aşmak için yapabilecekleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için 1. adıma geçin.

Yalnızken paranoya ile başa çıkmak

1 Size yakın olan güvendiğiniz kişilerle konuşun. Sizinle vakit geçirip sizinle konuşmak isteyen aile ve arkadaşlarınızın olduğunu unutmamak önemlidir. Yaşadıklarınızı size yakın olan bu sırdaşlar ile konuşun ve eğer yapabilecek kadar cesaret bulabilirseniz onlardan yardım isteyin. Güvenebileceğin insanlara sahip olduğun gerçeğinden dolayı mutlu ve rahat hissetmelisin.

2 Stres seviyenizi azaltın. Bunu yapmanın en iyi yolu, nefes teknikleri kullanmak ve meditasyon yapmaktır. Meditasyon sırasında amaç, zihninizi herhangi bir düşünceye sabitlemeden sadece huzur içinde hissetmektir. Nefes alma teknikleri, bir birey için neyin işe yaradığına dayanır. Mümkün olduğu kadar derin nefes alıp akciğerlerinizdeki tüm havayı boşaltmayı ve bu işlemi tekrar etmeyi deneyin.

  • Yatıştırıcı müzik dinlemek, bir meditasyon biçimi olarak işlev görebilir. Endişeli hissediyorsanız, kendinizi sakinleştirmenize yardımcı olacak bir müzik açın.
  • Yoga, zihinsel ve fiziksel egzersizi birleştiren mükemmel bir meditasyon biçimi olabilir.

3 Uyku rutininizi normal tutun. Yeterince uyumamak, paranoyanızı ve belirtilerinizi daha da kötüleştirebilir. Bu sebeple düzenli bir uyku zamanlamasına sahip olduğunuzdan emin olmak önemlidir. Yatağa girin ve her gün aynı saatte kalkmaya çalışın. Yatağa gitmeden önce kafein içeren ürünler tüketmeyin çünkü bu uyku düzeninizi bozacaktır.

4 Korkularınızın arkadasındaki mantıkî açıklama hakkında kendinize soru sorun. Başkalarının, korkularınızı ve endişelerinizi yöneten mantığı sorduğunda hoşlanmamanıza rağmen, eylemlerinize ve etkileşimlerinize ilham veren motivasyonları yansıtmanız önemlidir. Kendinize sorun: “Neden korkulu, şüpheci ve endişeliyim?” Korkularınızı haklı çıkarmaya çalışın – size anlamlı geliyorlar mı ?  Bu olumsuz düşüncelerin sağlığınızı nasıl etkilediğini de düşünmelisiniz.

5 Kendinizi sağlıklı tutun. Dengeli beslenip olabildiğince sık egzersiz yapın. Kendinizi iyi hissedebilmeniz için kendinizi sağlıklı tutmak önemlidir. Kendinizi iyi hissettmenizi sağlayacak besinleri tüketin. Fiziksel ve zihinsel durumlarınızı olumsuz yönde etkileyebilecek alkol ve tütün gibi şeylerden kaçının.

6 Sevdiğiniz şeyler ile dikkatinizi dağıtın. Olumsallığınızı artırmak için sağlıklı besinleri tüketmeyi sevmeniz gibi olumlu duygulara ilham verecek etkinlikler yapmak da önemlidir. Sevdiğiniz şeyleri yapın, bunun anlamı her gün bahçenize zaman ayırmak, filmlere gitmek ya da hatta dansa gitmek demek. Beğendiğiniz bir projeyle çalışarak kendiniz için olumlu bir çıkış noktası oluşturun.

7 İlham verici bilgileri okuyun ve izleyin. PKB’ye sahip bir kişi olarak, kendinize sürekli olumlu düşünceler sağlamalısınız. Bunu yapmanın bir yolu, ufku genişleten materyalleri okumak ve izlemektir. Psikolojik, duygusal veya fiziksel olarak büyük olasılıkların üstesinden gelen insanları tartışan ilham kaynağı kitaplar, filmler kendi ilham ateşinizi harlamanız için size yakacak sunabilirler.

Kaynak

İbrahim Kuzak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir