Paranoyak İnsanlara Nasıl Yardım Edilir

Paranoyak olan insanlar sıklıkla sanrı ve bazen de bir an önce tedavi gerektirecek ruh hastalıklarından muzdariptirler. Yine de, sakin kalıp karşınızdaki kişiyi rahatlatmaya çalışırken, söylediği şeyleri dinlemek ve tamamen hayal ürünü olanlarla akla uygun olanları ayırmak önemlidir. Paranoyak bir insana yardım etmek şu iki şey arasındaki dengeyi sağlamayı gerektirir: o garip bir insanmış gibi davranmamak ama ona ihtiyacı olan en doğru yardımı sağlamak.

Adımlar

1Paranoyak kişiye sakinleşmesi ve durmadan panik içinde yaşamaması için yardım etmek. Stres altında böyle bir duruma maruz kalan, ancak halen gerçekle ve gerçek olaylarla bağlantılı olan kişiler (eğer psikoz değilse), kendilerini, bu durumun geçeceğine ve değişimin mümkün olduğuna inandırmaya çalışabilmelidir. Olumlu düşüncenin yardımı dokunabilir.

2 Psikolojik ya da ruhsal sorunlara ruh sağlığı uzmanlarından yardım almadan, herhangi bir tanı koymayın ya da onları tedavi etmeye kalkışmayın. Burda bahsi geçen paranoya aynı isimli ruh hastalığı değil, sürekli olan endişe ve korku durumu çeşididir.

Gerekiyorsa Uzman Yardımı Alın

1Aile üyenize ya da arkadaşınıza, duygusal ya da ruhsal sağlıkla ilgilenme üzerine eğitim almış bir psikologtan, psikoterapistten, klinikte çalışan bir sosyal hizmet uzmanından ya da psikiyatristten, teşhis konması ve tavsiye alması için yardım edin. Bu tarz konularda eğitimi ve tecrübesi olan böyle bir uzman, bu durumdan muzdarip olan kişiyi, kuruntulu düşüncenin ve korkuların kaynağını bulması için gerekli adımları atmasında yönlendirebilir. Daha zor tecrübelerde ise, bu durumla başa çıkmanın başka yollarını ya da psikiyatrik ya da tıbbi müdahale arayışında tavsiyelerde de bulunabilir.

2Kişinin kendine hakim olması mümkün değilse ya da çok değişkense, stresi sınırlandıracak bir ilaç tedavisi olmadan iyileşemeyebileceğini aklınızda bulundurun.

  • Psikiyatristler tıp doktorlarıdır ve böylece reçete yazabilirler.
  • Psikologlar tıp doktorları değildirler ve reçete yazamazlar, ancak sizi bunu yapabilen psikiyatristlere sevk edebilirler.
  • Psikiyatrik Sosyal Hizmet Uzmanı ve diğer Uzmanlar (bazı vakalarda Doktora eğitimi görmüş kişiler) gibi eğitim görmüş ve lisanslı danışmanlık uzmanları da reçete yazmazlar ancak psikoterapi uygulayabilirler.

Kaynak

  • http://www.healthline.com/health/psychosis
  • http://www.wikihow.com/Help-Paranoid-People
  • http://www.healthline.com/health/paranoid-personality-disorder

Yeşim Yıldız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir