Pet Şişeden Roket Nasıl Yapılır

Bir pet şişeyi kullanarak roket yapımı hem kolay hem de eğlenceli bir aktivitedir. Baasit bir pet şişe ve gerekli malzemeleri temin ederer pet şişeden roket yapımına başlayabilirsiniz.

Bölüm1 : Fırlatıcılı Roket Yapımı

1 Bir kağıt parçasını koni şekline getirin. Bu kağıt parçası roketinizin üst kısmındaki koni şeklindeki parçası olacak. Roketinizin renkli ve desenli görünmesini istiyorsanız ona göre kullanacağınız kağıdın seçimini yapabilirsiniz.

  • Renkli kalın mukavva kağıtlar bu işlem için işinizi görür.
  • Dilerseniz herhangi bir koliden bir parça kesip boyayarak da renkli koni şekline getirebilirsiniz.

2 Roketinizin üst kısımdaki koni şeklinde kullanacağınız parçasını koli bandıyla bantlayın. Bu roketinizin daha güçlü olmasını sağlayacak ve mukavva kağıdı bantla kapladığınız için suya dayanıklılığı arttıracaktır.

  • Mukavva kağıttan yana renkli seçimi yapmadıysanız renkli koli bantlarıyla roketin uç kısmını renklendirebilirsiniz.
  • Roketinizin daha güzel görünmesi için plastik şişeyi de boyayabilir ve roketin gövdesi olan plastik şişeye logo tasarlayıp yapıştırabilirsiniz.

3 Roketin üst kısmındaki koni kısmını pet şişenin alt kısmıyla birleştirin. Bu işlem için dilerseniz çeşitli yapıştırıcılardan birini ya da koli bandını kullanabilirsiniz.

  • Roketin üst kısmı olacak koni parçasını şişeye iyice oturtup sağlam bir şekilde yapıştırma işlemini gerçekleştirin.

4 İnce bir katonu 3-4 adet üçgen parça olacak şekilde kesin. Bu üçgen şeklindeki karton parçaları roketinizin kuyruk kanatlarını oluşturmak için kullanılacak. Bu üçgebkeri mümkün mertebe ideal bir dik üçgen olacak şekilde kesmelisiniz. Eğer parçalar yamuk kesilirse roketin düz durması da zorlaşacak.

  • Roket kuyruk kanatlarını oluşturmak için karton kullanabileceğiniz gibi yine mukavva veya benzeri sert olan kağıt türlerinden birini kullanabilirsiniz.
  • Kuyruk kanatlarını roketin alt kısmıyla birleştiein.
  • Kuyruk kanatlarının daha kolay bir şekilde roketin gövdesine monte edilebilmesi için hafif çıkıntılar yapabilirsiniz. Bu çıkıntılar sayesinde de birleştirme işlemi daha kolay gerçekleşir.
  • Kuyruk kanatlarını roketinizin gövdesinin alt kısmıyla hizaladığınızda roket sizin desteğinize ihtiyaç duymadan devrilmeden durabilmelidir.

5 Rokete ağırlık kazandırmak için yardımcı bir madde kullanın. Bu seçeceğiniz yardımcı maddenin ne olduğu önemsizdir, tek işlevi rokete ağırlık kazandırmaktır. Ağırlık verecek madde kuyruk kanatlarının üstünde yer almalıdır

6 Roket için kullandığınız şişeyi su ile doldurun. Yaklaşık 1 litre su yeterli olacaktır.

7 Şarap şişesi ya da benzer bir şişenin parçalanmamış mantarında iğne yardımıyla delik açın. Bu süreçte bir de bisiklet subabına ihtiyacınız olacak. Subabı mantara sokacaksınız.

8 Subab takılmış mantarı şişenin ağzına hava almayacak şekilde takın. Burda biraz güce ihtiyacınız olabilir.

9 Bisiklet subabını mantarda açtığınız deliğe monte edin. Yine burada biraz güce ihtiyacınız olacaktır. Subabı döndürerek daha kolay sokabilirsiniz. Subabın mantara sağlam bir şekilde monte edildiğinden emin olun.

10 Roketinizi ters çevirin. Roket haline gelmiş pet şişenizin subabı taktığınız kısmına bisiklet pompasını takın ve beyaz eşyalardan köpük malzeme ile yükselti yaparak roketi kuyruk kanatlarının üzerine koyun.

11 Roketinizi güvenlik önlemleri aldıktan sonra fırlatın. Roket fırlatma işlemi için bahçe vb. açık bir alanda olmalısınız. Roket fırlatılmasıyla birlikte çok hızlı bir şekilde oldukça uzak bir noktaya gidecek. Etrafta bulunan insanların korkmaması için fırlatma öncesinde uyarıda bulunmanızda fayda var. Roketin fırlatılmasının nasıl olacağına bakacak olursak:

  • Siz bisiklet pompası ile roketinize hava vereceksiniz. Pet şişeye monte ettiğiniz mantar bir süre sonra bu basınca dayanamayacak ve bu da roketin fırlatılmasını sağlayacak.
  • Pet şişeden yaptığınız roketiniz havalanırken etrafına su fışkırdatacak. Bu deneyle biraz ıslanmaya hazır olun.
  • Bisiklet pompası ile rokete rokete hava verirken bir şey olmuyor gibi gelse bile asla ve asla rokete yaklaşmayın. Bu yaralanmanıza sebep olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir