Pileli Etek Nasıl Ütülenir?

Pileli bir etek giymek görüntünüzü değiştirirken aynı zamanda sizin girdiğiniz ortamlarda kolaylıkla fark edilmenize yardımcı olur. Önemli olan durum ise giymeye karar verdiğiniz pileli eteğinizi evinizden çıkmadan çok daha önce ütülemenizdir. Giymeden son dakika yapacağınız ütüleme hiç de iyi bir fikir değildir. Eteğiniz ister yün kumaş tarzı ve kare desenli ( okula giden kızların giyeceği türden bir model olsun), jilet gibi keskin pileli bir etek olsun ister yumuşak bir yapıya sahip bir kumaş türü olsun, pileli kıvrımları düzgün bir şekilde ütüleyebilmeniz için en önemli nokta uygun bir ütüye sahip olmanızdır. Uygun bir ütüyle beraber pileli eteğinizi ütülerseniz, sanki daha eteği ilk günkü aldığınız duruma kavuşturmanız ve kullanmanız çok daha rahat olacaktır. Eteğinizi ütülemeden önce, kumaşın iç tarafında olan etiketindeki talimatları dikkatlice okuyun. Talimatları dikkatlice okumadan pileli eteğinizi ütülemeye başlarsanız istemediğiniz durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bazı tür kumaşlar ısıya karşı dayanıklı değillerdir ve kullanacağınız fazla ısıdan dolayı eteğiniz zarar görebilir. Pileli eteğinize zarar vermek istemiyorsanız ( kumaşınız hassas bir yapıya sahipse) kuru temizlemeye verebilirsiniz. Eteğinizin daha profesyonel ellerde temizlenmesi ve ütüsünün yapılması sizin yapmanıza göre daha mantıklı bir yoldur.

Adımlar

1Ütüleme işlemine başlamadan önce buharlı ütünüzün su haznenize bir miktar su doldurun. Pileli eteğinizi ütülemeye başlamadan önce, ütünüzü (eteğinizle temas halinden kaçınarak) ısıtmaya başlayın. Isıtma işlemi boyunca bazı ütüler su sıçratma ve de sızdırma sorunlarıyla beraber size sorun çıkarabilir. Buharlı ütünüzü almadan önce ütünüzün su doldurulan filtresinin sağlamlığını ve de sızdırma yapıp yapmadığından müşteri danışmanının yardımcılığıyla emin olun.

 

2Buharlı ütünüzü hazırlayın ve pileli eteğinizin kumaşına göre uygun sıcaklığı seçin ve uygun sıcaklığı ayarlayabilmek için eteğinizin etiketinde yazan sıcaklık talimatlarına uymaya önem verin. Sıcak bir buharlı ütüyü bazı tür kumaşlara uygulamak daha idealdir ( örneğin pamuklu kumaşlar ve keten kumaşlar). Bazı yün kumaşlar ise orta derece sıcaklığı kullanmak daha ideal olur. İpek kumaşlar ve de hassas bir yapıya sahip olan kumaşlara ise daha düşük sıcaklar uygulamak gerekmektedir. Çok daha fazla özen gösterilmesi gereken kumaşlar ise naylon kumaşlar, polyester kumaşlar ve de sentetik türü kumaşlardır çünkü bu tür kumaşlara kendi gereklerinden daha fazla ısı uygularsanız kendi yapıları gereği erimeye başlayabilirler ve eteğinizin giyilmez harabe bir hale gelebilir. Naylon, polyester ve sentetik türde kumaşlar olabildikleri kadar serin bir sıcaklıkta ütülenmek isterler. Bu duruma ek olarak bazen de bu kumaşların yanmasını önlemek için hızlı bir presleme yapılması gerekebilir.

 

3Pileli eteğinizin bel kısmını ütü masanızın dar ucuna doğru koyun ve daha sonra ilk olarak eteğinizin bel kısmını ütülemeye başlayın.

 

4Ütü masanızın üstünde olan eteğinizin kemer kısmını tutarken, bir yandan da diğer elinizde ki buharlı ütünüzle beraber güvenli bir şekilde tutmaya çalışın. Boştaki diğer eliniz ile eteğinizin pilelerini düzeltmek için uğraşın. Eteğinizin pilelerinibirer birer düzeltirken, parmaklarınızın yardımlarıyla birer birer eteğinizin kenar baskılarını yapmaya çalışın. Bu düzeltmelere eteğinizin son pilesini düzeltene kadar devam edin ( pilenizin dar kısmından başlayıp en geniş kısmına kadar devam edin) ( ki eteğinizde genellikle dört ya da beş pile vardır). Bu işlemi yapmaya devam ederken de hala parmaklarınızın yardımını almayı sürdürün. Eteğinizin pilelerini ütülemekte zorluk yaşarsanız, pilelerinizi ya kağıtları tutturmak için kullanılan ataşlarla ya da paslanma yapmayan iğneler yardımıyla tutturabilirsiniz.
5Ütünüze elinize almadan önce eteğinize yakından bakın.  Eteğinizin pilelerinin doğru bir şekilde dizildiğinden emin olun ve etekte potluk ve kırışıklık varsa buharlı ütünüzle onları düzeltmeye çalışın. Pileli etekte kalacak kırışıklıkları düzeltmeniz çok zor olacaktır bu yüzden eteğinizde kırışıklık kalmasına izin vermeyin.
6Ütüye en tepeden de başlayabilirsiniz ya da tam beldeki kemerden de yaparak başlayabilirsiniz. Eteğinizin pilelelerini ütülerken çok dikkatli davranarak ve yavaş bir biçimde ya yukarıdan aşağıya ya da sağdan sola buharınızı dikkatli bir biçimde kullanarak  çok dikkatli bir şekilde ütüleyin. Ütünüzü kumaşın üstünde sürüklemeyin çünkü eteğinizin pilelerini bozabilir ve kırışıklıklar ve bozulmalar meydana gelebilir. Bu duruma ek olarak çok fazla eteğinizi ütülemeyin ve buhar kullanmayın çünkü çok fazla ütü sürmek istenmeyen ışıltılara neden olabilir. Çok fazla aynı bölgeleri ütülemeye çalışmayın, niyetiniz eteğinizin pilelerini daha belirgin bir hale getirmek olsa bile, pileler kırışık bir hale gelebilir ve bozulabilir. Oluşan bu kırışıklıkları düzeltmek ( yeniden buhar kullansanız bile) sizin için çok daha zahmetli ve sorunlu bir hale gelebilir.
7Ütülemenize aşağı ve yukarı yaptığınız hareketlerle devam ettirin ve (buhar kullanmaya devam edin ) ve bu sizin pilelerinizi doğru bir biçimde ütülemeniz için yönteminiz olsun. Ayrıca pilelerinizi mükemmele ulaşıncaya kadar parmaklarınızla tutmaya devam edin.
8Pilelerini düzelttiğiniz eteğinizin kısmını çevirin ve pilelerini düzeltmediğiniz diğer kısmı kırıştırmadan ya da pilelerini bozmadan dikkatlice bir şekilde ütünün buharının da yardımıyla ütülemeye başlayın. Bu kısmında ütülediğiniz diğer kısım gibi tam olarak pilelerinin ütülendiğine ve mükemmele ulaştığınızı düşündüğünüz ana kadar devam edin.
9Ütünüzü tamamladıktan hemen sonra, eteğinizi bir askıya asın ki dikkatlice ütülediğiniz eteğinizin pileleri kırışmasın ya da bozulmasın.

İpucu:

  • Bazı tür kumaşlar ( keten, yün, naylon, polyester, suni ipek)nemli bir bez yardımıyla ütülenirse çok daha parlak bir görünüm sergileyeceklerdir. Eteğinizin pilelerinin doğru bir biçimde dizildiğine emin olduktan sonra nemli bir bez yardımıyla ütünüzü yapın.

Kaynak:

Article Tags:
Article Categories:
Moda

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir