Polis Nasıl Olunur?

Polislik son yıllarda maaş konusunda çok cazip ve alımları yüksek bir meslek dalı haline gelmiştir. Devlet çatısı altında son derece iyi bir kariyer sahibi bu meslekle mümkün.Eğer siz de polislik mesleğini düşünüyorsanız aşağıdaki adımları dikkatlice okuyun.

Adım Adım Polis Olmak

1Polis olmak isteyenlerin belli başlı eğitimleri alması ve şartları taşıması gerekir. Kimler polis olabilir? Devlet çatısı altında emniyet teşkilatına girebilmek için dört seçenek vardır. Bunlar ;

  • Polis Koleji
  • Polis Meslek Yüksekokulu(PMY)
  • Polis Akademisi
  • Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM)

Bunların genel şartları öncelikli olarak T.C. vatandaşı olmalısınız. 6 aydan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı hüküm giymemiş olmanız gerekmektedir. Yüz kızartıcı suçlardan dolayı, devlete ve anayasal hukuka karşı suçlardan hüküm giymemiş olmanız gerekir. Emniyet teşkilatının sağlık şartlarına uygun sağlıkta olmanız gerekmektedir. Polis olabilmek için maksimum yaş sınırınızın da 30 olması gerekmektedir. Her hangi bir okuldan disiplinsizlik nedeniyle atılmamış olmak gerekmektedir.

2Fiziksel özellikler olarak belirlenmiş şartları taşıyor olmalısınız. Polis olmak isteyenlerde hangi fiziksel özelliklere bakılır?

  • Bedenen ve ruhen emniyet teşkilatının sağlık yönetmeliğine göre uygun koşullarda olmanız gerekmektedir. Öncelikle boy kilo endeksinizin aranan şartlara uygun olması gerekir. Minimum bayanlarda 1.65 m, erkeklerde 1,67 m boy şartı aranmaktadır.
  • Herhangi bir organ kaybınızın olmaması ve 5 m öteden görülebilecek iz veya dövme olmaması gerekmektedir.
  • Bir başka fiziki özellik renk körlülüğüdür. Renk körü olmanız halinde polislik mesleğini yapamazsınız.
  • Omurga eğriliği ve omuz düşüklüğü olmamalı. Göğüs kafesinde şekil bozukluğu ve ayaklarda düz tabanlılık olmamalı.

3Yaş şartını aşmadan başvuruda bulunun. Kimler polis olamaz?

  • Genel şartlara uygun bir aday olduktan sonra önemli olan şartlardan biri de yaşla ilgili sınırdır. Polis kolejlerine 16, polis akademilerine 22, polis meslek yüksekokullarına kadınlarda 24 erkeklerde 26 yaşından büyük olanlar başvuruda bulunamazlar.
  • Polis eğitim merkezlerinde ise 4 yıllık üniversite mezunu bayanlarda 28 erkeklerde 30 üst yaş sınır şartı aranmaktadır. Bu yaşların üstündeki hiç kimse polis olamaz.

4Yapılan mülakatlarda başarılı olmalısınız. Polis olmak isteyenler nasıl bir mülakattan geçer?

  • Tüm genel şartlardan geçtikten sonra adaylar öncelikle bir sözlü mülakattan geçerler. Bu sözlü mülakatı geçen adaylar ise beden eğitimi denilen fiziki yeterlilik sınavına tabi tutulurlar. Bunu da başarıyla geçen adaylar son olarak bir yazılı sınava tabi olurlar. Bundan sonra polis mesleği için başvurulan okulda eğitim görmeye başlanır.
  • Mülakata girecek kişiler aralarında doktorların da olduğu 5 kişilik bir komisyonun karşısına çıkarlar. Ve adaya bir kart seçmesini söylerler. Bu soruyla ilgili komisyon üyeleri, adaydan kendinden istenileni kavrayabilme, kendini ifade edebilme, beden dilini kullanabilme gibi kategorilerle değerlendirme yaparlar. Bu değerlendirmede adayın heyecanlı olup olmadığı, strese girip girmediği herhangi bir titreme yaşayıp yaşamadığı, peltekliğinin olup olmadığı komisyon üyeleri tarafından gözlemlenir.
  • Fiziki yeterlilik olarak koşma, zıplama, şınav gibi kategorilerde yeterliliğe bakılır. POMEM için ise önceden hazırlanmış bir parkurda fiziki yeterlilik sınavı gerçekleştirilir. Bu sınavda süreye karşı yarışan adaylar başarılı olduğu takdirde son olarak yazılı sınava hak kazanırlar.

5Komiser olmayı düşünün. Nasıl komiser olunur? Eğer komiser olmak istiyorsanız buna çok erken bir yaşta karar vermeniz gerekmektedir.

  • Komiser olmak isteyen kişilerin İlköğretim 8. Sınıftan sonra polis kolejinde eğitimini tamamlaması gerekmektedir. Polis kolejine giren adaylar polis akademisine direk geçiş yapabilmektedir.
  • Eğer 8. Sınıftan sonra bu fırsatı kaçırdıysanız liseden sonra uygun şartlara haiz olmanız durumunda polis akademisine girebilirsiniz. Polis akademisi mezunları direk komiser yardımcısı olarak mezun olmakta 4 yıl sonra komiser ve 4 yıl sonra da baş komiser olmaktadırlar.
  • Baş komiser olan kişi 3 yıllık bir deneyimden sonra emniyet amiri olur. Emniyet amirliğinde 4 yıllık deneyimden sonra ise 4.sınıf emniyet müdürü olmaktadırlar.
  • Aynı zamanda emniyet teşkilatına polis olarak giren kişilerde komiser olabilmektedirler. Yalnız 6 yıl polis memuru olarak görev yapılması halinde bu hakka sahip olunur. Bu hakka sahip olanlar bir sınavla komiser yardımcılığına yükselebilirler. Kazanan adaylar komiser yardımcılığı ile ilgili bir yıl eğitim görürler. Komiser yardımcısı olduktan sonra 6 yıllık deneyimle komiser olunabilmektedir. Ve yine 6 yıllık komiserlik deneyiminden sonra baş komiser olabilirler.

[the_ad id=”17269″][the_ad id=”17268″]

Comments are closed.