Psikotik Epizod Olan Biriyle Nasıl Başa Çıkılır

Etrafınızda psikotik epizod birinin olması, hem sizin hem de onun için korkutucu ve zaman zaman tehlikeli bir deneyim olabilir. Psikotik epizodu olan birey, sadece kendi aklında yaşayan insanları görüp seslerini duyduğu için anlaşılamaz davranışlarda bulunabilir. Tanıdığınız biri psikotik epizoda yakalanmışsa sakin kalıp durumu değerlendirmeniz önemlidir.  Bu kişi kendisi ya da diğer insanlar için bir tehdit haline geldiyse acil servisleri arayın ya da onunla sakince konuşup ondan gerekli önlemleri almasını rica edin.

Psikotik Epizodu Değerlendirmek

1Epizodun başlangıcını tanımlayın. Psikoz, çeşitli zihinsel rahatsızlıkların belirtisidir ve gerçeklikten psikolojik olarak kopma olarak tanımlanır. Eğer kişi zihinsel olarak boş görünüyorsa, tutarsız bir şekilde geveliyorsa, işitsel ya da görsel halüsinasyonlara tepki veriyorsa psikotik epizod yaşıyor olabilir.

  • Psikotik epizod geçmişi olan birini tanıyorsanız ipucu arayın. Psikotik epizoddan önceki günlerde gözlenen yaygın davranışlar şunlardır: depresyon ya da sürekli rahatsız olma durumu, aşırı hareketsizlik ve aşırı hareketlilik arasında gidip gelme, sürekli belli şeylerle ilgilenme, içine kapanma.

2Onunla konuşun. Kişiyle konuşun ve olabildiğince çok iletişim kurmasını sağlayın. Psikozu çok şiddetli değilse, ne gördüğünü ya da tecrübe ettiğini sorun. Sakin ve normal iletişiminizi olabildiğince korumaya çalışın.

  • Psikotik epizoda korku ve endişe ile tepki verirseniz, psikozu olan bireyi daha fazla tetiklersiniz ve durumunu kötüleştirirsiniz.
  • Bir sorun mu var diye sorun, eğer cevap verirse ne yaşadığını anlatmasını isteyin.
  • Şunun gibi şeyler söyleyin: ‘’Ne yaşadığından emin değilim, bana tarif edebilir misin?’’

3Acil durumlar için ilacının olup olmadığını sorun. Eğer size tutarlı ve olumlu cevaplar veriyorsa, ilaç almasını sağlayın. Ayrıca en kısa sürede onunla ilgilenen sağlık uzmanına ulaşın.

  • Daha önce böyle bir şey yaşayıp yaşamadığını sorun. Daha önceki deneyimlerinde onu iyileştiren şey her neyse öğrenin ve olabildiğince yapmaya çalışın.

4Herkesi güvenli bir yerde tutun. Eğer kişi içeride gerginse, onu dışarı çıkarmak ya da ihtiyaç anında yardım alabileceğiniz derecede kapalı olan bir yere götürmek işe yarayabilir. Epizod sırasında çocukları kişiden uzak tutun ve diğer korunmasız insanları (yaşlılar, engelliler vs.) ondan uzak tutma konusunda dikkatli olun.

  • Çocuklar korkabilir, meraklı olabilir, ilgi bekleyebilir ve epizod yaşayan insanı sıkıntıya sokabilir.

5Tedbiri elden bırakmayın. Psikotik epizodlar ciddi vakalardır ve onları ciddiyetle tedavi etmeniz gerekir. Çevrenizde psikotik epizod yaşadığını düşündüğünüz biri varsa, bu kişi özellikle de tanımadığınız biriyse, tehlikeli olduğunu varsaymalısınız.

  • Epizod geçiren kişiyi tanımıyorsanız yardım isteyin. Kendisine daha iyi yardımcı olabilecek bir arkadaşa ya da aile üyesine ihtiyacı olabilir.

Kaynak

  • http://caregiver.com/schizophrenia/articles/caregiver_and_schiz.htm
  • http://www.wikihow.com/Deal-with-Somebody-Who-Is-Having-a-Psychotic-Episode
  • http://www.psychguides.com/guides/how-to-find-help-treating-psychosis/

Beyza Nur Badem

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir