Rottweiler Bakımı Nasıl Yapılır

Rottweiler’lar en bilindik köpek türlerindendir. Rottweiler cinsi bu büyük köpeklerin bir çok kası ve ayırt edici belirgin siyah ve koyu kahverengi lekeleri vardır. Korumacı doğal içgüdüleri bu köpekleri eviniz ve aileniz için mükemmel bir güvenlik sistemi haline getirir. Hem köpeğin hem de sahibin kişiliklerine bağlı olarak, Rottweiler’lar nazik devler ya da aşırı derece görevine sadık koruyucu köpekler olabilirler. Rottweiler cinsinin neleri gerektirdiğini ve köpeğinizi nasıl doğru şekilde sosyalleştirebileceğinizi öğrenerek sorumlu bir Rottweiler dostu olabilirsiniz.

Rottweiler bakımı

1Yaşadığınız bölgede Rottweiler’ların yasak olmadığından emin olun. Zaman içinde kötü davranılmış Rottweiler’lar kötü bir ün kazandılar ve bu ün bazı şehirlerde, apartmanlarda Rottweiler bakmayı yasak hale getirdi. Bazı sigorta şirketlerinin ise Rottweiler sahiplerine zorluk çıkarmasına yol açtı. Bir Rottweiler’la aynı evi paylaşmadan önce yaşadığınız böglede herhangi bir engel olmadığından emin olun.

  • İşe yaşadığınız sitedeki ya da çevrenizdeki engelleri araştırarak başlayın. Eğer ev sahibi sizseniz, ev sigorta poliçesini ve Ev Sahipleri Derneği kurallarını inceleyin.
  • Kesin olarak Rottweiler bakımını yasaklayan bir şehir olmasa da bazı ilçeler ya da mahallelerde belli türler engellemiş olabilir. Bu nedenle belediyelere ya da muhtarlığa başvurarak engeller hakkında bilgi alabilirsiniz.

2Sorumluluk sahibi bir hayvan yetiştiricisinden satın alın ya da sahiplenmeyi düşünün. İyi bir yetiştiriciye Rottweiler derneklerinin sağladığı listelerden ulaşabilirsiniz.

  • Ayrıca barınakları ziyaret edebilir ve kurtarılmış bir Rottweiler sahiplenebilirsiniz. Bir çok safkan harika Rottweiler’ın sonu maalesef sahipleri onlarla nasıl ilgilenmesi gerektiğini bilmediği için barınaklar oluyor.

3Aşıların ve koruyucu ilaçların takibini yapın. Hem köpeğinizin sağlığı hem de kendi sağlığınız için köpeğinizin standart aşılarının zamanında yapıldığından emin olun. Bu aşılardan biri olan kuduz aşısı 12 haftadan sonra yapılmalı ve veterinerinizin önerilerine göre her 1 ilâ 3 ayda bir tekrarlanmalı. Gençlik hastalığı, parvovirus, hepatit ve para influenza aşıları ise genellikle beraber yapılır.

  • Köpek yavrularının aşılarına altı haftalıkken başlanmalı ve aşılar dört set halinde üç haftalık aralıklarla yapılmalıdır, daha sonra aşılara yıllık olarak devam edilmelidir. Yetişkin oldukları zaman aşılar veterinerin önerilerine göre yapılmalıdır.
  • Veterineriniz aynı zamanda mevsime ve bulunduğunuz bölgeye göre, pire, kene aylık kalp kurdu koruyucuları ve kurt yok etme işlemleri hakkında önerilerde bulunabilir.

4Rottweiler’ınızı kısırlaştırın. Kısırlaştırma istenmeyen hamilelikleri önlemek ve davranışsal, sağlıksal sorunların ortaya çıkmamasına yardımcı olmak için yapılan bir işlemdir. İdeal olarak bir Rottweiler’ın altı aylık ve civarındayken kısırlaştırılması gerekir. Yavrunuzu veterinere götürdüğünüzde ya da yetişkin bir köpek sahiplendikten sonra veterinere ilk gidişinizde veterinerinizle bu konuyu konuşun.

  • Kısırlaştırma erkeklerde testis kanserini, prostat problemlerini, idrarla işaretelemeyi ve bazı agresif davranışsal sorunları önleyebilir.
  • Kısırlaştırılırmış dişiler kısırlaştırılmamışlara göre oldukça düşük oranlarda meme bezi tümörü riskine sahiptir (eğer ikinci dönemlerinden sonra kısırlaştırılmışlarsa) ve bu dişilerin rahim enfeksiyonuna ya da rahim kanserine yakalanma şansı hiç yoktur.

5Köpeğinizi yüksek kaliteli bir diyetle besleyin. Rottweiler’ınız henüz bir yavruysa, büyürken kemiklerinin ve eklemlerinin sağlıklı olduğundan emin olmak için büyük ırk yavruları için üretilmiş bir mama kullanmalısınız. Yetişkinler içinse, içeriğinde ilk sırada et bulunan yüksek kaliteli bir mama tercih etmelisiniz. Seçeceğiniz mamanın ham protein miktarı %30’dan ve ham yağ oranı %20’den düşük olmamalıdır. Mamanın içerdiği lif miktarı %4 ya da daha az olmalıdır.

  • Rottweiler cinsi, karnın içinde tehlikeli bir biçimde gaz birikmesine neden olan Gastrik dilatasyon volvulus (GDV) hastalığına yatkındır. Bu hayati problemi önlemek içinse, köpeğinizi gün içinde iki ya da üç kez küçük ve yağlı olmayan porsiyonlarla besleyin ve yüksek mama kapları kullanmayın. Kuru mamayı su ile karıştırmayın. Beslendikten sonra yavrunun en az bir saat aktif hareketlerde bulunmasını engellemeye çalışın.
  • Köpeğinizin her zaman taze, temiz bir su kaynağına ulaşımı olması çok önemlidir. Bu cinsin salyası maalesef çok fazla aktığından yakınlarda bir el bezi bulundurmak ve fazla salyayı silmek gerekebilir. Köpeğiniz için her zaman temiz su bulundurmanın yanı sıra, GDV’ye yol açabileceği için köpeğinizin tek seferde çok fazla miktarda su içmesine izin vermeyin.
  • Unutmayın yavru Rottweiler’lar büyüdükçe 60 kilograma kadar çıkabilirler, ancak ortalama olarak 40 – 45 kg civarında olurlar. Evinizde bu kadar büyük bir köpek için yeterince boş alanınız olduğundan emin olun!

Kaynak

http://www.wikihow.com/Care-for-Rottweilers

Buse Tezci

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir