Safra Kesesi Taşları Nasıl Tespit Edilir?

Safra kesesi taşları safra kesesinde veya koledok (safra) kanalında oluşabilir. Vücudun bu bölgeleri ilgili sindirim enzimlerinin taşınmasını ve iletimini sağlar. Anormal durumlarda, safra kesesi taşları koledok kanalının içerisinde veya etrafında oluşabilir. Bu taşlar birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar çeşitlenebilir ve genelde herhangi bir hastalık belirtisi oluşturmazlar. Metabolik, genetik, çevresel ve bağışıklık ile ilgili faktörler safra kesesi taşlarının oluşumunu tetikleyebilir. Genelde safra kesesi taşları küçük belirtiler ve oluşuma sebep olan hastalıklar ile teşhis edilir. Yine de, kesin bir teşhis ve uygun bir tedavi için doktorunuza danışmanız önerilir.

Safra Kesesi Taşlarının Belirtilerinin Anlaşılması

  1. Safra kesesi taşlarının genelde belirtilere sebep olmadığının farkında olun. Safra kesesi taşları onlarca yıldır hastalık belirtisi göstermeden oluşurlar. Aslında, insanların yaklaşık %5 ila 10u safra kesesi belirtisi gösterir. Bu durum safra kesesi taşından şüphelendiğinde durumu tespit etmenizi bir hayli zorlaştırır. İlerleyen belirtilerde ise kesin bir teşhis için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Gerçekten safra kesesi döken insanların yarısından azı bu rahatsızlığı işaret eden belirtiler gösterir.

  1. Safra kesesi kuluncu yaşayıp yaşamadığınızı kontrol edin. Safra kesesi taşına sahip insanlarda genelde karın üstü bölgesinde sürekli tekrarlayan bir ağrı oluşur. Ağrı içinizi kemiriyormuş hissi verirken mide bulantısı ve kusma da oluşabilir. Safra kesesi kuluncu olarak bilinen bu ağrı genelde 15 dakikadan uzun sürer ve kimi zaman sırta doğru yayılabilir.

Ağrıyı ilk kez deneyimleyen hastalarda durum genelde tekrarlanır. Aynı zamanda safra kesesi kuluncu kimi zaman ağrıya sebep olup kimi zaman ortadan kaybolabilir. Bu ağrıyı senede birkaç defa çekmek zorunda kalabilirsiniz.

Safra kesesi kuluncu kolaylıkla diğer sindirim sistemi ağrıları veya karın ağrıları ile karıştırılabilir.

Eğer safra kesesi kuluncu yaşadığınızı düşünüyorsanız, doktorunuza danışabilmek için bir randevu ayarlayın.

  1. Tam bir öğün veya yağlı yiyecekler tükettikten sonra nasıl hissettiğinizi gözlemleyin. Sucuk ve sosisli bir açık büfe kahvaltının ardından veya bir kutlama yemeği sonrasında karın ağrısı veya safra kesesi kuluncu yaşayıp yaşamadığınızı gözlemleyin. Bu anlar genelde safra kesesi kuluncu ağrısının en yüksek boyutlarda oluştuğu dönemlerdir.

Bazı hastalarda, küçük çaplı safra kesesi kuluncu, eğer iltihap belirtisi göstermiyorsa, tıbbi yardım alınmadan tedavi edilebilir.

  1. Sırtınıza ve omuzlarınıza kadar yayılan karın ağrısını gözlemleyin. Bu durum safra keseri iltihabının ana belirtisidir ve genellikle safra kesesi taşlarından kaynaklanır. Nefes alma esnasında ağrı giderek artar.

Özellikle kürek kemiklerinizin arasında ve sağ omzunuzda ağrı hissedersiniz.

  1. Vücut ısınızı kontrol edin. Safra kesesi iltihabı safra kesesi kuluncundan çok daha ciddi bir rahatsızlıktır ve iki rahatsızlığı birbirinden ayırmanın en iyi yolu vücut ısısını kontrol etmektir. Eğer safra kesesi iltihabından şüpheleniyorsanız, bir an önce tıbbi yardım almanız gerekir.

Hastaların yaklaşık %20’sinde iltihaplanma meydana gelir ve bu risk diyabet hastaları için daha yüksektir.

Enfeksiyon safra kesesinde kangren ve deliklere sebep olabilir.

Ateşle birlikte hastada sarılık da oluşabilir. Sarılık gözlerin beyaz kısmında ve deride sararma ile gözlemlenir.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Diagnose-Gallstones

Aslı Ece.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir