Şarkı Sözü Yazmak

Kral David’in öncesinden, Amerika’nın keşfine oradan günümüze kadar müzik medeniyetlerin büyük bir parçasını oluşturmuştur. Müzik yaratma süreci de zaman içerisinde buna paralel olarak gelişti. İnsanlar daha fazla kelime ve güzel melodiler yaratmış, çok güçlü (11’e giden) Marshall amfiler üretmişlerdir. Durum ne olursa olsun, şarkıyla kendini ifade etme isteği her zaman güçlü kalmıştır. Bu makale size bunu nasıl yapacağınızı gösterecektir.

İşin Üstatlarını Dinlemek

1Eğer zihninizde başlayan şey müzik ise, melodiyle başlayın. Herhangi bir kelime kullanmadan başlayın. Başlangıç demek sizin için en iyisini bilmek demektir. Bir çok söz yazarı, şarkı sözlerinden önce müziği tamamlarlar. Müziğin ve sözlerin nasıl ilerlediği görebilmek için ise sadece saçma sapan şeyler hecelerler.

  • Tarihin en ünlü ve şarkıları tekrar yorumlanan şarkıcısı da bu yolla eser yaratmıştır. Besteci bir gün aklında bir melodi ile uyandı ve ardından “Pırlantadan yumurtalar, oo ne güzel bacakların var.” gibi sözler ekledi. Sonunda halletti ve Paul McCartney, “Yesterday” şarkısını böyle yazmış oldu.
  • Peter Gabriel’in “ A Different Drum” şarkısının 1:40 saniyesinden sonrası da bu tekniğe bir diğer güzel örnektir. Şarkının sözleri sadece müziğe uysun diye oluşturulmuştur.

2Alternatifi olan müziği yaratmadan sadece ‘şiir’ yazma yöntemini deneyin: Önce şarkı sözü ile başlayın. Bunun için başka bir şarkı sözü yazarı, hikaye yazarı, şair, senarist ve ya tiyatro metin yazarı ile birlikte çalışabilirsiniz. Richard Rogers ve Oscar Hammerstein , Jerry Garcia ve Robert Hunter veya Joe Strummer ve Mick Jones’ı düşünün. Bir çok insan söz yazmayı çok zor bulur çünkü şiirle şarkılar arasında büyük fark vardır, sağlam bir müzikal temeliniz yoksa önünüze bir çok engel çıkacaktır. Ama yine de ilham perisinin ilk başta sadece sözden ya da müzikten gelmesi gerçekten kimin umurunda? İlhamını al ve onunla bir an önce yola koyul.

  • Çok ünlü bir besteci olan Elton John, Bernie Taupin’in yazdığı şarkı sözlerini müziklerine eklerdi. Ve sonuç her zaman harika oldu.

3Şarkının yapısı üzerine çalışın. Çoğu şarkıda fark edilebilen bir formül var: Giriş, dörtlük ve ya da ikili nakarat, köprü bunun ardından tekrar dörtlük ya da ikili nakarat ve bitiriş.

  • Giriş. Burası enstrümantal bir nakarat ya da olayın dışında tuhaf bir giriştir. Örneğin, Beatles’ın “Rocky Raccoon” şarkısının girişi, karakteri anlatan konuşkan bir giriştir.
  • Dörtlük. Çoğu şarkının büyük kısmı bundan oluşur(en önemli kısmı olmamasına rağmen.) Sahneyi, kişiyi olayı ya da duyguyu açıklayan kısım burasıdır. Çoğu zaman aynı müzik yapısı, aynı kafiye ve şiirsel yapıya sahip kelimeleri farklı iki ya üç tane dörtlük bulunur. İkinci dörtlük, ilkinde boyanan resmin üzerine kurulmuştur. Çoğu şarkı anlaşılabilen bir dörtlük yapısına sahiptir. Ama internet üzerinden şarkı sözlerini açıp okumazsanız kelimeleri her zaman doğru anlayamayabilirsiniz.
  • Nakarat. Burası her şeyin bir araya geldiği yerdir. Bütün dörtlükler nakaratın önünü açarlar, genellikle bütün insanlar nakaratı koro halinde söylerler. Beatles’ın “All You Need Love” şarkısını düşünün. Dörtlükleri hatırlıyor musun? Belki… Nakaratı hatırlıyor musun? Kolayca… “All you need is love!” Nakarat kısmı önemli bir nokta olsa da, olması zorunlu değildir. Örneğin, Dylan’ın “You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go” şarkısında her dörtl 4üğün sonunda aynı cümle bulunur. Bu nakarat değildir ama ona çok yakındır.
  • Köprü. Şarkının değişken kısmıdır, aniden temposu, ses seviyesi ya da çalındığı enstrümanı değişebilir. Çantada keklik. Jack Jhonson’ın “Better Together” şarkısı bunların hepsinin güzelce bir araya geldiği iyi bir örnek. Onun kullandığı bu yapı; Giriş-Dörtlük-Dörtlük-Nakarat-Ara-Dörtlük-Dörtlük-Ara-Köprü-Ara-Bitiriş’dir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir