Sebze Nasıl Seçilir

Sebze demek, vitamin demek sağlık demek yemek sanatının binbir çeşit hali demek! Yeşilinden turuncusuna, kırmızısından beyazına renk cümbüşü yaşatan sebzeleri seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz* Çarşı pazar gezip sebzelerle birebir temas ederek alışveriş yapmaya bayılmayanlardansanız, sebzenin nasıl seçileceğini de bilirsiniz. Sebze seçerken bildiklerinizi hatırlatmak ve bilmediklerinizi öğrenmenizi sağlamak amacıyla oluşturduğumuz listeye göz atmanız da fayda var. Sebzelerin en iyisini seçmekle de kalmaz tüketene kadar saklamayı da bilmelisiniz ki, seçiminizi müthiş lezzetlere çevirebilin!

Adımlar

1 Domates seçerken sert ve dolgun olmasına özen göstermelisiniz. Bu şekilde seçtiğiniz domatesler size beni al diye haykıracaktır, el verin! Domatesleri buzdolabınızın sebze bölümünde saklayabileceğiniz gibi kuru, serin ve özellikle güneş görmeyen bir yerde de saklayabilirsiniz. Buzdolabınızda sakladığınız da bir başka yere göre daha uzun süre taze tutmayı başarırsınız.

2 Kereviz seçerken renginin soluk yeşil olmasına özen göstermelisiniz. Canlı renkli kerevizler sizi yanıltmasın. Kereviz ne kadar soluk renkli ise o kadar taze demektir. Yüzeyi çatlamamış, pürüzsüz olanlar tercihiniz olsun. Kerevizi buzdolabında 2 hafta boyunca saklayabilirsiniz, tazeliğini yitirmeyecektir.

3 Patlıcan seçerken çok yumuşaklarını seçmekten kaçınmalısınız ancak çok sert olmamasına da özen göstermelisiniz. Kalın kabuklu patlıcanlardan da kaçınmalısınız, yaşlanmışlar artık onlar. Patlıcan ne kadar parlak ve koyu mos tonunda ise o kadar tazedir, bu tazeliği parlak yeşil saplarından da anlayabilirsiniz. Patlıcanları buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.

4 Sarımsak seçerken şeklinin daha derli toplu olanlarını seçmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca dişleri zarar görmemiş ve gevrek olanlarını da seçmelisiniz. Sarımsakları güneş görmeyen serin ve kuru bir yerde 2 aya kadar tazeliğini kaybetmeyecek şekilde saklayabilirsiniz.

5 Karnabahar seçerken yeşil taze yapraklarla çevrili olmasına dikkat etmelisiniz. Karnabahar çiçeklerinin lekesiz ve parlak olması da önemli noktalardan birisidir. Buzdolabında 1 haftaya kadar tazeliğini kaybetmeden saklayabilirsiniz.

6 Havuç seçerken en çok dikkat etmeniz gereken nokta havuçların yumuşamamış ve yarılmamış olmasıdır. Havuçları buzdolabında 2 haftaya kadar taze olarak muhafaza edebilirsiniz.

7 Lahana seçerken dışa yapraklarının beyaza yakın açık yeşil ve sık olanlarını tercih etmelisiniz. Kış sebzeleri arasında vitamin açısından en zengin sebze olan lahanayı, buzdoladında 2 haftaya kadar saklayabilirsiniz.

8 Patates seçerken dikkat etmeniz gereken bir kaç püf noktası var. İyi ve taze bir patates almak istiyorsanız; sert, pürüzsüz ve filizlenmemiş olanlarını tercih etmelisiniz. Patatesleri kuru, serin ve güneş ışığı almayan bir yerde muhafaza etmelisiniz. Patates saklamadaki bir diğer ayrıntı ise patatesleri yıkamadan saklamaktır. Daha taze kalması için patatesleri kullanmadan evvel yıkamalısınız.

9 Ispanak seçeken yapraklarının sararmış ve diri duranlarını tercih etmelisiniz. Ispanağı taze olarak muhafaza etmek istiyorsanız, bir kağıt havluya sararak buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler buzdolabında uzun müddet bekletilmemelidir.

10 Kabak seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri tıpkı patates seçiminde olduğu gibi en sert olanlarından seçmektir. Bunun haricinde pürüzsüz  bir dokusu ve canlı bir rengi olmasına da özen göstermelisiniz. Buzdolabında 5 güne kadar taze olarak saklayabilirsiniz.

11 Kuşkonmaz seçerken dikkat edilmesi gereken noktalarının ilki, kuşkonmaz yapraklarının açılmamış olması gerekir. Kuşkonmazları ağzı kapalı bir kaba diklemesine şekilde yerleştirirseniz taze olarak saklayabilirsiniz. Kuşkonmazlar diğer sebzeler kadar saklanmamalıdır, en kısa sürede tüketilmelidir.

12 Brokoli seçerken çiçekleri ne kadar koyu yeşil ve sert seçerseniz brokoli o kadar taze demektir. Vitamin bakımından en sağlıklı sebzelerden biri olan brokoli, buzdolabında taze bir şekilde 1 hafta kadar saklanabilmektedir.

13 Pırasa seçerken sizi en iyi yönlendirecek olan şey renklerdir. Kökleri ne kadar beyaz, dal kısımları ne kadar yeşilse pırasa o kadar taze demektir. Ayrıca yapraklar pörsümemiş ve çıtır olmalıdır. Pırasanın koyu ve solmuş koyu yeşil yapraklarını keserek buzdolabının sebze bölümünde bir haftaya kadar taze olarak saklayabilirsiniz.

14 Bamya seçerken küçük, körpe ve çok sert olmayanlarını tercih etmelisiniz. Bamyaları konserve olarak da alabileceğiniz gibi buzdolabında üç güne kadar taze olarak saklayabilirsiniz.

15 Marul seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yapraklardır. Yaprakları ne kadar canlı, renkli ve gevrek görünüyorsa marul o kadar tazedir. Marulu da ıspanak gibi kağıt havluya sararak buzdolabında 5 güne kadar taze olarak saklayabilirsiniz.

16 Soğan seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kuru olmasıdır. Üzeri nemlenmemiş, dışı kuru olan soğan iyi soğandır diyebilirsiniz. Bir sepet içerisinde nemlenmeyecek bir bölgede, serin ve güneş almayan bir alanda iki aya kadar taze olarak saklayabilirsiniz. Ayrıca soyup kestiğiniz soğanları buzdolabı poşetine sararak buzdolabında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz.

17 Enginarın yapraklarının sıkı olanını ve diperlerine göre daha ağır olanını seçmeye çalışın. Enginar yapraklarını birbirine doğru bastırdığınızda gıcırdamalı bir ses çıkmalı.

18 Avokado seçiminde hafif yumuşaklığa önem verin. Sert olan avokado henüz yeterince olmamış demektir. Sert avodakoları evde olgunlaştırabilirsiniz. Ancak sine de taş gibi sert olanlardan uzak durmanızda fayda var. Avokadonun üzerinde herhangi bir göçme ya da çatlak varsa o avokadoyu almayın.

Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir