Sedeften Kurtulmanın Yolları

Sedef cilt hücrelerinin yaşam döngülerinin bozulmasından kaynaklanan oldukça yaygın olan bir cilt problemidir. Hücreler birbirlerinin üzerine binmeye başlar ve bunun sonucunda deride parça parça ve pul pul bir görünüm, rahatsızlık hissi ve bazen ciltte acı ortaya çıkabilir. Bir çok seçeneğe sahip medikal tedavilerin yanı sıra, sedefin verdiği acıyı azaltacak ve sedef belirtilerinden kurtulmanıza yardımcı oalcak günlük hayatınızda yapabileceğiniz bazı değişiklikler de bulunur. Peki sedeften doğal yöntemler ile nasıl kurtulunur, sedeften tamamen kurtulmak için neler yapmanız gerekir işte bilmeniz gerekenler

Topikal Tedavileri Kullanmak

1. Topikal kortikosteroitler kullanın. Topikal kortikosteroitler sedef teşhisi konulduğunda genellikle önerilen ilk tedavidir.Doğru şekilde kullanılırsa, oldukça etkili olabilirler.

  • Kortikosteroitler bir çok formda bulunabilir. Sprey, krem, jel, merhem ve köpük halinde bulunabilirler. Seçeceğiniz form kendi şahsi tercihinize bağlıdır ancak eğer doğru markayı seçmekte endişeliyseniz doktorunuzla konuşun.
  • Sedefin yoğunluğu değişkendir. Genellikle, dirsek ve diz gibi bölgeler için daha yoğun içerikli markalar kullanmanız gerekirken, yüzünüz ve koltuk altlarınız gibi hassas bölgeler için daha hafif içerikli markalar kullanmalısınız.
  • Kremler genellikle günde bir ya da iki kere kullanılır. Ancak güçlü steroid kullanımınızı sınırlandırmanız gerekir. Gereğinden fazla kullanmak isiliklere, kalıcı şekilde derinin incelmesine ve başka sorunlara neden olabilir.

2. Bir eczaneden salisilik asit satın alın. Salisilik asit çoğu eczanede ve mağazada satın alabileceğiniz bir topikal kremdir. Eğer kortikosteroitler semptomlarınızı istediğiniz gibi etkilemiyorsa, cilt bakım rutininize salisalik asit eklemeyi deneyebilirsiniz.

  • Salisilik asit cildin pul pul olmasını ve isiliğe benzer semptomlarını engeller. Salisilik asit için reçeteye ihtiyacınız olmaz ancak özellikle başka ilaçlar da kullanıyorsanız yeni kremler kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
  • Salisilik asit genellikle kortikosteroitler ve diğer tedavi seçenekleri ile birlikle kullanılır.

3. Kömür katranı kullanın. Kömür katranı siyah bir petrol yan ürünüdür ve sedef için kullanılan en eski tedavi yöntemlerinden biridir.

  • Kömür katranının bir çok türü vardır; kömür katranını şampuan, vücut jeli ya da krem olarak bulabilirsiniz.
  • Kömür katranı derinin pullanmış ve sedefli görünümünü azaltır.
  • Kömür katranı en büyük eksisi oldukça pislik yaratmasıdır. Kıyafetler, mobilyaları, halıları lekeleyebilir ve oldukça güçlü, keskin bir koku yaratabilir.

4. D vitamini analogları kullanın. D vitamini analogları sentetik D vitaminleridir. Analoglar genellikle reçeteyle yazılır, bu nedenle eğer D vitamini analogu kullanmak isterseniz doktorunuzla konuşmalısınız.

  • Calcipotriene (Dovonex) D vitamini içeren en yaygın olarak yazılan kremdir. Tek başına ya da başka tedavi seçenekleriyle beraber kullanılabilir.
  • D vitamini analoglarının en büyük eksi tarafı potansiyel cilt problemleridir ve bu problemler sedefi tetikleyebilir. Maalesef, D vitamini analogları herkes için işe yaramaz. Doktorunuza analog kullanmanın sizin için faydalı olup olmayacağını sorun.

5. Anthralin için reçete yazdırın. Anthralin cilt hücrelerinin DNA aktivitelerini düzenleyen bir ilaçtır ve sedefin azalmasına neden olur. Anthralin krem haldedir.

  • Anthralin bazı hastalardaki deri birikimini yok etmekle bilinir ve daha yumuşak bir cilde yol açar.
  • Maalesef anthralinin bazı eksileri vardır. Anthralin cilt problemlerine ve mutfak tezgahı gibi sert yüzeylerde bile temas ettiği her şeyde leke bırakır. Eğer anthralin kullanıyorsanız, anthralini temas ettiği yeri silmeniz için sadece çok az bir süreniz var.

6. Topikal retinoidler kullanın. Topikal retinoidler genellikle akne tedavisinde ve güneşten kaynaklanan cilt problemlerinde kullanılır ancak sedefi de başarılı bir şekilde tedavi eder.

  • Retinoidler ciltteki DNA aktivitesini düzenleyerek sedefin alevlenmesini durdurur. böylece sedefin semptomlarıyla başa çıkkmaya yardımcı olur.
  • Retinoidlerin en yaygın yan etkisi ise güneşe karşı hassaslıktır. Topikal retinoid kullanırken koruyucu güneş kremi kullandığınızdan emin olun.
  • Retinoidler hamile ve emziren kadınlara önerilmez.

Kaynak: 1 (Erişim: )

Article Categories:
Genel Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir