Ses Terapisi Nasıl Yapılır

[ads]
Alanında uzmanlaşmış dil ve konuşma terapistleri ile ses hastalıkları konusunda uzmanlaşmış şan eğitmenleri tarafından uygulanabilen ses terapisi ses bozukluklarının davranışsal olarak tedavisinde, ses tellerinde hasar yaratabilecek durumları ortadan kaldırarak, en iyi ses üretimini sağlamada kullanılan bir yöntemdir. Ses terapisi uygulanan kişide sesin etkin ve daha verimli kullanılmasını sağlayarak toplumsal ihtiyaçları karşılayacak düzeye ulaştırmayı hedefler.

Ses Terapisi Teknikleri

ses-terapisi-nasil-yapilir1Rezonant Ses Terapisi: Sesin tınısının yüzdeki kemiklere taşınıp ses telleri arasındaki darbeyi en hafife indirmeyi amaçlayan yöntemdir. Terapi vokal nodül ve lezyonlar, paralizi ve kas gerilimi gibi ses hastalıklarında uygulanır.
  • İlk adımda hastaya ‘mm’ sesi ile titreşimleri yüzünde hissetmesi öğretilir.
  • m’ ve ‘n’ seslerini içeren kısa hecelerden başlanarak daha uzun kelime ve cümlelere ve daha sonra da günlük konuşmalara geçilir.
2Vokal Fonksiyon Egzersizleri: Laringeal kasları belirli hareketlerle çalıştırmayı amaçlayan bu yöntem hiperfonksiyonel ve hipofonksiyonel ses hastalıklarında uygulanabilir. Terapi temelde dört aşamadan oluşur.
  • İlk aşamada ‘i’ sesi doğru nefes ile mümkün olduğunca uzatılır.
  • Ardından ‘noo’ ve ‘uup’ heceleri ile ses en kalından en ince tona kadar ilerletilir.
  • Ses ‘noo’ ve ‘buum’ heceleri ile en ince tondan en kalın tona doğru ilerletilir.
  • Son aşamada ise ‘o’ sesi değişik tonlarda mümkün olduğunca uzatılır.
3Lee Silverman Ses Terapisi: Parkinson hastalarındaki ses ve konuşma problemlerinin giderilmesine yönelik tasarlanan terapi hastalık sürecinde ortaya çıkan kısık ve güçsüz ses kalitesiyle hızlı ve zor konuşma şeklini hedefler. Terapi yüksek ses kullanımı ile ses tellerinin güçlü şekilde kapanmasını sağlar. Yoğun ve aralıksız biçimde uygulandığında tedavi başarıyla sonuçlanacaktır.

İpuçları:

  • Terapi kimi zaman bazı hastalıkların tedavisindeki tek yöntem olarak kullanılırken kimi zaman tıbbi veya cerrahi tedaviyle birlikte hareket edebilir. Terapi hastanın ihtiyaçlarına göre düzenlendiğinden kaşınıza birçok şekilde çıkabilir. Bu yüzden terapiye başlanmadan önce mutlaka ses probleminin temelinde yatan sebep bulunmalıdır.
  • Ses terapisinde amaç; genelde 6-10 seanslık bir süreci kapsayan tedavi her ne kadar yöntemlerin çeşitliliğinden kaynaklı bazı farklılıklar gösterse de bazı genel kurallar değişmez.
  • Terapi başlamadan önce her hastaya tedavi sebebi, süreci ve etkileri anlatılır. Tedavi uygulanacak şahıs durumu kabullenmediği sürece işlem gerçekleşemeyeceğinden yeterli açıklama yapılmaya özen gösterilmelidir.
Article Tags:
Article Categories:
Sağlık

All Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir