Sezaryenden Sonra Vajinal Doğum Yapmak

Bir önceki çocuğunu sezaryen ile doğuran biri daha sonrasında vajinal doğum yapıyorsa buna VBCA denir. Daha önce neden sezaryen uygulandığına bağlı olarak vajinal doğum oldukça başarılı geçebilir. Rahmin ters pozisyonda olduğu veya doğum kanalının çok küçük olduğu durumlarda VBAC önerilmez. Bunun yerine sezaryen tekrar edilir. Sezaryen sonrası vajinal doğum yapmayı düşünen kadınlar sezaryenin tekrar edilmesinin veya vajinal doğumun artılarını ve eksilerini bilmelidirler. Konu hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunuzda VBAC olmaya karar verme süreciniz daha kolay geçer ve kararınız konusunda daha rahat hissedersiniz. 

1.Kısım : Bir Profesyonele Danışın

Pregnant woman waiting at doctor’s office

1Bu konuda uzman birini bularak sezaryen sonrası vajinal doğum yapma planınız hakkında danışın.

  • Doğum planınız hakkında bir doktorla konuşun.
  • Hangi hastanelerde hangi olanakların size sunulduğunu öğrenin.
  • Size doğum yaptırma ihtimali olan bütün doktorlarla konuşun. Sorular sorun ve endişeleriniz hakkında konuşun.
  • Kendinize uygun bir doktor bulduğunuzda tıbbi geçmişinize dair her türlü bilgiye sahip olduğundan emin olmalısınız.

2Bu konuda uzmanlaşmış hastaneleri araştırın. VBAC konusunda uzmanlaşmış olan birçok hastane vardır.

  • Eğer yakınlarda bu tür bir hastane varsa arayıp hastaneyi görmek için bir görüşme planlamalısınız.
  • 3 VBAC hizmeti sunan hastanelerde ne gibi olanaklara sahip olacağınızı araştırın.
  • Ailenize veya arkadaşlarınıza VBAC konusunda iyi olan bir ebe veya doktor tanıyıp tanımadıklarını sorun. Etrafınızdaki diğer yakınlarınıza da bu konuyu danışabilirsiniz. Yakınlarınızdaki hastanelerle size VBAC konusunda uzmanlaşmış kişileri önermeleri için görüşme ayarlayabilirsiniz.
  • Yakınınızdaki hastanelerden hangilerinin VBAC hizmeti verdiği konusunda bir araştırma yapın. Sezaryen sonrası vajinal doğum yapmaya karar vermiş olmanız kesinlikle bunun gerçekleşeceği anlamına gelmez. Acil bir durum yaşanabilir ve doğum sırasında yaşanabilecek her türlü aksilik için hazırlıklı olmalısınız. Doğum sürecinde ve sonrasında acil durumlar için hazırlıklı olan hastaneler VBAC hizmeti sunabilir.

4VBAC hakkında daha fazla bilinçlenmek adına bir araştırma yapmalısınız. VBAC konusunda size yardımcı olabilecek sitelerden bazıları http://www.mymidwife.org/ ve http://www.aafp.org/online/en/home.htmlolabilir.

2.Kısım: Hastaneleri Araştırın

Her hastane aynı hizmetleri sunmaz. VBAC sırasında ortaya çıkabilecek birçok acil durum vardır ve bu yüzden doğumunuzu yüksek kaliteye sahip ve acil durumlara karşı hazırlıklı bir hastanede yapmanız oldukça önemlidir. Ek olarak bazı hastaneler VBAC hizmeti vermez.

1Yakınlardaki hastaneleri arayarak VBAC konusunda sundukları hizmetler hakkında bilgi alın. Her hastanenin sezaryen sonrası vajinal doğuma izin vermeyeceğini unutmamalısınız.

  • Bazı hastaneler sadece geçmişte 1’den fazla sezaryen işlemi uygulanmadıysa vajinal doğuma izin verecektir. Bazı hastaneler ise sadece hastanede bu konuda uzman doktorun onayı ile vajinal doğuma izin verir.
  • Hastaneyle direkt olarak iletişime geçin ve tam olarak neyi onaylayıp neyi onaylamadıklarını öğrenin.

2Hastanenin veya doğumhanenin fetüs izleme hizmeti sunup sunmadığını öğrenin. Fetüste problem olup olmadığını anlamanın en iyi yollarından biri doğum sırasında fetüsün kalp atışlarının kontrol edilmesidir. Çoğu hastanede bu hizmet veriliyor olsa bile bazılarında bulunmayabilir.

3Seçtiğiniz hastanenin veya doğumhanenin acil durumlara karşı hazırlıklı olduğundan emin olmalısınız.

  • Nadir görülse de VBAC sırasında ortaya çıkabilecek durumlardan biri de uterusrüptürüdür. Uterusrüptüründe, doğum sırasında oluşan kasılmalar sezaryenden kalma yaranın açılmasına sebep olur. Bu durum hem anne hem de bebek için hayati tehlike taşır. Acil durumlara karşı hazırlıklı olan bir hastanede doğum yaptığınızdan emin olmalısınız.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir