Sığınma Evine Nasıl Başvurulur?

siginma-evina-nasil-basvurulurÜlkemizde fiziksel, duyusal, cinsel veya ekonomik istismara uğrayan kadınlar için psikolojik ve ekonomik sorunlarına çözüm bulabilmek adına görev yapan kadın sığınma evleri aynı zamanda bu süreçte eğer çocuk sahibi iseler çocukları ile birlikte kadınlara yatılı olarak kalabildikleri bir sosyal hizmet kuruluşu olarak nitelendiriliyor. Ülkemizde kadına yönelik şiddet bir hayli fazla olmasına rağmen bu konuda yetersiz kalan sığınma evleri her ne kadar sayı açısından az olsalar da kadınlara yeni bir şans veriyor.

Sığınma Evine Başvurma

  • Kadın sığınma evlerinde kalabilmek için gerekli olan şart şiddete maruz kalmış ve can güvenliğinizin tehlikede altında bırakılmış olmasıdır. Burada bahsi geçen şiddet sadece fiziksel olarak algılanmamalıdır. Kadının kendi ifadesi ve herhangi bir anlamda şiddete maruz kaldığını beyan etmesi sığınma evine kabulünü sağlayacaktır.
  • Kadın sığınma evine başvuran evli kadına, kabulden bir hafta sonrasında durumu hakkındaki düşünceleri sorulur ve boşanıp boşanmamaktaki kararı öğrenilir. Mor Çatı’nın da prensibine göre sadece ve sadece kadının isteklerine göre hareket edilir.
  • Maalesef ki kadınlar hayatları boyunca sığınma evinde kalamazlar. Bu süre 3 ila 6 ay ile sınırlandırılmıştır. Süre dolduktan sonra kadının kendine bir işi bularak kendi ayakları üzerinde durması beklenir.

Kadın sığınma evlerine başvuru için gerekli belgeler ve kabul sürecine bir göz atalım:

Gerekli Belgeler

  • Dilekçe
  • Nüfus cüzdanı
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Kadının bulaşıcı ve sürekli bir hastalığı olmadığını, akıl ve ruh sağlığının yerinde olduğunu, alkol veya uyuşturucu bağımlısı olmadığını gösteren sağlık raporu
  • Çocuklu kadınlar için çocuklarının nüfus cüzdanı
  • Kadın evliyse evlilik cüzdanı, boşandıysa boşanma belgeleri
  • Kadın herhangi bir fiziksel şiddete uğramışsa bunu kanıtlayan bir polis tutanağı

Kadın sığınma evlerine kabulünü isteyen kadınlar yukarıda sözü geçen belgelerle İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurarak ilgili memur tarafından incelendikten sonra sığınma evine yerleştirilirler. Belirtilen kötü muamelelere maruz bırakılmış kadınlar çocuklarıyla birlikte sığınma evine yerleşebilmek için İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne şahsen müracaat edebilirler. Kadın sığınma evinde kalma süresi az olsa da kısa süre içerisinde kadınların toparlanmaları ve hayat dört elle sarılmaları sağlanmaktadır.

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir