Sıkışan Pencere Nasıl Açılır

Ahşap çerçevelerin eğrilmesi, pencereye atılan boyanın yapışması, binanın temele oturması gibi pek çok sebepten sıkışıp açılmayan pencereler zaman zaman pek çok kişinin başına dert olmuştur. Her ne kadar ilk başta yorucu ve uğraştırıcı gelse de, bulunduğumuz ortamlara yeniden temiz havanın girmesini sağlayabilmek için bu problemli pencereleri açmanın pek çok kolay yöntemi ve püf noktası bulunmaktadır.

Sıkışan Pencereyi Kanırtarak Açmak

1. Sıkışan pencerenizi yakından inceleyerek başlayın. Açılmayan pencerenizin sağına soluna ve genel olarak etrafına dikkatlice bakın. Günümüzde çok yüksek binalarda güvenlik önlemi olarak bazı pencereler asla açılmamak üzere tasarlanmaktadır. Öncelikle böyle bir durum olmadığına ve pencerenizin açılmaya müsait olduğuna emin olun. Pencerenizin herhangi bir şekilde kilitlenip kilitlenmediğini, çivi ve benzeri bir malzemeyle kapatılıp kapatılmadığını ya da boyanma sonucu yapışıp yapışmadığını kontrol edin. Ayrıca başlarken, pencerenin ne tarafa doğru açılacağını kestirmeye çalışmak da faydalı olacaktır.

2. Çerçevede kuruyup, pencerenin açılmasını engelleyen boyayı kazıyın. Bu yöntem başlangıç için, işe yaraması durumunda pencerenizin kolaylıkla açılmasını sağlayacaktır. Bunun için keskin bir bıçak yardımı ile pencerenizin dört tarafı için de olmak üzere, çerçevedeki boyayı pencerenin kendisinden ayırabilirsiniz.

3. Spatula kullanın. Çerçevenin dışında kalan boyayı kazımanıza rağmen pencereniz hala açılmıyor olabilir. Bunun nedeninin, çerçeve ile pencerenin arasında da kurumuş boya kalmış olması olması oldukça yüksek bir ihtimaldir. Bunun için spatula bıçağınızı çerçeve ile pencere arasına sokarak, spatulayı boyaları parçalayacak şekilde aşağı yukarı oynatıp pencerenin her tarafı için bu işlemi tekrarlamanız yeterli olacaktır.

4. İnatçı boya kalıntılarından kurtulmak için bir çekiç kullanın. Eğer spatula ile kazıma işlemi de beklenen sonucu vermediyse, çerçeve ile pencere arasında hala kurumuş boya kalıntıları kalmış olabilir. Bunun için, pencereye ve çerçeveye zarar vermemek adına araya küçük bir tahta parçası koyarak çerçeveye çekiç yardımı ile yavaşça vurun.

5. Pencereye hafifçe baskı uygulayın. Bu şekilde, sıkışan pencereyi hafifçe gevşetmeyi deneyebilirsiniz. Pencerenin dört tarafına da sırayla eliniz ile hafifçe baskı uygulayın. Ayrıca, eğer pencereniz yukarı doğru açılan türdense, aşağı doğru bastırıp pencerenin hareket edip etmediğini kontrol edin. Eğer ederse, yavaşça ve küçük aralıklarla pencerenizi açmayı deneyebilirsiniz.

6. Levye yardımı ile pencerenizi açmaya çalışın. Öncelikle, bu yöntemi çerçeveye zarar verebileceği için son çare olarak denemenizde fayda vardır. Levyeye daha fazla eğim verebilmek adına altına küçük bir tahta parçası yerleştirin ve pencerenizi yukarı doğru kaldırmaya çalışın. Bunu pencerenin sol ve sağ tarafına eşit şekilde yapmanız gereklidir. Bu yüzden, bir tarafı hafifçe oynattıktan sonra diğer tarafa geçerek dengeli bir şekilde ilerleyin.

Sıkışan Pencereyi Yağlayarak Açmak

1. Çerçeveye mum sürün. Pencerenin açılma hattının her tarafına bir mumu güzelce yayarak sürün. Bu pencerenin kolaylıkla açılmasını sağlayacağı gibi, ileride sıkışma ihtimalini de azaltacaktır.

2. Bir saç kurutma makinesi ile çerçeveyi kurutun. Tahta çerçevelerin en büyük düşmanı nemdir. Nem tahta çerçevelerde şişmeye neden olabileceği için pencerenin açılmasını engelleyebilir. Bunun için çerçevenin dört tarafına da birkaç dakika boyunca olmak üzere saç kurutma makinesi tutmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz mekandaki nemi azaltmak da, ilerisi için pencerelerin sıkışmaması adına faydalı olacaktır.

3. Bir çekiç yardımı ile çerçeveyi genişletmeyi deneyin. Küçük bir tahta parçası ve bir çekiç yardımı ile pencerenizin tahta çerçevesini genişletmeyi deneyebilirsiniz. Hafif vuruşlarla çerçeveyi esnetmeniz, pencerenizin daha kolay açılıp kapanmasını sağlayacaktır.

4. Pencerenin kenarlarını yağlama spreyi ile yağlayın. Bu işlem için internet mağazalarında ya da yapı marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz WD-40 yağlama spreyini kullanabilirsiniz. Spreyi pencerenin kenarlarına ve menteşelerine yeterli miktarda sıkın. Spreyi sıkarken boyaya zarar vermemeye dikkat edin.

5. Pencerenizi arka arkaya açıp kapatın. Eğer pencerenizi açmayı başardıysanız, pencereyi arka arkaya birkaç defa açıp kapatarak pencerenin alışmasını sağlayın. Eğer sürtünme hissediyorsanız pencerenin etrafını güzelce kontrol edin ve pürüzlü yerleri zımparalayın. Fazla suya maruz kalma gibi durumlarda hasar tamir edilemeyecek boyutlarda olabileceği için, çerçevenin komple değiştirilmesi gerekebilir.

Pencere Kanadını Sökmek

1. Pencere tamponlarını sökerek başlayın. Pencere tamponları, farklı tiplerdeki pencereler için farklı şekillerde tutturulmuş olabilir ama bunları sökmek için izlenecek adımlar genel olarak benzerlik gösterir. Bunun için sırası ile; tamponu çerçeveye yapıştırmış olabilecek boyaları kazıyın, varsa tamponu tutan vidaları sökün, düz bir tornavida yardımı ile tamponu hafifçe kanırtın fakat bunu yaparken dikkatli olun çünkü fazla güç uygulamanız durumunda tampon kolaylıkla kırılabilir.

2. Mandal ve kilitleri sökün. Bir tornavida yardımı ile pencere kanadı üzerinde olabilecek mandal ya da kilit gibi pencerenin kapanmasını sağlamak için kullanılan aparatları sökün.

3. Alt kanattaki pencereyi alt kısmı size doğru gelecek şekilde eğerek çıkartın. Bunu yaparken pencereyi çerçevedeki makaraya tutturan ipleri kanadın yan tarafından aşağı doğru çekerek çıkartın. Bu işlemi pencerenin iki tarafı için de ayrı ayrı yapmanız gerekecektir.

4. Söktüğünüz kanadı zımparalayın. Söktüğünüz kanadı emniyetli bir yere indirdikten sonra, dört tarafını da eşit şekilde zımparalayın. Bu pencerenizin bir daha sıkışmamasını sağlayacaktır.

5. Üst kanadı sökün. Bu işlem için alt kanadı sökerken uyguladığınıza benzer yöntemler uygulamanız gerekecektir. Bunun için sırası ile; keskin bir bıçak yardımı ile pencerenin çevresini çizin ve yapışmış olabilecek yerleri ayırın, kanadı aşağı çekin ve önce sağ tarafını kendinize doğru çekerek kanadı pervazdaki makaraya bağlayan ipten kurtarın. Aynı işlemi sol taraf için de tekrarlayın.

6. Üst kanadı zımparalayın. Yine alt kanatta olduğu gibi üst kanadı da emniyetli bir yere indirdikten sonra dört tarafını da eşit şekilde zımparalayın.

7. Çerçevenin iç tarafını zımparalayın. Çerçevede pencerenin açılıp kapanırken hareket ettiği iç tarafı da, kurumuş boyaları kazıdıktan sonra güzelce zımparalayın. Bu pencerenizin ilerde rahatça açılıp kapanmasını sağlayacaktır.

8. Kanatları geri takın. İlk olarak üst kanadın iplerini geri takarak, önce sol sonra da sağ tarafını yerine oturtun. Daha sonra alt kanadın iplerini takın ve alt tarafı içe gelecek şekilde soktuktan sonra üst tarafı oturtun. Son olarak tamponu söktüğünüz şekilde vida ya da çivi yardımı ile yerine takın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir