Sırt Çantası Nasıl Temizlenir

Günlük kullanım sonucu sırt çantanız kirlenir. Bazen basit bir yıkama ile bu kirden kurtulabilirsiniz ancak bazen daha uğraştırıcı bir temizlik gerekebilir. Yılda bir ya da iki kez bu temizliği yaparak çantanızı temiz kullanmış ve kullanım ömrünü uzatmış olursunuz. Kirlenen şeyleri yıkamadığınız sürece kullanıma elverişsiz olurlar. Yazının devamında çantanızı elde ya da makinede nasıl yıkayabileceğinize dair bilgiler bulacaksınız. Ayrıca çantanızı daha uzun süre kullanmak için de birkaç ipucu sizi bekliyor. Çantanın boyutuna bağlı olarak elinizde ya da makinede yıkayabilirsiniz. Makinede yıkanıp yıkanmadığından emin olmak adına etiketini kontrol edebilirsiniz. Makinede yıkanmaması gereken bir çantayı makineye attığınızda çanta zarar görebilir. 

Bölüm1 : Makinede yıkamak için:

1Büyük küçük bütün bölmeleri kontrol edin ve çantanızı boşaltın. Küçük kalıntılar kalıp kalmadığından emin olmak için çantanızın diplerine de bakmalısınız. Bu kalıntıları elektrik süpürgesiyle de temizleyebilirsiniz.

2Bazı sırt çantalarında metal parçalar olabiliyor. Sizinkinde metal parça varsa (çıkartabiliyorsanız) çıkartın. Ayrıca elde yıkamak istediğiniz, yine çıkartılabilir, parçalar varsa onları da çıkarın.

3Sırt çantanızın makineye sığacağından emin olun.

4Yıkama torbanız varsa çantanızı onun içine koyup öyle yıkayabilirsiniz. Bu sayede fermuarların ya da diğer sert plastik parçaların makinenize ya da çantanızın kumaş kısmına zarar vermesini engellemiş olursunuz. Ayrıca çantanın içini doldurup yıkamak ya da içiniz dışına çıkarıp, ters çevirip, yıkamak da bu zararı önlemek için yapabileceğiniz şeyler arasında.

5Önceki yıkamanızdan kalan deterjanı temizlemek için makinenizi bir kez boşken çalıştırmanız iyi olacaktır.

6Sırt çantanız için uygun, yumuşak bir deterjandan az biraz kullanabilirsiniz. Normal deterjan ya da yumuşatıcı kullanmayın. Bunlar çantanızın kumaş kısımlarına zarar verebilir.

7Hassah yıkama programında soğuk suyla çantanızı yıkayın.

8Yıkama bittikten sonra sırt çantanızı makineden çıkartın.

9Bırakın çantanız kendi kendine kurusun. Mümkünse ters bir şekilde, baş aşağı, asın ve öyle kurumaya bırakın. Çamaşır kurutma makinesine atıp kurutmayı denemeyin. Bu çantanıza zarar verebilir. Kullanmadan ya da astığınız yerden almadan önce çantanızın iyice kuruduğundan emin olun. 

Bölüm2 : Elde yıkamak için:

Çantanız makinede yıkamak için çok büyükse, banyoda elinizde yıkayabilirsiniz. Küçük olmasına rağmen makinede yıkamak istemediğiniz ya da makinede yıkanmayan çantalarınızı da lavaboda musluğun altında yıkayabilirsiniz.

Etikette elde ya da makinede yıkamamanızı öneren bir ifade varsa, ıslak bir bez ve az miktarda yumuşak bir deterjan kullanarak çantanın kumaş kısımlarını silin.

1Tüm bölmeleri boşaltın ve köşelerini kontrol edin. Metal kısımlar varsa çıkartabilirsiniz.

2Çantanızı sıcak suyla yıkamayın bu dokusuna ve rengine zarar verebilir. Ilık su ile yıkayabilirsiniz.

3Sabunsuz bir deterjan kullanın. Normal deterjan ya da yumuşatıcı kullanmayın, özellikle çantanız su geçirmez ise.

4Elbise fırçası ya da herhangi orta yumuşaklıkta bir fırça kullanın. Özellikle çok kirlenmiş alanlara odaklanarak çantanın yüzeyini fırçalayın. Ulaşması zor, küçük yerleri temizlerken diş fırçası da kullanabilirsiniz.

5Bırakın çantanız kendi kendine kurusun. Kullanmadan önce tamamen kuruduğundan emin olun.

Çanta Bakımı

Yıpranma ve sökülme kaçınılmazdır ancak biraz daha uzun süre kullanabilmek için yapabileceğiniz şeyler var:

Düzenli Olarak Silin

Çantanızın içini ve dışını nemli bir bezle düzenli olarak silmeniz çantanızın daha az sıklıkla kirlenmesine yardımcı olur.

Nemden Uzak Tutun

Bu çantanızı yıkamayın demek değildir. Sadece kullanmadan önce nemli olmamasına dikkat edin, yani yıkandıktan sonra çantanızın iyice kurumasını sağlayın. Aksi halde küf oluşabiliyor.

Döküntülerden Uzak Tutun

Çantanızın içinde astar bulunması önemlidir. Böylece içine koyduğunuz şeyler dökülse bile çantanız etkilenmez. Bisküvi kırıntılarından kolayca kurtulabilirsiniz ancak ağzı açılan bir meyve suyu çantanızı ciddi anlamda kirletebilir. Bu astar çantanızın içini kirlenmekten korumakla kalmaz, aynı zamanda yağmur yağdığı zaman da çantanızın içindekilerin ıslanmasını engeller. Tabi ki bu astarın su geçirmez olması gerekiyor.

İçine Koyacaklarınızı İyi Seçin

Çatal, bıçak ya da makas gibi kesici aletler çantanıza tabi ki zarar verir. Bunları taşımanız gerekiyorsa sivri uçlarını kaplayarak ya da çantanızın içinde hareket edemeyecekleri şekilde tutarak çantanızın zarar görmesini engelleyebilirsiniz (Bir bezin ya da peçetenin içine sarmak gibi).

Hor Kullanmayın

Çantanız dayanıklı malzemelerden yapılıyor, kalın kitaplar ya da kilolarca ağırlık taşıyor evet ama bu çantanıza kötü davranacağınız anlamına gelmez. Çantanızı yerde sürüklemeyin ya kulplarından tutup fırlatmayın. Bu gibi davranışlar çantanızın kullanım süresi ciddi anlamda kısaltacaktır.

Kaynak: http://www.mountainwarehouse.com/expert-advice/how-to-clean-a-backpack

Ayşegül Karakaya.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir