Sivrisinek Isırığından Nasıl Kurtulurum

Yazın açık hava aktivitelerinden hoşlanıyor ve sıcak, nemli bir ortamda yaşıyorsanız, belalı sivrisineklerin tuzağına düşmeniz kaçınılmazdır. Şişlikleri azaltmak ve sivrisinek ısırığından mümkün olduğunca kurtulmak ve nihayetinde sivrisinekleri nasıl önleyebileceğinizi öğrenmek için aşağıdaki önerileri takip edin.

Yöntem1 : Sivrisinek Isırmalarının Tedavisi

1Sivrisineğin ısırdığı bölgeyi su ve sabun ile yıkayın. Yıkadıktan sonra ısırılan bölgenin üzerine biraz alkol sürmeniz, kaşıntının hafiflemesine yardımcı olacaktır.

2Isırığın üzerine kalamin losyonu ya da bir hidrokortizon (kaşıntı önleyici) krem uygulayın. Her iki tedavi sürecinde de kaşıntı azalacaktır. Kalamin losyonu bünyesinde çinko oksit ve ferrik oksiti barındıran dünyada kaşıntı tedavisinde kullanılan bir losyondur. OTC hidrokortizon kaşıntıdan kurtulmaya yardımcı olan bir kremdir. Az miktarda steroid ( tüm solüsyonda %1) içerir. Kullanımı oldukça yaygındır.

3Isırığın üzerine hamamelis yağı ya da koltuk altı deodorantı sürün. Hamamelis yağı kaşıntı ve tahriş önleyici özellikleri küresel pazara sıkıştırıcı olarak girmeden önce Kızılderililer tarafından yaygın olarak kullanılan kuvvetli bir bitkisel ilaçtı.

  • Deodorant sivrisinek ısırığı ile ilişkili ağrı ve şişmeyi durdurmada etkili olan alüminyum klorür içerir.

4Isırılan bölgeyi Epsom tuzu ile birlikte suya batırın. Epsom tuzları magnezyum ve sülfattan üretilir, zihni rahatlatmanın yanı sıra birçok rahatsızlığa karşı çare bulma olanağı sunar. Magnezyum, birden fazla enzimin aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur, ayrıca beyindeki serotonin seviyesini yükseltir. Epsom tuzuyla sivrisinek ısırıklarını hafifletmenin birkaç yolu vardır:

  • Bir Epsom tuz banyosu satın alın. Küvetin içine Epsom tuzları ile paketin içindekileri doldurun. 30 dakika ila 1 saat kadar suda bekletin.
  • İnce bir macun yapmak için suya yeterli miktarda Epsom tuzu karıştırın. Yaptığınız macunu sivrisinek ısırıklarına uygulayın. Sıcak bir bez alarak macunu uyguladığınız bölgeye 10 dakika boyunca sıkıca örtün. Gerekli gördüğünüz kadar işlemi tekrarlayın.

5Şişkinliği azaltın. Özel olarak kızarıklığı önlemek için aşağıdaki maddeleri uygulayın:

  • Bir poşeti ezilmiş buz ile doldurun. Kaşıntı, ağrı veya şişkinliği azaltmak için buz poşetini ısırılan bölgeye uygulayın.
  • Oral ya da doğal bir antihistaminik kullanın. Antihistaminik şişme ve kaşıntının azaltılmasında oldukça faydalıdır. Doğal antihistaminikler şunları içerir:
  • Isırgan otu. Bazı doktorlar vücudun ürettiği histamin miktarını azaltma yeteneği ile tanınan ısırgan otunun dondurularak kurutulmuş şekilde alınmasını önerir.
  • Öksürük otu doğal bir antihistaminik olarak etkili olabilir. Avrupalıların cilt koşullarını iyileştirmek için bitkileri kullandıkları uzun bir geçmişi vardır. Bitki yaprakları ya macun haline getirilip sürülür ya da hap formunda kullanılır.
  • Fesleğen doğal bir antihistaminik olarak kullanılabilir. Fesleğen yapraklarının kaynatılması ile elde edilen buharın ısırılan bölgeye uygulanması sonucunda iyi bir netice alınabilir. Fesleğen, vücudunuza güven telkin eden bir antihistaminik olarak etkili bir tedavi süreci izletir.

Yöntem2 : Evdeki Malzemeleri Kullanarak Sivrisinek Isırıklarını Tedavi Etmek 

1Uçucu yağları (essential oils) kullanın. Uçucu yağlar, cildi yatıştırabilir, iltihabı önleyebilir ve ısırığın boyutunu küçültebilir. Bu noktada hangi yağın cildinize (cilt tipinize) uygun olduğunu öğrenin. Örneğin; lavanta yağı sivrisinek ısırıklarını tedavi etmede mucizeler yaratabilir ancak bir taraftan da arıların ilgisini çekebilir.

  • Çay ağacı yağı, harika bir dermatolojik üründür. Sadece kepek, ayak mantarı ve akneyi önlemekle kalmaz, aynı zamanda iltihap önleyici, kaşıntı giderici özellik gösterir ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olan antiviral bir içeriğe sahiptir.
  • Çay ağacı yağı gibi, lavanta yağı da şişliğin tedavisinde, iltihabın azalmasında ve sivrisinek ısırıklarından kaynaklanan kaşıntı hissiyatının giderilmesinde yardımcıdır. Ayrıca lavanta yağı, çay ağacı yağı gibi, diğer sivrisinekleri uzakta tutar ve çay ağacı yağının aksine arıların ilgisini çekmez. 

2Muz kabuğu kullanın. Bir muzun kabuğunu soyun ve muzu sonraya saklayın (Aklınızı ısırıktan uzaklaştırmak için yiyebilirsiniz de!). Öncelikle bölgeyi el dezenfektanı ile temizleyin. Muz kabuğunun iç tarafını ısırığın üzerinde 5-10 dakika bekletin ve arada ovun. Kabuk, kaşıntıyı rahatlatacak ve derinin hızlı bir biçimde kurumasını sağlayacaktır. 

3Et yumuşatıcı toz kullanın. Bir yemek kaşığı su ve bir yemek kaşığı kuru et yumuşatıcı toz kullanarak bir karışım hazırlayın. Ardından karışımı, ısırığın olduğu bölgeye uygulayın.

  • Türkiye çok popüler olmayan bu ürünü aliexpress gibi yurt dışı merkezli alışveriş siteleri üzerinden temin edebilirsiniz.
  • Papain ya da bromelain içeren toz, böcek ısırıklarındaki zehri çekecektir ya da sivrisinek ısırığı durumunda, ısırıktaki salyayı çekerek kaşıntı hissini azaltacaktır.
  • Eti yumuşatan papain ve bromelain enzimleri, doğal ürünlerin içeriğinde de olabilir. Örneğin bromelain ananas suyu ve köklerinde bulunabilir. Papain ise papaya ve dağ papayasında bulunur.
    • Elinizin altında et yumuşatıcı yok ancak papaya ya da ananas varsa, ikisinden birinden bir parça kesin ve bir süre cildinize uygulayın. 

4Renksiz bir oje kullanın. Sivrisinek ısırığının üzerine bir miktar oje sürün ve beş dakika kadar kurumasını bekleyin. Kuruyan ojeyi çıkarın ve gerekirse tekrar uygulayın. 

5Organik elma sirkesi kullanın. Elma sirkesi, içerisindeki asit nedeniyle sivrisinek ısırıklarına karşı harika bir kaşıntı gidericidir. Elma sirkesinin pH değeri düşük asiditededir. Bu, kaşıntılı cilt bölgesinin pH değerini dengeler. Kaşıntıyı rahatlatmak için cilde elma sirkesi uygulamanın iki yolu vardır:

  • Sıvı kıvamda kullanmak:
    • Eşit miktarda ılık su ve elma sirkesini karıştırın.
    • Karışıma bir pamuk parçası batırın ve ısırığın üzerine uygulayın.
    • Kuruması için bir ya da iki dakika bekletin. Gerekirse tekrar uygulayın. 
  • Macun kıvamında kullanmak:
    • Eşit miktarda elma sirkesi ve mısır ununu karıştırın.
    • Karışımı ısırığın üzerine uygulayın ve kurumasını bekleyin.
    • Ilık su ile yıkayın.

Yöntem3 : Sivrisinek Isırmalarını Önlemek

1Günlük B-1 vitamini alın. Yapılan çalışmalar, günlük olarak tüketilen B-1 vitaminin kokunuzu değiştirip sivrisinekler için uzaklaştırıcı bir etken ortaya çıkardığını gösteriyor.

2Evinizin çevresinde duran suyu boşaltarak sivrisineklerin yumurtlamasına olanak sağlayacak hiçbir yer bırakmayın. Su birikintisi oluşacak hiçbir obje ya da bölge bırakmayın. Ayrıca bahçenizde lastik bırakmayın.

3Pencerelerinizdeki boşlukları kapatıp, kapılarınızdaki bölmeleri onarın.

4Böcek kovucu kullanın. DEET, Picaridin ve limon okaliptüs yağı içeren bir böcek kovucu alın. Citronella mumları da sivrisinekleri uzak tutma konusunda değerli bir seçenektir.

5Dışarıya çıkarken koruyucu elbiseler giyin.

  • Uzun kollu tişörtler, uzun pantolonlar ve çoraplar giyin. Geniş ağızlı bir şapka ya da katlanabilir boyunluklu şapka takın.
  • Yüzünüzün üzerine sivrisinek ağı takın. Çocukları korumak için bebek arabalarını ya da pusetlerini sivrisinek ağı ile örtebilirsiniz.

Yöntem4 : Evde Sivrisinek Kovucu Yapmak

1Ortamı sivrisinek kovucu hale getirin. Bu ortamı hazırlamak için sivrisinek lambası ya da mumu, kapaklı boş bir teneke kutu, kullanılmamış bir bulaşık süngeri ve lavanta, yarpuz, okaliptüs, citronella, nane ya da limon yaprağı gibi uçucu yağların karışımı gerekmektedir.

  • Süngeri, uçucu yağların herhangi bir kombinasyonu ile ıslatın.
  • Süngeri teneke kutuya yerleştirin, kutuyu kapatıp 24 saat bekletin.
  • Kutunun kapağını açarak uçucu yağların dışarı çıkmasına izin verdiğinizde sivrisinekler için nahoş bir ortam oluşacaktır.

2Doğal yağları ve sirke kullanarak sivrisinek spreyi yapın. Bu tarif ekleme yapabileceğiniz basit bir başlangıç formülüne sahiptir. Bu tarifin öncül maddesi okaliptüs yağıdır fakat yukarıda saydığımız yağların herhangi birini kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur.

  • Bir sprey şişesinde karıştıracaklarınız:
  • Yarım bardak hamamelis yağı
  • Yarım bardak elma sirkesi
  • 30-50 damla kadar uçucu yağ ( Citronella, karanfil, limon yaprağı, biberiye, çay yaprağı, mersin ağacı yaprağı, okaliptüs, sedir, yaban sümbülü, lavanta ya da nane gibi saydığımız yağlardan herhangi bir kombinasyonu oluşturup ekleyebilirsiniz.
  • Malzemeleri hep birlikte karıştırın ve vücudunuzun açık bölgelerine uygulayın. İlacın gözlere ya da ağza gelmemesine dikkat edin.

3Kurutulmuş ve taze otlardan bir sivrisinek kovucu yapın. Bu tarifte öncül maddeler olarak haşlanmış otlar ve hamamelis yağı kullanılmaktadır. Bu tarifte,  böceklerin, özellikle sivrisineklerin otların barındırdığı güçlü kokuya karşı zayıf düşmeleri etkili olmaktadır.

  • Bir bardak kaynar suya; kurutulmuş nane, lavanta, limon yaprağı ve karanfilin herhangi bir kombinasyonunu 3-4 yemek kaşığı ilave edip kabın kapağını kapatıp bekletin.
  • İki dakika sonra kabın kapağını kaldırıp ılık hale gelmesi için bekleyin.
  • Yarım bardak suyun içine hamamelis yağı ya da alkol ekleyerek sprey şişesine doldurun ve buzdolabında saklayın.
  • Gerektiğinde cildiniz üzerinde kullanın.

4Cildinize lavanta ya da seyreltilmiş lavanta yağı sürün. Lavanta doğal bir sivrisinek kovucudur. Kedi veya köpeklerinizin pirelerini yok etmek için bile oldukça etkilidir. Seyreltilmiş lavanta yağını bileklerinize ya da gereken bölgelere sürebilirsiniz.

5Nane yağı ya da nane ailesi üyelerini doğrudan cildinize sürebilirsiniz. Nane de klasik tatlı nane kokusu ile doğal bir kovucudur. Nane, bahçe nanesi, yaban sümbülü, yarpuz gibi doğal uçucular da harika kokular barındıran doğal sivrisinek kovuculardır.

6Fesleğen ya da fesleğen yağını doğrudan cildinize sürebilirsiniz. Fesleğen, sivrisineklerin sevmediği güçlü bir kokuyu barındırır ve onları uzak tutar. Fesleğen ayrıca güvelere karşı özellikle etkilidir.

7Sarımsağı doğrudan cildinize sürebilirsiniz. Bu uygulama sarımsağın cilt üzerinde bıraktığı kokunun oldukça kuvvetli olmasından dolayı az bir kullanım popülaritesine sahiptir. Eğer tek sivrisinek kovucu olarak sarımsağa sahipseniz cildinize hafifçe sürerek kullanabilirsiniz.

Kaynak:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir