Siyah Küf Nasıl Yok Edilir

Siyah küf, selülit bazlı malzemelerde ve nemli koşullarda yetişen bir mantardır. (Hepsi olmasa da bazı türleri tehlikelidir.). Ciddi solunum sorunlarına yol açabileceğinden dolayı çok fazla yayılmadan önce temizlenmelidir. Aşağıda adım 5 yolla siyah küfün nasıl temizleneceği anlatılacaktır.

1.Yöntem: Nem kaynağını yok etme

Neme sebep olan her neyse onu yok ettiğiniz zaman küften dolayı oluşabilecek sorunların önüne geçmiş olursunuz. Nemin hangi sebepten ötürü olduğunu tespit edin. Nemin olmasına sebep olan sızıntıyı onarın.

2.Yöntem: Alanı maskeyle kapama

Temizleme sırasında sporların evinizin diğer alanlarına yayılmasını önlemek için, küfün olduğu alanı plastik kaplama malzemesi ile diğer kısımlardan ayıracak şekilde izole edin. Bu küf sporlarının yaşam alanını genişletmelerini engellemek için en iyi yoldur.

  • Plastik levhalar ile kapılar, pencereler gibi açıklık, hava alacak alanları da  kapsayacak şekilde nemli bölgedeki küf mantarlarının havaya kaçmasını engellemek gerekir.

3.Yöntem: Kişisel koruyucu ekipman kullanma

1Kendinizi koruyun. Burun ve ağızınızı örtecek şekilde toz maskesi takın ve ellerinize de kauçuk veya plastik bir eldiven giyin. Küf aynı zamanda gözlerinizi de tahriş edebilir. Bundan dolayı gözlük takmanızda da fayda var.

  • Siyah küfün aşırı olduğu durumlarda HEPA filtreli solunum cihazı kullanılması tavsiye edilir.
  • Bir fan veya bir ev, dükkan tipi vakum kullanmayın. Bu cihazların ürettiği filtresiz hava evin içerisinde küf sporlarının yayılmasına sebep olabilir.
2HEPA vakum satın alın ya da ödünç alın. Özel HEPA vakumlar alerjenler ve toksinleri kaldırmak için tasarlanmış filtreler içerir.

4.Yöntem: Çamaşır Suyu Yöntemi

1Kimyasalları hazırlayın. Küflü bölge için bir kova dolusu su ve çamaşır suyu çözeltisi gerekmektedir. Bunun yanında çözeltiyi koyabilmek için bir sprey şişesine ihtiyaç olacaktır. Böyle küfün yoğun olduğu bölgelerde küfü yok etmek için “Biyosit” kullanmak en etkili çözümdür. Ayrı sprey şişelerine çamaşır suyunu ve biyositi koyun.

  • 4 litre musluk suyuna 250ml çamaşır suyu olacak şekilde çözeltiyi hazırlayın.
  • Temiz, ılık suyu bir başka sprey şişesine doldurun.

2Çamaşır suyu çözeltisini küfün üzerine püskürtün. Püskürtme işlemini yukarıdan aşağıya doğru yapın. Kağıt havlu ya da tek kullanımlık bir bez yardımıyla küflü bölgeyi temizleyin.

  • Temizlemek için kullandığını bezi asla tekrar kullanmayın. İşiniz bittiği anda atın. Küf sporlarının yayılmasını engellemek adına sürekli kullandığınız havlular varsa bunları değiştirin.
  • Plastik bir çöp torbası alarak ellerinizle havluya dokunmadan torbanın içerisine atın.
  • Çamaşır suyu çözeltisini küfün üzerine püskürttüğünüzde 10-15 dakika beklerseniz daha etkili olur.

3Küflü alanı elektrik süpürgesiyle süpürün. Yüzey kuruduktan sonra ölü küfleri temizlemek için elektrik süpürgesi kullanın. HEPA elektrik süpürgeleri bu konuda daha profesyoneldir.

  • Küflü olan bölgeyi adım adım olacak şekilde elektrik süpürgesiyle süpürün. Her adımınızda 1’er dakika vakumla işlemini yapmaya özen gösterin.
  • Ağır hizmetler için tasarlanmış çöp poşetlerine elektrik süpürgesinin filtresini atın. Eğer bu poşetlerden bulamazsanız evde kullandığınız normal poşetlere atın ve sonrasında geciktirmeden evden uzaklaştırın.
4Temizleme. Küf temizliği sona erdikten giderlerin olduğu kısımları iyice temizleyin. Banyo, tuvalet bölgesini ise özel olarak temizleyin.

5Kıyafetlerinizde etkilenen bölgeyi borax(boraks) ile temizleyin. 4 litre sıcak suya 1 bardak(250ml) boraks karıştırın. Boraks tamamen eridikten sonra, bir sprey şişesine hazırladığınız boraks çözeltisini koyun ve küflü olan bölgeye uygulayın. Birkaç dakika geçtikten sonra bir fırça ile ilgili bölgeyi fırçalayın.

  • Daha az su kullanarak, bir boraks macunu oluşturabilirsiniz. Bu macunu küflü bölgeye uyguladıktan sonra birkaç dakika küfü yok etmesi için beklemelisiniz. Sonrasında bir fırça yardımıyla ilgili bölgeyi fırçalayın.
  • Boraks, doğal, beyaz bir mineral tozdur. Bu toz mantarları öldürmek, dezenfektan etmek ve kokuları gidermek için kullanılır.

5.Yöntem: Doğal Çözümler:

1Çay ağacı yağı kullanın. 2 çay kaşığı çay ağacı yağı ile 2 bardak(500ml) suyu bir sprey şişesinin içerisine koyun ve çalkalayın. Etkilenen bölgelere hazırladığınız çözeltiyi püskürtün.

  • Çözelti uyguladığınız alanı durulamayın. Gerekirse bir süre sonra bu çözeltiyi yeniden uygulayın.
  • Hazırlamış olduğunuz çözeltiyi istediğiniz süre boyunca saklayabilirsiniz.
  • Güçlü bir kokusu olan çay ağacı yağı biraz pahalı olabilir. Bunun yanında uyguladığınız yerden kokusu birkaç gün içinde anca kaybolur.

2Greyfurt çekirdeği ekstresini kullanın. Bir sprey şişesine 2 bardak su(500ml) ve 20 damla Greyfurt çekirdeği ekstresi koyun. Küflü alana uygulamak için bu karışımı iyice çalkalayın.

  • Karışımı küflü bölgeye uyguladıktan sonra asla su ile durulamayın.
  • Kağıt bir havlu ile ilgili bölgeyi kurulayabilirsiniz ve sonrasında yeniden karışımı uygulayabilirsiniz.
  • Çay ağacı yağı gibi, greyfurt çekirdeği ekstresi de süresiz olarak saklanabilir.Greyfurt çekirdeği eksresi çay ağacı yağının aksine, kokusuzdur.

3Sirke uygulayın. Bir sprey şişesinin içine sulandırılmamış sirkeyi dökün ve siyah küflerin üzerine doğrudan sirkeyi püskürtün. Durulama veya fırçalama yapmadan bir müddet bekleyin.

  • Beyaz damıtılmış sirke küfleri yüzde 82 oranında öldürebilir. Siyah küflerin üzerine sirkeyi su karıştırmadan kullanmak en iyisidir.
  • Sirkenin o güçlü kokusu birkaç saat içerisinde yavaş yavaş dağılacaktır.

4Karbonat ile küfleri çıkarın. Bir sprey şişesinin içerisine 2 bardak(500ml) su ve a çay kaşığı(5ml) karbonatı koyup, iyice çalkalayın. Karışımı küflü bölgenin üzerine püskürtün ve sonrasında bir fırça yardımıyla fırçalayın. Temiz, ılık bir suyla durulayın.

  • Durulama işleminde sonra ilgili bölgeyi kendi kendine kuruması için bırakın. Bu şekilde kendi kendine kuruması kalan küflerin de yok edilmesine yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir