Şizofren Tanısı Nasıl Kabullenilir

Şizofreni, sanrılar, alışılmadık davranışlar sergilemek ve sesler duymak gibi halüsinasyonlar ile kendini gösteren zihinsel bir hastalıktır. Şizofreni teşhisi konmak şok edici olabilir, ancak teşhis yaşadığınız sorunları anlamlandırmanıza yardımcı olabilir, tedaviye erişiminizi sağlar ve iyileşmeye başlamanıza yardımcı olur. Tanıyı kabul etmek için, hastalığı daha iyi anlamaya çalışın, tanıyı netleştirmek için doktorunuz ile birlikte çalışın ve duygularınızla uzlaşmaya varın.

Teşhisinizi Anlama

1Hastalık hakkında bilgi edinin. Eğer bu hastalık ile tanı konulduysanız şizofreninin bazı yönlerini zaten biliyorsunuzdur. Yine de semptomların ve gündelik etkilerin çok dışında birçok şey var. Hastalık hakkında daha fazla bilgi edinmek, tam kabule doğru ilerlemenize yardımcı olacaktır.

  • Şizofreninin, cinsiyet, etnik köken, sınıf, kültür veya zekaya bakmaksızın her kimseyi etkileyebileceğini bilmek ilginizi çekebilir. Genetik, biyokimyasal nedenler ve çevresel faktörler gibi bir takım muhtemel nedenleri olabilir.
  • Şizofreni hakkında kanıtlarla desteklenen bilgiler arayın – diğer bir deyişle, doğru ve bilimsel temellere dayalı bilgileri araştırmalısınız. Yerel zihinsel sağlık merkezinizden, kütüphaneden veya Ulusal Akıl Hastalığı İttifakı gibi saygın internet sitelerinden çevrimiçi olarak araştırmalarınıza başlayabilirsiniz.
  • Başka insanların hastalıkla ilgili deneyimlerini okumak da faydalı olabilir. Zorluklarla başa çıkmanız ve onların üstesinden gelmenizde size yardımcı olacak pratik ipuçları öğrenebilirsiniz. Bu tür materyalleri çevrimiçi olarak veya dergiler ve kitaplarda bulabilirsiniz, ancak aynı zamanda zihinsel sağlık kliniğinizdeki veya toplum merkezindeki destek gruplarında da bulabilirsiniz.

2Şizofreni ile ilgili efsaneleri reddedin. Hastalığı tam olarak anladığınızdan emin olun. Bu, genel olarak şizofreni ve zihinsel hastalıkları olan insanlar için zararlı damgalamalara yol açabilecek yanlış bilgilendirmeyi tanımlamak ve reddetmek demektir. Bilgi edinmek için güvenilir kaynaklara danışın.

  • Her şeyden önce, şizofreninin bir hastalık olduğunu bilin. Bu hastalıktan mustarip olan kişiler “deli” veya garip değildir. Zihinsel bir hastalığa sahip olmak, akciğerleriniz, kalbiniz veya gözlerinizle ilgili bir sorun yaşamaktan farklı değildir.
  • Şizofreninin, kötü ebeveynlik veya kötü yetiştirme, yoksulluk veya alkolden kaynaklanmadığından emin olun. Ayrıca şizofreni bulaşıcı değildir.
  • Şizofreni hastaları daha az zeki değildir ve gelişimsel rahatsızlıkları yoktur. Ayrıca, tedavi sırasında daha şiddetli veya agresif değillerdir. Aslında, şizofrenisi olan bir kişinin, suç işleyen kişi olmaktansa daha çok şiddet mağduru olması muhtemeldir.

3İyileşmenin sizin için ne anlama geldiğini düşünün. Şizofreni ile ilgili herkesin deneyimi benzersizdir. Hastalığın herkeste farklı etkisi vardır ve iyileşmeniz size ve hastalığın sizi nasıl etkilediğine bağlı olacaktır. Sizin için iyileşmenin ne anlamana geldiği hakkında düşünmeye başlayın.

  • Kendinize “iyileşmeyi” nasıl hayal ettiğinizi sorun. Bu, hayatınızın önceki haline dönmesi anlamına mı geliyor? Veya belki kendi eviniz, işiniz ve yaşamınızın olması, bağımsız yaşamak anlamına geliyordur.
  • Birçok kişi için şizofreni ile yaşamak, ilaç, terapi veya bazı yaklaşımların karışımı ile birlikte yaşamak anlamına gelir. Doğru yaklaşımların birleşimi her birey için farklıdır.
  • Olası tedavi seçenekleri ile ilgili olarak ve reçeteleme rejimine uyma, baş etme stratejilerini öğrenme, uyarı işaretlerini ve tetikleyicileri bilmek ve acil eylem planı yapmak gibi iyileşmeye yardımcı olan şeyler hakkında doktorunuzla konuşun.
  • Ayrıca iyileşmeyi engelleyebilecek şeylerin de farkında olun. Bunlara uyuşturucu bağımlılığı ve ilaçlarınızı kullanmayı bırakmak da dahildir.

Kaynak

  • https://www.livingwithschizophreniauk.org/advice-sheets/how-is-schizophrenia-diagnosed/
  • http://www.wikihow.com/Accept-a-Schizophrenia-Diagnosis
  • http://www.heretohelp.bc.ca/factsheet/dealing-with-a-mental-illness-diagnosis

Cemre Dinsel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir