Şizofreni ile Yaşayan Birine Nasıl Destek Olunur

Eğer bunu okuyorsanız, muhtemelen hayatınızda bu ciddi zihinsel hastalığın teşhisi konulmuş biri vardır.  Bu kişi bir aile üyesi, yakın bir arkadaş, partner, eş ya da çevrenizdeki herhangi birisi olabilir. Bu tür durumlar hasta yakını için sıklıkla karmaşık ve duygusal açıdan acı vericidir- özellikle durum hakkında bilgi sahibi olmayan ve nasıl yardımcı olacağını bilmeyenler için. Yalnız olmadığınızı ve birine hem durumunu kontrol etmekte hem de yaşam standartlarını yeterli tutmakta yardım edebilmenin mümkün olduğunu unutmayın. Nasıl yapacağınız hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıdaki adımları okuyun.

Adımlar

1Şizofreni hakkında kendinizi eğitin. Hastalık hakkında olabildiğince fazla bilgi edinin. Bilgi edinerek şizofreni olan kişinin yaşadığı zorluklar ve hastalığın onun günlük hayatını nasıl etkilediğini anlayabilirsiniz. Bunun için internetten araştırma yapmak gibi çeşitli yollar vardır.

2Bu makalenin Kaynaklar ve Atıflar bölümünde listelenen sitelerle başlayabilir, kitap satın alabilir veya yerel kütüphanenizden ödünç alabilir, bir psikoloji dersi alabilir veya bir tıp uzmanıyla konuşabilirsiniz (eğer böyle bir imkânınız varsa).

3Mümkünse hastanın aldığı psikolojik tedavi hakkında bilgi edinin. Eğer hastanın akrabası eşi/ partneri iseniz tedavi gördüğü zihinsel sağlık uzmanıyla düzenli iletişim halinde olun. Böylece tedavi sürecinde aktif bir rol alabilirsiniz.

4Hastanın programına, ilaç kullanımını kaydetmesine ve özellikle tavsiye edilen ilacı almayı unutmamasında yardımcı olun. Bu hastaya yardım etmenin çok önemli bir parçasıdır çünkü ilaç dozlarının atlanması ve özellikle bu durumun herhangi bir nedenle sıklıkla tekrarlanması gelecekte başka sorulara yol açabilir. Eğer ilaçlarını almayı unutur ve ya herhangi bir nedenle almak istemezlerse ilaçlarını zamanında alması için hastayı elinizden geldiğince teşvik edin. İlaçların düzgün kullanılmaması istenmeyen yan etkilere ve hastanın daha kötü hissetmesine neden olur. Böyle bir durumda uygun bir tıbbi destek alınmalıdır.

5Hastayla iletişim kurarken sakinliğinizi koruyun. Beklenmedik durumlarda, örneğin kişi düşmanca/rahatsız edici davranışlar sergilediğinde, şizofreninin beyni etkileyen bir hastalık olması nedeniyle kendi kontrollerinin dışında hareket ettiklerini unutmayın (halüsinasyon halinde, kuruntu yapıyor ve ya düzgün düşünemiyor olabilir). Hastayla tartışmaktan kaçınarak ve ya yaşadığı şeyin gerçek olmadığını kanıtlamaya çalışarak yardım etmeniz mümkün değildir.

6Düşüncelerini ya da duygularını onlarla hemfikir olmadan ya da karşı çıkmadan sözlü olarak kabul edin ve onunla rahat bir yolla konuşmaya çalışın. Ona karşı olabildiğince sakin ve sabırlı olun. Bu işe yaramazsa ve kişi şiddete başvurur veya kendi hayatını tehlikeye atacak noktaya gelirse, acil servis arayarak ve durumu açıklayarak uygun tıbbi yardım isteyin.

7Bir destek grubuna katılmayı düşünün. Yaşadığınız yerde durumunuza uygun bir destek grubu olup olmadığını öğrenin. Destek grubuna katılmak, hastalık hakkında önemli bilgilere sahip olmak için iyi bir yoldur ve sizinle aynı zorlukları yaşayan insanlarla iletişim halinde olabilmeniz için bir fırsattır.

8Kendi ihtiyaçlarınızı ihmal etmeyin. Kendinize de iyi bakmayı unutmayın. Başkalarına yeterince destek olabilmeniz için kendi psikolojik ve fiziksel sağlık durumunuzun olabildiğince iyi olduğundan emin olmalısınız. Eğer bu durumun sizin fiziksel ya da psikolojik sağlınızı olumsuz etkilediğini düşünüyorsanız, danışmanlık hizmeti almayı ve/veya ara vermeyi ve eğer bu, günlük ve ya düzenli olarak yapmanız gereken bir şeyse akraba veya profesyonel bir bakıcıdan yardım almayı düşünebilirsiniz.

9Zihinsel sağlık bozukluğu olan bireylerin toplum tarafından damgalandığının farkında olun. Arkadaşınız ya da akrabanız, bir iş ararken ya da diğer sosyal konularda adil ve tarafsız bir muamele görmeyebilir. Zihinsel rahatsızlığı olan kişinin nadiren tehlikeli olduğu ve diğer insanlarla aynı duygusal ihtiyaçlara sahip olduğu hakkında başkalarını eğitmek yardımcı olabilir. Bazılarının zihinsel rahatsızlığı olan biri için ödenek ayırmayı reddedeceğini ve bunun yasadışı ve insanlık dışı olduğunu bilmelisiniz. Destekleyici işverenleri, aileleri ve arkadaşları bulun ve zihinsel rahatsızlığı olanları anlama ve kabul etme konusunda zorluk çekenlerden kaçının.

Kaynak

  • http://www.schizophrenia.com/index.html
  • http://www.wikihow.com/Support-Somebody-Living-With-Schizophrenia
  • http://www.ehow.com/facts_5625522_reasons-tiredness-after-stroke.html

Gamze Ertuğrul

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir