Skleral Lens Nasıl Takıp Çıkarılır

Skleral lensler, ameliyat, yaralanma veya kornea naklinden sonra gözde oluşabilecek hasarı önlemek ve keratokonus gibi bazı görme problemlerini düzeltmek için kullanılabilir. Bu özel lenslerin tarihi 19.yüzyıla kadar uzanmaktadır. Skleral lensleri takmak zor olabilir çünkü bu lensler normal kontakt lenslerden daha büyüktür. Skleral lensler, gözün görme yüzeyi üzerine sığar, gözün renkli kısmı olan iris üzerinde oturan tipik kontakt lenslerden çok farklıdır. Lens çıkıntı oluşturarak, korneayı yeniden şekillendirir. Boyut çoğunluk için endişe verici bir ihtimal olabilir, ancak skleral lenslerin birçok avantajı vardır. Boyutlarından ötürü yere düşmezler, toz veya kir parçacıkları aşınma sırasında zarar vermez ancak önceden çıkarılmazlarsa makyaj lensleri takılma aşamasında içeri alabilir. Lenslerin kenarları, göz kapağı kenar boşluklarının üstünde ve altında durduğu için şaşırtıcı derecede rahat bir şekilde takılabilirler. Skleral lens kullanan çoğu birey lens kullandığının farkında bile olmaz. Sert gaz geçiren (RGP) malzemeler bu tasarımı daha rahat ve kolay kullanılabilir yapmıştır. Skleral lens takarken gözün geniş bir şekilde açık olması gerekir. Skleral lensi takmak başlarda zor olabilir ancak pratik ve zamanla kusursuzlaşır. Gözünüzü emdiğinden dolayı ve çıkarmak için bu emilme işlemini kullanmanız gerektiği için lensi çıkartmak başlarda korkutucu olabilir. Lenslerinizi takıp çıkarmak için aşağıdaki basit adımları izleyin !

Skleral lensleri takmak

1 Oturduğunuzdan emin olun.  Lensi ayaktayken düşürürseniz, parçalanabilir.

2 İyi aydınlatılmış bir odada olduğunuzdan emin olun. Lensi takmak için kullanacağınız pistonda küçük bir delik bulunmakta.  Bu delik, lensi gözünüzle nasıl sıralamanız konusunda bir fikir edinmek için kullanılabilir. Şayet oda karanlıksa deliği göremezsiniz.

3 Tüm göz makyajınızı temizleyin. Lensin içine girebilir ve bu da bulanık görmeye sebep olabilir.

4 Lensleri lens kutusundan çıkarın. Lens kutusuna çözeltiyi dökün. Asla kontakt çözeltiyi tekrar kullanmayın. Çözeltinin tekrar kullanımı lenslerin kirlenmesine, bulanık görmeye neden olabilir. Çözeltiyi tekrar kullanırsanız, ayrıca göz enfeksiyonları da ortaya çıkabilir.

5 Lensi optometristinizin size vermiş olduğu pistona yerleştirin. Lensi steril salin çözeltiyle üste kadar doldurun. Lensin her yönünü doldurmazsanız takma işlemi sırasında kabarcıklar oluşur.

6 Kontakt lensin pistona tam oturacak şekilde merkeze yerleştirildiğinden emin olun. Bir eğimde durmadığından emin olun.

7 Sağ gözünüz için göz kapaklarınızı sağ elinizle sıkıca tutun. Lensi tuttuğunuz sol elinizle pistonu tutun. Sol gözünüz için sol elinizi kullanarak göz kapaklarınızı açık tutun ve sağ elinizi kullanarak pistonu tutun.

8 Yüzünüzün zemine paralel olduğundan emin olun.  Yüzünüz zemine paralel değilse, salin çözelti lens takılmadan önce dışarı akacaktır.

9 Lens gözlerinize yerleşene kadar düzgünce getirin. Lens gözle buluştuğunda fazla salin çözeltisinin damlamaya başladığını görüp hissetmelisiniz. Salin çözeltisi, pistonun tabanında bulunan delikten damlanmayı bırakıncaya kadar itmeye devam edin.

10 Pistonu yavaşça çekin.

11 Göz kırpın ve kabarcıklar için aynada kontrol edin.  Kabarcık varsa, lensi çıkarıp tekrar takmanız gerekmektedir. Lensi çıkarma işlemi pistona benzer daha küçüğü ile gerçekleştirilir.

12 Skleral lenslerinizi taktınız. Tebrikler ! Şimdi skleral lensleri çıkarma işlemiyle devam edelim.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir