SRC Belgesi Nasıl Alınır

SRC, sürücü sözcüğünün sessiz harflerinden türetilmiş bir isimdir. Mesleki yeterlilik belgesi olan SRC, ülkemizde 2011 yılında yürürlüğe giren kanun ile birlikte artık ticari taşıyıcılık yapacak kişilerin sahip olmaları zorunlu olan bir belgedir. Bu belge olmadan yapılacak olan taşımacılık faaliyetleri cezaya tabi olacak.

Ticari amaçlarla yapılan tüm taşımacılık faaliyetlerinde bulundurmanın zorunlu olduğu SRC  belgesi, araç sürücüsünde bulunmaması durumunda hem araç sahibinin hem de araç şoförünün para cezasına çarptırılmasına neden olmaktadır.

Bölüm1 : SRC Belgeleri Türleri ve Farkları

src-belgesi-nedir1SRC1: Uluslararası yolcu taşımacılığı yapabilmek için gerekli olan belgedir. Belgeyi talep edenlerin 26 yaşından büyük, 63 yaşından küçük olması gerekir. Ayrıca ticari taşıtın niteliğine göre ehliyet sahibi olduklarını kanıtlaması istenir.

2SRC2: Yurt içi yolcu taşımacılığı yapabilmek için gerekli olan belgedir. Belgeyi talep edenlerin 26 yaşından büyük, 63 yaşından küçük olması gerekir. Ayrıca ticari taşıtın niteliğine göre ehliyet sahibi olduklarını kanıtlaması istenir.

3SRC3: Uluslararası eşya kargo taşımacılığı için gerekli olan belgedir. Belgeyi talep edenlerin 63 yaşından küçük olması gerekir. Ayrıca ticari taşıtın niteliğine göre ehliyet sahibi olduklarını kanıtlaması istenir.

4SRC4: Yurtiçi eşya kargo taşımacılığı için gerekli olan belgedir. Ayrıca ticari taşıtın niteliğine göre ehliyet sahibi olduklarını kanıtlaması istenir.

5SRC5: Tehlikeli madde taşımacılığı için gerekli olan belgedir. Belgeyi talep edenlerin 63 yaşından küçük olması gerekir. Ayrıca ticari taşıtın niteliğine göre ehliyet sahibi olduklarını kanıtlaması istenir.

Bölüm2 : SRC Belgesi Nasıl Alınır?

1Bu belgeyi alabilmek için konuyla ilgili yetkiye sahip kurslara başvurmanız gerekmektedir. SRC Belgesi başvuru için istenilen belgeler;

  • Ehliyet Fotokopisi
  • Kimlik Fotokopisi
  • Diploma Fotokopisi
  • 2 Adet fotoğraf

2Kurs başvurunuz ardından belirli bir süre eğitim verilir. Eğitim ardından yapılacak olan kurs sınavında başarılı olanlar Ulaştırma Bakanlığı’nın tamamlama sınavına girerler. Burada da alınacak başarılı sonuç ardından eğitimi tamamlayan kişi belgeyi almaya hak kazanır.

Bölüm3 : Kimler SRC Belgesi Almak Zorunda Değildir?

1Asıl adı mesleki yeterlilik belgesi olan SRC belgesinden muaf kalmak için aşağıda belirtilen zorunlulukları kanıtlamanız gerekmektedir;

  • SRC2, SRC3, SRC4 Muafiyeti: 25.02.2013 tarihinden önce alınmış C ve D sınıfı ehliyete sahip olduğunu kanıtlamak.
  • SRC 1, SRC2, SRC3, SRC4 Muafiyeti: 25.02.2013 tarihinden önce alınmış E sınıfı ehliyete sahip olduğunu kanıtlamak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir