Su Kabağı Nasıl Yetiştirilir

Su kabakları yıllardan beri araç ve gereç olarak kullanılmaya uygun oldukları gibi dekorasyon olarak da kullanılırlar. Eğer bu ekini sanatsal amaçlı istiyorsanız ya da sadece kendi alanınızda gelişen renkli kabaklardan hoşlanıyorsanız evde su kabağı yetiştirmek oldukça kolaydır.

Bölüm 1 : Ekmeye Hazırlık

1Bir kabak türü seçin. Kabakların birçok türü vardır ve her biri de kendine özgü şekil, renk ve boyuta sahiptir. Üç temel şekilde bulunurlar: süs kabakları (Cucurbita), kullanışlı kabaklar (Lagenaira) ve sebze sünger kabağı (lif kabağı).

  • Süs kabakları parlak renkli ve garip şekillidir, genel olarak dekorasyon amaçlı kullanılırlar. Turuncu ve sarı çiçekleri vardır.
  • Kullanışlı kabaklar gelişme sürecinde yeşil renkli olurlar ve sonra kuruyarak kahverengi tonlarında bir renge sahip olurlar. Bu tür kabaklar sert kabuklarından dolayı genellikle araç ve gereç olarak kullanılırlar.
  • Sebze sünger kabağın soyulabilen bir kabuğu vardır. Bu kabuk soyulduğunda kabağın sünger olarak kullanılabilen iç kısmı ortaya çıkar. Bu kabağın gelişirken sarı çiçekleri vardır.

2Ne zaman ekeceğinize karar verin. Kabaklar çoğu iklim şartlarında yetişmeye uygundur ancak en iyi sıcak havalarda yetiştirilirler. Kış mevsiminin büyük çoğunluğunda dondurucu soğuklara maruz kalan bir yerdeyseniz kabakları dışarıya dikmeden önce kapalı bir ortamda yetiştirmeye başlamak zorunda kalacaksınız. Kabakların dikildiği andan itibaren olgun meyvelerini vermeleri uzun çimlenme sürecinin bir sonucu olarak toplamda 180 gün sürer. Unutmayın ki; eğer soğuk bir yerdeyseniz mevsimin son buzlanma döneminden 6-8 hafta önce tohumlarınızı ekmeye başlamanız gerekir.

  • Kabaklar en iyi 75 ve 85 santigrat dereceleri arasındaki sıcaklıkta gelişirler.
  • Kabakları kapalı bir ortamda yetiştirmeye başlamak basit bir şekilde onları tek tek ayrı kaplara ekmeniz ve her gün sulamanız demektir.

3Kafes kullanıp kullanmayacağınıza karar verin. Kafesler; bitkileri yerin üzerinde tutmak için oluşturulmuş tahta ya da tel yapılardır ve kabaklar için özel olarak belirli şekillerini korumak için kullanılırlar. Yerde güzel bir şekilde yetişecekleri için kabak yetiştirirken kafes kullanmanıza gerek yoktur. Ancak kafeste yetiştirilen kabakların yuvarlak şekli korunurken yerde yetişen kabakların zemindeki tarafları düz olacaktır. Kafes kullanmaya karar verirseniz kafesleri kabaklarınızı dikmeden önce hazırlayın ve biraz zaman geçtikten sonra bitkilerinize kafesleri bağlayın.

  • Geniş ve ağır tür kabaklar (su kabağı gibi) düşmelerine izin vermeden destek olması için tahta ve sert telden yapılmış bir kafes gerektirecektir.
  • Küçük kabak türleri ise kafes olarak geniş bir domates kafesi kullanarak da yetiştirilebilir.
  • Lif kabağı (sebze sünger kabağı) neredeyse her zaman kafes gerektirir.

4Kabakları dikeceğiniz yeri seçin. Kabaklar; güneş ışınlarını tam olarak alan ve yayılabilecekleri geniş bir boşluğa sahip olan bir yere dikilmelidir. Saksılarda da yetiştirilebilmelerine rağmen bu onların boyutunu ve en önemlisi mahsulü büyük ölçüde sınırlamaktadır. Bunun olmaması için bol güneş ışığı alan ve biraz gölge olan geniş bir alanda kafesinizi kontrol altında tutun.

5Toprağı hazırlayın. Kabaklarınızın birçok yerde gelişmesini kolaylaştırmak için uygun koşullara sahip toprağı elde etmek çok zor değildir. Kumdan çok; daha fazla nem ve biraz daha fazla killi toprak severler (bu kumlu topraklarda yetişemeyebilirler anlamına gelmektedir). Kabaklarınız için uygun olup olmadığını kontrol etmek amacıyla bahçenizdeki toprağın pH derecesini test edin: Kabaklar 5.8 ve 6.4 arası seviyedeki asitli toprağı severler. Bahçenizdeki toprağın pH seviyesi çok yüksekse asiditesini arttırmak için toprağa turba yosunu karıştırın.

Bölüm 2 : Tohumları Saçma

1Tohumların dışını soyun.  Kabaklar; çok fazla uzun çimlenme dönemlerinin de kısmen sorumlusu olan tohumlarının sert dış kabuğu ile kötü bilinirler. Çimlenmeleri çok uzun sürmesinden dolayı tohumlarınızın/kabaklarınızın çürümesini engellemek için bu süreci hızlandırmak amacıyla tohumların dış kabuğunu soyabilirsiniz. Tohumların dış yüzeyini kazımak için bir tırnak törpüsü (kağıt törpü) ya da pürüzsüz bir zımpara kullanın. Bu çok uzun sürmemeli; engebeli kağıt sadece tohumun her iki tarafını da pürüzlendirmelidir.

2Tohumları ıslatın. Tohumlar soyulduktan sonra onları ılık su ile dolu bir kasenin için yerleştirin ve iyice ıslanmalarına izin verin. Çimlenme sürecinin hızlanmasına yardım etmek için tam 24 saat bu şekilde bekletmelisiniz.

3Tohumları kurumaya bırakın. 24 saat suda bekledikten sonra tohumları sudan çıkarın ve kurumaları için yağlı kağıt üzerinde açık havada bırakın. Tamamen kurumaları için zaman tanımak filizlenmeden önce çürümelerini engelleyecektir.

4Tohumlarınızı ekmeye başlayın. (Sıcak bir bölgede olsanız bile) Tohumlarınızı başlangıçta kapalı bir ortamda ekmeniz iyi olacaktır. Hazırladığınız toprak ile küçük tohum kaplarını doldurun ve her bir kaba tek tek tohum yerleştirin. Genellikle kış mevsiminin son soğuklarından sonra filizleriniz dışarıya yerleştirilmeye hazır olana kadar kabaklarınızı her gün sulayın.

Kaynak

Esra Kocaman

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir