Su Sayacı Nasıl Okunur

Yaşadığınız apartmana devlet tarafından su getiriliyorsa ve her ay faturanızı düzenli olarak alıyorsanız sizin de su sayacınız var demektir. Su sayacı, genellikle eski apartmanlarda bodrum katında ve yeni apartmanlarda her dairenin yanında bulunur. Türkiye’de de bazı yazlıklar yada köy evleri hariç hemen hemen her eve devlet su götürmektedir. Her dairenin kullandığı suyu ölçen ve bunun faturalanmasına yardımcı olan cihaza su sayacı denmektedir. Evinizin su sayacı eski model analog sayaçlardan yada daha yeni olan dijital sayaçlardan olabilir. Hangi model olduğu önemli olmaksızın siz de aylık su harcamanızı bu sayaca bakarak takip edebilirsiniz. Öte yandan bu iki modelin aksine yeni yeni kullanıma giren ve su kullanımını radyo sinyali ile gönderen sayaçlardan varsa kendi başınıza kullandığınız suyu öğrenmeniz mümkün değildir. Eğer dijital veya analog sayaç kullanıyorsanız tek yapmanız gereken her ay sayacın göstergesinde yazan sayıyı bir kenara not etmek. Su sayacınızı okumaya çalışırken verdiğiniz her zarardan kendinizin sorumlu olacağını ve tamir etmeniz veya ettirmeniz gerektiğini unutmayın.

Su Sayacına Erişmek

1. Su sayacınızın yerini bulun. Su sayaçları bazı apartmanlarda bodrum katta toplu olarak bulunur, bazı apartmanlarda ise her dairenin sayacı kendi bulunduğu katta bulunur. Genellikle yeni apartmanlarda her dairenin sayacı kendi katındadır. Müstakil bir evde yaşıyorsanız su sayacınız bodrum katta, apartmanın önünde veya arka cephede olabilir. Özellikle eski tip su sayaçları mavi renginden tanınabilir. Ayrıca su sayaçlarının yan kısımlarında bir yada iki tane kırmızı renkli su vanası da bulunabilir. Eğer su faturanız ev kiranıza veya aidatınıza dahilse tüm apartmanın suyu tek bir sayaçtan okunuyor da olabilir. Bazı durumlarda apartmanda uygun bir yer olmadığında su sayaçları apartmanın bahçesine yapılacak bir rögarın içine konur.

2. Su sayacınızın kutusu varsa kutuyu açın. Bazı su sayaçları kutulu, kapaklı bir sistemde veya bir dolabın içinde olabilir. Su sayacınız dolabın içindeyse ve kilitliyse anahtarı ile açabilirsiniz. Eğer kiracıysanız dolabın anahtarı ev sahibinizde olabilir. Su sayacı mandallı bir sistemle kapatılmışsa mandalı çekerek kolayca açabilirsiniz. Bazen su sayaçlarının kapağına mandal konulmaz fakat alt tarafında ufak oluklar olur. Bu oluklara tornavida sokup yavaşa ittirerek de kapağı açabilirsiniz.

3. Su saatinizin analog mu yoksa dijital mi olduğuna bakın. Daha önceden bahsettiğimiz üzere diğer saati zaten okumanız mümkün değil. Analog su saatleri genellikle yuvarlak ve mavi renkli bir kapakla korunmaktadırlar. Bu kapağı açtığınızda genellikle kırmızı renkli bir veya birden çok ibrenin hareket ettiğini görebilirsiniz. İbre hareket ettikçe ve siz su harcadıkça su sayacında ibrenin hemen alt veya üst kısmında yer alan sayılar yavaş yavaş artacaktır. Dijital su sayaçları ise daha kare görünümlüdür. Ekranlarında ibre olmaz. Dijital sayaçların üzerindeki küçük dikdörtgen bir ekran harcadığınız suyu göstermektedir. Bazı sayaçlar sürekli olarak bu sayıyı gösterse de bazıları için farklı yöntemler kullanmanız gerekmektedir. Kimi sayaçlarda yuvarlak mavi bir düğme bulunur. Bu düğmeye bastığınızda ekranda su tüketiminizi görebilirsiniz. Bazı sayaçlarda ise ekrana ışık tutmak gerekmektedir. El feneri yada cep telefonlarınızın feneri yeterli olacaktır.

Sayacın Doğru Şekilde Nasıl Okunacağını Anlamak

1. Su sayacında gördüğünüz sayıları not edin. Daha sonra günlük, haftalık veya aylık kullanımınızı öğrenmek istediğinizde bir önceki ölçümünüzü referans olarak kullanabilirsiniz. Aylık su faturanızı hesaplamak gibi bir amacınız varsa ölçtüğünüz sayıları minik bir not defterine not ederek gerektiği zaman kullanabilirsiniz. En sondaki kırmızı ile gösterilen üç haneyi kontrol etmenize gerek yoktur. Kırmızı kısım kaç desimetreküp harcadığınızı gösterir, geri kalanı ise kaç metreküp harcadığınızı gösterir. Su faturanız hesaplanırken esas önemli olan kısım metreküptür.

2. Analog sayacınız varsa ibresine bakın. Analog sayaçların ibresi ne kadar su harcadığınızı gösteren başka bir öğedir. Her sayı 1 metreküp suyu ifade eder ve ibre tam tur attığında 10 metreküp su harcandığını gösterir.

3. Doğru bir sayım yapmak için sayacın başındaki sıfırı da ekleyin. Sayacın başındaki sıfır rakamı hep sabittir. Ne kadar su harcasanız da değişmez. Not ettiğiniz sayının tam doğru olması için sıfırı da not ediniz.

4. Dijital su sayacı kullanıyorsanız tüketimi doğrudan not edebilirsiniz. Dijital su sayaçlarında bazı modeller aylık tükettiğiniz miktarı ve toplam tüketiminizi ayrı ayrı gösterir. Eğer sizin su sayacınız da aylık tüketiminizi ayrı gösteriyorsa doğrudan bu sayıyı kontrol edebilirsiniz. Su sayacınız sadece toplam tüketimi gösteriyorsa sayacınızın o an gösterdiği sayıdan son faturanızın geldiği gün not ettiğiniz sayıyı çıkartarak o ayki tüketiminizi hesaplayabilirsiniz.

5. Su sayacını korumaya almayı unutmayın. Ölçümlerinizi yapıp işinizi bitirdikten sonra sayacın koruma kapağını kapatmayı ve dolap içindeyse dolabı tekrar kitlemeyi unutmayın. Bu şekilde olası durumlarda su sayacının hasar görmesini engelleyebilirsiniz.

6. Su kullanımının nasıl ücretlendirildiğini öğrenin. Şehrinizin su işleri idaresini arayarak o ayki su tüketim ücretini öğrenebilirsiniz. Su tüketim ücreti bazı aylarda değişebilir veya yılın belli dönemlerinde zamlanabilir. Faturanızı hesaplarken vergiyi de eklemeyi unutmayınız. Vergi oranlarını bir önceki su faturanızın üzerinden okuyabilirsiniz.

Su Kullanımlarını Takip Etmek

1. Her ay ölçümlerinizi not edin. Her ay ne kadar su tükettiğinizi öğrenmek için su sayacınızı otuz günde bir ölçmeniz daha doğru olacaktır. Su tüketiminizi kontrol etmek istediğiniz zaman geçen ay not ettiğiniz sayıyı o an ölçtüğünüz sayıdan çıkartarak tüketiminizi bulabilirsiniz. Sayacınızı günlük ölçüp bir deftere not ederseniz su tesisatındaki olası sızıntıları yada ay sonunda yüksek bir fatura gelmesini önceden önleyebilirsiniz.

2. Faturanızı doğru bir şekilde hesaplayın. Türkiye’de su metreküp başına ücretlendirilir. Metreküp başına ücreti sular idaresini arayarak yada internetten araştırarak öğrenebilirsiniz. Faturanızı hesaplamadan önce bu ücreti tekrar kontrol etmeyi unutmayın, daha önce de bahsettiğimiz gibi bazı dönemlerde ücretlendirme değişebilir veya ücrete zam gelebilir. Su tüketim ücretinizi bulduktan sonra su sayacınızı okuyun. Sayacın üzerindeki sayıdan geçen ayki faturanın son gününde yaptığınız ölçümü çıkartın. Bulduğunuz sonuç kaç metreküp su harcadığınızı gösterir. Sayacın kırmızı kısmının dahil olmadığını unutmayın. Bulduğunuz sonucu su tüketim ücretiyle çarpın. Elde ettiğiniz sonuca son ayki faturanızdan yada internetten öğrenebileceğiniz vergileri ekleyin. Vergileri hesaplarken yüzdeli olarak hesaplandığını unutmayın. Vergileri ve ham su tüketim ücretinizi toplayarak o ayki faturanızın ne kadar geleceğini ölçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir