Şüphe ve Paranoya Nasıl Önlenir

Şüphe içinde olan bir zihin daima huzursuzdur ve başka hiç kimsenin var olduğunu düşünmediği gizli anlamlar görür. Dünyayı aşırı derecede teyakkuz halinde olan bir gözle görmek yaşam için çok yıkıcı olabilir, ve kontrol edilmediğinde, şüpheci düşünceler, bir ”problem” olarak bile düşünmeyeceğiniz, ancak hayata karşı tutumunuzda sizi tatmin etmeyen bir şeylerin olduğunun farkına varacağınız bir durumun oluşacağı bir hal olan paranoid kişilik bozukluğuna evrilebilir. Temelsiz şüpheci davranışlar bir durumu çok abartmakla sonuçlandığında, zihniniz sürekli olarak endişeli bir halde olur ve daha ürekten ve yaratıcı amaçlarda kullanabileceğiniz  ruhsal enerjinizi kaybedersiniz. Daha da kötüsü ise evinizdeki, çalışma yerinizde ya da herhangi başka bir yerdeki kişilerin sizin şüpheci doğanızla karşı karşıya olmayı rahatsız edici ve hatta bazen tehditkar ya da zorlayıcı bulabilecek olması. Doğal olmak ve dakikaların geçmesine izin vermek, bazen hayatı daha doğal ve dayanılabilir görmenize ve aynı zamanda akıl sağlığınızı korumaya ve çevrenizdeki kişilerin sabrını zorlamamaya yardımcı olur. Eğer hayata karşı olan şüpheci bakış açınızın sağlıksız olduğunu anlayabiliyorsanız ve bunun için bir şeyler yapmak istiyorsanız, bu zaten ilerleme kaydettiğiniz anlamına gelir. Bu makale, sizin ya da belki size yakın herhangi birinin, eğer bu geçişi önlemek adına bir adım atılmazsa paranoyaya dönüşebilecek bir şüpheci görüş açınızın/açısının olduğunun farkına varabilmiş olduğunuzu/olduğunu varsayıyor. Kuşku dolu ruhsal durumunuz üzerinde çalışmaya hazırsanız, onu kontrol altına da alabilirsiniz.

Adımlar

1Bir sorun olduğunu idrak edin. Bu ruhsal duruma alışmak için öncelikle, kesinlikle bir sorun olduğunu onaylamanız ve kavramanız gerekiyor. Kendi davranışlarınızın farkına varın ve onlara dikkat edin, bunları değiştirmek için çaba gösterin. Şaşırtıcı bir şekilde, siz davranışlarınızı ya da tavrınızı şüpheci olarak görmeyebilirsiniz, özellikle de onları başka insanların hayatına ilgili ve dahil olmakla, ya da savunan ve kendini koruyan biri olmakla eş tutuyorsanız (başınıza kötü bir şeyin gelmesini önlemeye çalışmak gibi). Temeli olmayan kuşkularınızı fark etmeyi öğrenmek önemli bir ilk adım olacaktır. Kendinize şu soruları sorun; birine ya da daha fazlasına olumlu cevap verirseniz, kuşkucu bir zihin yapınızın olabileceğini aklınızda bulundurun:

  • Basit ve kolay anlaşılır iletileri, olağan etkileşimlerle daha derin ve hatta inanılmaz olabilecek şekilde yeniden anlamlandırıyor musunuz? Her bir kelimenin, etkileşimin ve eylemin satır aralarını okumak sizi aslında olmayan şeylerin var olduğunu varsaymaya zorunlu kılar. Fazla düşünmek sizi felç edebilir çünkü hayatınızla barışık olmak yerine her şeyden ya da herkesten şüphe edersiniz.
  • Hayatınızda olan birini sürekli olarak, ona nerede olduğunu, ne yaptığını ve eve ne zaman geleceğini ya da tekrar ne zaman görüşeceğinizi sorarak kontrol ediyor musunuz?
  • Sizce çevrenizdeki insanlar size her zaman kazık mı atıyor, yalan mı söylüyor ya da sizi yaralamaya mı çalışıyor? Şüpheleriniz çevrenizdeki herhangi biri tarafından tarafsızca destekleniyor mu?
  • Önemsediğiniz biri bir başkasıyla vakit geçirdiğinde kendinizi kaybedecek kadar hiddetleniyor musunuz? Bu durum, özellikle kişi sevgiliniz, eşiniz ya da aynı cinsiyetten biriyle vakit geçiren eşiniz/arkadaşınız olduğunda belirginleşebilir ama aynı zamanda çocuklarınızla, arkadaşlarınızla, iş arkadaşlarınızla vs. de ilgili olabilir.
  • Size en yakın olan kişilerin size sadakatsizlik yapacağından her zaman endişe mi duyuyorsunuz? Herhangi birine güvenmeyi de, kişinin sırlarınızı size karşı kullanabileceği gerekçesiyle zor buluyor olabilirsiniz.
  • Başka insanların sahip olduğu ya da yaptığı hayatları, eylemleri ve fırsatları kıskanıyor musunuz? Kıskançlığın hayatınızdaki herhangi bir formu üstesinden gelinmelidir yoksa sizi tüketebilir.
  • Kendinizi güvensiz hissediyor musunuz? Aşk, para, emniyet, sağlık vb. konularında olabilir.­ Bu güvensizliklerin tepkilerinizi yönlendirmesine izin vermek, kendinizi güçlü ve etkin hissetmenizin önüne geçecektir.
  • Başkalarının size yaptığını düşündüğünüz saygısızlıkları ya da aşağılamaları unutamıyor musunuz? İçinizde bir intikam arzusu taşıyor musunuz?

Kaynak

  • http://www.wikihow.com/Avoid-Suspicion-and-Paranoia

Yeşim Yıldız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir