Tahtakurusu Nasıl Yok Edilir

Tahtakurusunun yaklaşık 75 bilinen türü olduğunu ve tehlike yaratabilecek boyutlarını sizlerle paylaştık. Evlerimiz başta olmak üzere birçok yaşam alanında karşımıza çıkan bu haşereleri yok etmek için bireysel mücadele ediyoruz. Hatırlatmakta fayda var. Bu canlıları bireysel mücadele ile yok etmek imkansız olmasa da çok zordur. Çok küçük boyutlarda, hızlı üremeye sahip güçlü yapıya sahiptirler. Tahmin edemeyeceğiniz kadar hızlı yayılırlar. Kan emici bu canlıları yok etmek için sadece iki seçeneğimiz mevcut. Eczanelerde, marketlerde hatta sokak arası bakkallarda bulabileceğimiz zehirlemeye yönelik ilaçlar var. Bu ilaçlarla bireysel mücadele etmek gibi bir deneyim yaşarız. Bir diğer seçeneğimiz ise ilaçlama firmalarından profesyonel destek almak.. Bu konu hakkında paylaşacağımız bilgiler, bu böceklerin maddi ve manevi zararlarını minimuma indirecektir.

Tahtakurusunu Soğuk ve Sıcağa Maruz Bırakarak Öldürmek

  1. Makinede yıkayabileceğiniz tüm kıyafelerinizi, yatak çarşaflarınızı, yastık örtülerinizi hava geçirmeyecek bir çöp poşetine koyun. Çamaşır sepetinin içerisinde kıyafetleriniz varsa onları ayrı bir çöp poşetine koyun. Poşetlerin ipi varsa onları düğümleyin yoksa poşetin ağzına kendiniz düğüm atın. Sadece dışarda olan çarşaf ve yastık kılıfları için değil aynı zamanda çekmecelerinizde, dolabınızda bulunan kıyafetler ve çarşaflar için de bu işlemleri tekrarlayın.
    • Bu biraz meşakkatli bir iş olacak ama tahtakurusunu yok etmek istiyorsanız bu anlatılanları uygulamanız en doğrusu olacaktır. Yatağınızın üzerinden çarşafları, battaniyeleri, yastıkları aldıktan sonra üzerine bir naylon geçirin. Bu geçirdiğiniz naylonu hava almayacak şekilde bağlayın. Bu sayede tahta kurularının boğlarak ölmesini sağlayacaksınız. Yapılan araştırmalar kapsamında yataklar evdeki tahtakurularının %50 ile 60 ‘ını barındıran ortamlardır.
  2. Tahta kurularını yok etmek içinmakinede yıkanabilir olan tüm her şeyi yüksek sıcaklık ayarında yıkayın ve sonrasında kurutun.
  3. Çantalarınızı çamaşır makinenize götürün ve doğrudan tamburun içine dökün. Çamaşır deterjanı ekleyin ve tüm çamaşırlarınızı ve çarşaflarınızı sıcak suda yıkayın. İşleri bittiğinde, yüksek ateşte kurutun. Bu, giysilerinizde ve çarşaflarınızda sıkışan böcekleri öldürecektir. [4]
    • Evde çamaşır makineniz yoksa çantalarınızı çamaşırhaneye götürebilirsiniz. Çamaşırlarınızı torbada sakladığınız ve doğrudan çamaşır makinesine boşalttığınız sürece, istilayı çamaşırhaneye yayma konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
  4. 3 Sökülemeyen kumaşları hava geçirmez dondurucu torbalarına yerleştirin. Odanızda kumaş astarlı eşyalar veya doldurulmuş nesneler varsa, bunları hava geçirmez dondurucu torbalarına yerleştirin. Havayı torbanın dışına itin ve torbayı kapatmak için fermuarı kullanın.
    • Bu, oyuncak ayılar, şapkalar, hacky çuvalları, masa bibloları ve tamamen metal veya plastikten yapılmayan diğer ürünler için geçerlidir.
  5. 4 Böcekleri öldürmek için torbaları 14 gün boyunca dondurucunuzda bırakın. Her plastik torbayı dondurucunuzun içine yerleştirin. Herhangi bir böcek ve yumurtayı ölüme dondurmak için en az 14 gün boyunca dondurucuda bekletin. 14 gün sonra, istilasının geri kalanını tutarken nesneleri dondurucudan çıkarın ve evinizin temiz bir yerine koyun.
    • Eğer varsa, derin dondurucunuzu kullanın.
    • Dondurucunuz doluysa, buzunuzu boşaltın, sonraki 1-3 gün içinde yemek için herhangi bir yiyeceği çözün ve geri kalanını atın.
    • Dondurmak için çok fazla öğeniz varsa ve uzayda sıkıysanız bunu dalgalarda yapmanız gerekebilir.

Diğer Şeyler

Açtığımız dolap ve çekyatların altında ansızın karşılaştığımız bu kan emicilere karşı aslında birçoğumuz hazırlıksızız. Tahtakurusu ile nasıl mücadele edilir bilmeden, tuhaf yöntemlere bile başvurduğumuz oluyor. Bireysel mücadelemizin başladığı bu evrede soluğu marketlerde veya eczanelerde alıyoruz. Gözden kaçırılan hata ise çok basittir. Markette karşımıza çıkan ilk ilacı hemen satın alıyoruz ve tahtakurusu nasıl ölür bilmeden uyguluyoruz! Alınan ilaçlar sadece gördüğümüz noktalara uygulanıyor. Oysaki tahtakuruları karanlığın olduğu her noktada varlığını bizlerden gizlemeyi başarıyor. Tam kurtulduk derken bir daha aynı sorun ile karşılaşıyoruz. En hızlı üreyen haşere gruplarından olan bu kan emicilerin gün içerisinde yüzlerce larva bıraktığını görmüyoruz.

Sadece bir canlıyı yok etmeye çalışırken göstermeye çalıştığımız bu gayret boşa çıkacağı gibi, gelişigüzel satın aldığımız bu ilaçları bilinçsiz tüketimimizin sonucu sağlığımızı da oldukça olumsuz etkileyecektir. Unutmamak gerekir ki karşımızda doğal bir yöntem yok. Kullandığımız ilaçların tamamı kimyasaldır. Onlara zehir diyebiliriz. Bu zehirli içeriklere doğrudan dokunmak ve solumak çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. El yıkama alışkanlığınız yoksa sürekli eliniz ile yüzünüzü, saçınızı veya vücudunuzun her hangi bir yerine temasta bulunan alışkanlıklarınız varsa kesinlikle bu riski göze almayın. Bireysel mücadeleniz ciddi bir böcek istilasında boşa çıkaracak ve hırsınızın zararını görüyor olacaksınız. Bir diğer yöntem ise alınan profesyonel desteklerdir. İlaçlama firmaları bu konular hakkında bilgi sahibi olan ekiplerden oluşmakta. Bir nevi bu alanda sizin danışmanlarınızdır. Çeşitli yöntemler kullanarak en derinlere kadar ulaşır ve sizleri rahatlatırlar. Tahtakurusu nasıl ölür bilmeden hareket etmemek ve işi ehli kişilere bırakmakta fayda var.

Tahta Kurusu İlaçlama Nasıl Yapılır?


Bahsettiğimiz gibi bireysel mücadele ilk adım oluyor. Eczane, market gibi satış departmanlarında bulduğumuz zehirli ilaçlar sıvı, jel ve toz olarak karşımıza çıkıyor. Sıvı zehirler, plastik bir şişe ile satılıyor. Sprey yöntemi ile yaptığımız bu uygulamadan kalıcı çözüm bekleriz. Daha diplerde yer alan bu canlıların yüzeye çıkıp sıkılan spreye temas etmesi zordur. Unutmamak gerekir ki sprey kısa bir süre içerisinde etkisini kaybediyor. Jel yöntemi böceklerin teması ve yakın noktalarına ulaştıklarında almış oldukları koku ile etkisini gösteriyor. Dolayısıyla bu haşerelerin teması olmayabilir. Toz halinde bulunan zehirler çok etkilidir ama kalıcı çözüm sunmaz. Tahtaların, dolapların, çekyatların, yorganların, yastıkların aralarındaki yumurtalar kısa bir süre sonra tekrar faaliyete geçecektir. Bu yüzden tahtakurusu ile nasıl mücadele edilir bilmeden bu kadar zahmete girmenize gerek yok. Piyasada ortalama 25 tl karşılığında aldığımız zehirli kimyasallar bizlere maddi ve manevi zarardan başka hiçbir şey vermez. Yaşam alanlarınızda karşınıza çıkan bu davetsiz misafirleri gördüğünüzde soluğu markette almayın. Kaybedeceğiniz süre her zaman onların sayısının artmasına neden olacaktır. Sonuç alamadığınız uygulamaları kısa süre içerisinde aralıklarla yapacağınız için, harcayacağınız para profesyonel olarak yapan insanlara vereceğiniz para ile neredeyse eş değer olacaktır.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir