Tekrarlayan Kas Krampları Tedavisi Nasıl Yapılır

Sporcu veya günlük hayatınızda aktif bir bireyseniz sürekli tekrarlayan kas krampları sizin için oldukça can sıkıcı bir durum olacaktır. Kas krampları sizi dışarı çıkmak ve sevdiğiniz aktivitelere katılmaktan ve markete gitmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirmekten alıkoyacaktır. Tekrar eden kas kramplarının tedavisini evde yapabildiğiniz gibi ihtiyaç duyulan durumlarda bir doktora da başvurabilirsiniz.

Tekrarlayan Kas Krampları Tedavisi

1Yatak takımınızı gevşetin. Sıkıca sarılmış çarşaflar ve örtülen battaniyeler ayak parmaklarınızdaki basıncı artırarak ayak ve baldır kaslarınıza daha fazla stres yükleyebilir. Artan bu basınç kas kramplarına yol açar. Sırt üstü yatmak da ayak parmaklarınıza yapılan baskıyı artırabilir. Kas kramplarını engellemek için dizlerinizi hafifçe kırarak yan yatmanız önerilir.

2Mineral seviyenizi koruyun (kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi). Bu minerallerin tüketiminin az olması tekrarlayan kas kramplarının sebebi olabilir. Bunun yanı sıra, yapılan araştırmalar bu minerallerin beslenme düzeninde çokça tüketilmesinin kas kramplarını engellediğini doğrulamamaktadır. Bundan dolayı dengeli olarak tüketilmesi önem arz etmektedir.

  • Muz ve portakal gibi potasyum açısından zengin, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, baklagiller ve tam tahıllı ürünler gibi magnezyum açısından zengin ürünleri ve süt ürünlerini, brokoli gibi kalsiyum açısından zengin yiyecekleri tüketebilirsiniz.

3Sıvı dengenizi koruyun. Bol miktarda su için. İhtiyacınız olan sıvı miktarı yaşınıza, cinsiyetinize, aktiflik seviyenize, bulunduğunuz iklime ve kullandığınız ilaçlara göre değişir. Ortalama, bir kadın günde dokuz bardak sıvıya ihtiyaç duyarken erkekler ise on üç bardak sıvıya ihtiyaç duyar.

  • Vücudunuzu dinleyin. Eğer susamış hissediyorsanız, sıvı, özellikle su, tüketmeniz gerekiyor demektir.
  • Egzersiz yaptığınız takdirde fazladan 1.5 ila 2.5 bardak su içmeniz gerekecektir. Eğer yaptığınız egzersiz bir saatten fazla sürüyor ve çokça terlemenize sebep oluyorsa, daha fazla su tüketmeniz gerekecek.
  • Sodyum içeren sporcu içecekleri yalnızca en az bir saat süren yoğun egzersizler sonrasında tercih edilmelidir.
  • Eğer çok sıcak ve nemli ortamlarda yaşıyorsanız veya spor yapıyorsanız da fazladan su tüketmeniz gerekecek.

4Kaslarınızı esnetme/germe hareketleri yapın. Uzunca süre kaslarınızı kullanmadan önce ve kullandıktan sonra esneme hareketleri yapmanız gerekir. Düzenli olarak esneme yapmak kas liflerini uzatır ve kasılıp gerilmelerine yardımcı olur. Esneme hareketlerine alışan kaslarda kramp oluşumu daha azdır.

  • Sıklıkla kramp giren kaslarınıza odaklanın. Eğer özellikle baldır kaslarınızda kramp yaşıyorsanız, bu kaslarınızı her gün esnetmeniz gerekir.

5İlaçlarınızı kontrol edin. Statinler, uzun etkili beta agonistler ve diüretikler kas kramplarına sebep olabilir. Eğer bu tip ilaçlardan birini kullanıyorsanız, doktorunuzla görüşerek yaşadığınız kas krampları hakkında doktorunuzu bilgilendirin. Doktorunuzu bilgilendirmeden ilaçları kullanmayı bırakmayın. Sağlığınızı tehlikeye atmak istemezsiniz.

  • Statinler yüksek kolesterol tedavisinde kullanılır. Statin örnekleri arasında: Lipitor, Lescol, Lipostat, Crestor ve Zocor yer alır.
  • Diüretikler vücudunuzdaki suyu çeker ve genelde yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır. Yaygın diüretikler arasında Bumex ve Lasix yer alır.
  • Beta Bloker ilaçlar yüksek tansiyon ve anormal kalp ritmi tedavisinde kullanılır. Yaygın beta bloker ilaçlar arasında: Tenormin, Coreg, Lopressor, Toprol, Inderal, Betapace ve Timoptic yer alır.

6Reçeteyle alabileceğiniz ilaçlar için doktorunuza başvurun. Kas kramplarının tedavisinde güvenli, önerilebilir ve kanıtlanmış ilaçlar yoktur. Genelde kendi kendinize uygulayabileceğiniz yöntemlerle kas krampını tedavi edebilirsiniz. Yine de, bazı ilaçlar tedavide etkili olabilir. Bu ilaçlar arasında Carioprodol, Diltiazem, Gabapentin, Orpenadrine, Verapamil ve B12 vitamini yer alır.

  • Bu ilaçların etkisi için daha fazla araştırma yapılması gerekse de bir seçenek olarak doktorunuzla üzerinde tartışabilirsiniz.
  • Kinin kullanmaktan kaçının. Kinin diğer ilaçlarla etkileşime geçer ve birçok yan etkiye sebep olabilir.

7Eğer sıralanan belirtilerden herhangi birini gösteriyorsanız bir doktora görünün. Kas krampları genelde kendi kendine kolaylıkla çözülse de, altında yatan birtakım problemleriniz varsa doktora görünmeniz gerekebilir. Eğer kramplarınız yoğunsa, esneme hareketlerinin ardından geçmiyorsa, veya uzun süre devam ediyorsa, bir doktora görünmeniz gerekir.

  • Kas kramplarınıza bacakta şişme, kızarıklık, deri değişimi, kas zayıflığı gibi belirtiler eşlik ediyorsa veya kramplar egzersiz veya sıvı kaybı gibi bariz sebeplerden kaynaklanmıyorsa da doktora görünmeniz gerekir.

Kaynak:

  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Nocturnal_Leg_Cramps
  • http://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-02-2012/charley-horse-leg-cramps-relief-tips.html
  • http://www.wikihow.com/Treat-Recurring-Muscle-Cramps

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir