Tendinit Tedavisi Nasıl Yapılır

Tendinit tendonların iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlık türüdür. Tendonlar kasların en son bölgesinde bulunur kaslar ile kemikler arasında bir bağ görevi görür. Tendonlar kasların her harekete geçtiğinde ve kemiklerin her aktivasyonunda görev alırlar. Tendonit rahatsızlığının nedenlerinden bir tanesi kasların fazla kullanılmasıdır. Örneğin spor esnasında zor bir hareketin tekrarlanması ve kasların zorlanmasıdır. Tendonit her tendonda ortaya çıkabilir fakat en çok ortaya çıktığı yerler el bilekleri, dirsekler, omuzlar, kalça ve topuk bölgesi tendinite en çok maruz kalınan bölgelerdir. Bu hastalık ciddi bir ağrıya ve vücut dengesinde bozulmalara neden olabilmektedir. Bu ağrılar birkaç hafta içerisinde ortadan kalkar, tendinit evde uygulanan tedaviler ile ortadan kaldırılmaya çalışılırsa bu süre çok daha kısa bir zamana tekabül edecektir. Fakat bazı noktalarda ortaya çıkan tendinit kronik bir hale gelebilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir.

Part1: Kolay Tedavi Yöntemleri

  • Kaslarınızı yoğun bir biçimde kullanmaktan kaçının. Tendonlarda meydana gelen hasarlar ani bir biçimde ağrılı olarak ortaya çıkabilir. Fakat genel olarak bu rahatsızlık kasların uzun müddetler boyunca zorlanmasından ve bu zorlayıcı hareketlere de devam edilmesinden haftalara ve hatta aylara yayılan bir süreç olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Tekrar eden hareketler tendonlarda büyük bir gerilim meydana getirir. Bu gerginlikte küçük yırtıkların ve iltihaplanmanın tetikleyicisi olma görevini görür. Hangi hareketin sizin vücudunuzda bu denli büyük bir ağrıyı meydana getirdiğini kavramaya çalışın. Bu hareketi haftalar önce bırakmış olabilirsiniz bu nedenle geçmişi de hesaba katarak düşünmelisiniz. Hareketi bulduğunuz anda modifiye etmeli veya hayatınızdan çıkarmalısınız. Tendonitin ortaya çıkması işiniz ile alakalı bir aktiviteden kaynaklanıyorsa patronunuzdan birkaç haftalığına dahi olsa bu rutini değiştirmesini rica etmelisiniz. Bir diğer taraftan da tendonitin asıl nedeni spor aktiviteleriniz ile ilişkili ise çok sıkı ve sert bir biçimde egzersiz yapıyorsanız egzersiz rutininizi bir kenara bırakmalı ve bir spor hocasından gerekli yardımı almalısınız.
  • Golf ve tenis sporlarının fazlaca oynanması kişilerin dirseklerinde tendinit oluşumunu tetikleyen en önemli nedenlerden bir tanesidir.
  • Akut tendonit vücudunuza dinlenmek için biraz zaman verirseniz kendiliğinden ortadan kalkacak bir rahatsızlıktır. Fakat bu dinlenme zamanını kendinize veremezseniz tendonitin kendini tekrarlayacağını da bilmelisiniz. Kronik tendonitin tedavisi çok daha zor ve ağrıları da çok daha katlanılmazdır.
  • İltihap kapmış olan tendonun üzerine buz kompresi uygulayın. Tendonlarda ağrı meydana gelmesinin ana nedeni iltihaplanma ve iltihaplanmaya bağlı olarak gelişen ateşlenmedir. Bu işlem aslına bakılırsa vücut tarafından tetiklenmekte ve bir iyileşme görevinin parçası olarak yer almaktadır. Vücudun bir tedavi yöntemi olarak ortaya koyduğu bu işlem tendonitin belirtilerini daha da keskinleştirmektedir. Bu nedenle ortaya çıkan iltihaplanmanın ve ateşlenmenin önüne geçilmesi gerekmektedir. Ağrının azalması, ateşin düşmesi için ağrının asıl yoğunlaştığı bölgeye buz paketi, donabilme özelliğine sahip jel ile dolu bir paket veya basit bir yöntem olarak buzdolabınızda bulunan donmuş sebze poşetlerini yerleştirebilirsiniz. İltihaplanmanın azalması ve ağrının bir nebze de olsa dinginleştiğini hissedinceye kadar her 2-3 saate bir buz kompresini gönül rahatlığı ile uygulayabilirsiniz.
  • İltihaplanma bilek veya dirsek gibi küçük bir bölgeyi kapsıyorsa buz kompresini 10 dakika ile sınırlı tutmalısınız. Fakat iltihaplanma çok daha derine işlemiş ve tendinitin ağrıları çok geniş bir alana işlemiş ise hem buz kompresi yaptığınız alanı hem de süreyi daha geniş tutmalısınız. Örneğin 20 dakika bu amaç için ideal görünmektedir.
  • İltihaplanan bölgeye soğuk kompres uygularken o bölgeyi olabildiğince yüksekte tutmanız gerekmektedir. Bu şekilde tedavinin daha etkili bir biçimde gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.
  • Buz torbanızı ince bir kumaşa sarmayı da ihmal etmemeniz gerekmektedir. Bu önlem ile beraber buz yanıklarından da cildinizi kolay bir biçimde korumuş olursunuz.
  • Anti-enflamatuar ilaçlar kullanın. Tendonit ile savaşmanın bir diğer yolu da anti-enflamatuar ilaçların kullanılmasıdır. Aspirin ve Ibuprofen gibi ilaçlar vücudunuzun iltihap ile savaşmasına ve iltihap nedeni ile ortaya çıkan acının terlemenin ve ateşin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Bu ilaçları 2 haftadan uzun bir süre kullanmanın iyi bir fikir olmadığının da altını çizmek gerekmektedir.
  • Hap kullanmak istemiyorsanız bu yönteme bir alternatif olarak anti-enflamatuar bir krem kullanabilirsiniz. Tendinit rahatsızlığının meydana çıktığı bölgeye kremi güzel bir biçimde uygulayın. Unutmayın ki ağrılı bölge tarafından krem ne kadar çok emilirse etkisi o kadar hızlı bir biçimde hissedilecektir.
  • Tendinit rahatsızlığının ortaya çıktığı zamanlarda kas gevşetici veya ağrı kesici içmemeniz gerekmektedir. Bu ilaçlar iltihabın ortadan kaldırılması konusunda bir etki göstermeyecektir.

Part2: Orta Dereceli Tedaviler

  • Tendinit hastalığından muzdarip olan tendonunuzu yavaş bir biçimde gevşetin. Hafif ve orta dereceli tendinitlerin tedavisinde kas gevşetme egzersizlerinin uygulanması başarılı bir biçimde sonuç verebilmektedir. Bu egzersizler bölgede bulunan kan dolaşımını hızlandırır ve bölgenin daha esnek bir yapıya sahip olmasını sağlar. Gevşeme yöntemi akut tendinit tedavisi kapsamında uygulanabilmektedir. Bu yöntem çok ağrılı ve aşırı derecede iltihaplanmış tendinitlerin tedavisinde kullanılmamaktadır. Tendinit hastalığından muzdarip olmak istemeyen kişilerin de bu egzersizleri yapmaları tavsiye edilmektedir. Gevşeme hareketlerini çok yavaş ve sabit bir biçimde yapmaya özen göstermelisiniz. Bir pozisyonda en fazla 20—30 saniye boyunca kalmalısınız. Egzersizleri günde 3-5 defa tekrarlayabilirsiniz. Yoğun bir güne adım atacaksanız dışarı çıkmadan önce bu egzersizleri uygulamak sizin için etkili bir korunma yöntemi olacaktır.
  • Kronik tendinitlerde veya hasar görmemek için ortaya koyula periyotlarda uygulanması gereken en iyi strateji nemli ısı uygulaması olarak göze çarpmaktadır. Gevşeme hareketlerinden önce nemli ısı tedavisinin uygulanması kasların rahatlamasını ve aktiviteleri uygularken hasar almamasını sağlarlar.
  • Unutmayın ki tendinitler geceleri ve yoğun bir hareketin ardından size çok büyük acılar çektirecektir.
  • Destekleyici atel kullanın. Tendinitin ortaya çıktığı yer dirsek, bilek veya diz gibi hareketli bir alan ise koruyucu bir atel giyilmesi iyileşme periyodunu olumlu bir yönde etkileyecektir. Atel sayesinde hem bölge korunmuş olur hem de fazla hareketten bölgeyi sakınmış olursunuz. Atelin takılması size tendinitinizin olduğunu ve kendinizi iş hayatında ve spor aktivitelerinde zorlamamanız gerektiğini de hatırlatan bir işaret görevi görecektir.
  • Unutmayın ki kaslar için ve tendonlar için mutlak hareketsizlik önerilen yöntemlerden bir tanesi değildir. Hasarın vücut tarafından düzeltilmesi için ve kan akışının düzenli bir biçimde sağlanması için hareket şarttır.
  • Atel kullanmanın dışında hayatınıza ergonomik ürünleri de entegre etmeniz gerekmektedir. Bedeninize ve vücut tipinize uygun ürünler kullanmak sizin için ilerdeki hasarların engellenmesi için en uygun yöntemlerden bir tanesi olacaktır.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Treat-Tendonitis

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir