Termos Nasıl Yapılır

Termos, içecekleri uzun bir süre için sıcak ya da soğuk tutmak için kullanılan, içinde birkaç kat yalıtım bulunan bir kaptır. Bu makaledeki direktifleri uygulayarak kendi termosunuzu yapabilir, bu termosu bilim fuarlarına götürebilir veya günlük hayatta kullanabilirsiniz. Bunun için birkaç temel malzemenizin olması ve biraz zaman ayırmanız yeterlidir.

Adımlar

1Bir şişe seçin. Yeniden kullanıma uygun kapağı olan herhangi bir plastik şişe veya cam şişe kullanıma uygundur. Şişenin boyutu ise içeceğinizi taşıyabileceğiniz boyutlarda olmalıdır.

  • Çoğu koşulda cam şişeler plastik şişelerden daha iyi yalıtım yapar. Plastik ise daha ucuz ve yapılış açısından daha kolaydır. Plastik şişeler termos yapımında gerekli özellikleri sağlamaktadır. Ayrıca kullanacağınız şişenin yeniden kullanılabilir bir kapağının olması oldukça önemlidir ve çoğu cam şişede yeniden kullanılabilir kapak opsiyonu bulunmaz.

2Şişeyi kağıt peçete ile sarın.  Uzunca bir kağıt peçeteyi çalışacağınız yüzeye serin. Şişeyi peçetenin ucuna yerleştirip peçetenin diğer ucuna doğru yuvarlayın ve kağıt peçeteyi bu şekilde şişenin etrafına sarın.

  • Şişenin etrafına saracağınız peçeteyi, şişenin yüzeyinde en az üç kat dolaşacak şekilde ayarlamaya çalışın.
  • Peçete sarma işlemini kolaylaştırmak için peçetenin bir köşesini şişeye bantlayıp öyle sarmayı deneyebilirsiniz.
  • Peçeteyi sararken şişeyi düz tutmaya dikkat edin. Bu adım peçetenin eşit katlar halinde ve düz bir şekilde sarılabilmesi için önemlidir.
  • Sarma işlemi bitince geniş bir izolasyon bandı ile peçetenin son kısmını şişeye bantlayarak sarılan peçete ile şişeyi sabitleyin.

3Şişeyi aliminyum folyo ile sarın. Bu sefer aliminyum folyoyu çalışacağınız yüzeye serin. Kağıt peçete ile yaptığınız gibi aliminyum folyonun ucuna şişeyi yerleştirin ve diğer ucuna doğru yuvarlayın. Bu şekilde aliminyum folyoyu peçetenin etrafına sarın.

  • Saracağınız aliminyum folyonun uzunluğunu en az kağıt peçete kadar olacak şekilde ayarlayın.
  • Aliminyum folyoyu sarmaya başlamadan önce folyonun bir ucunu kağıt peçeteye bantlayın. Bu şekilde folyoyu sarmanız kolaylaşacaktır.
  • Bir yandan sararken şişenin yüzeyine sarılan aliminyum folyoyu düzleştirin. Aynı zamanda aliminyum folyoyu da düz bir şekilde sarıp, katların eşit olmasına dikkat edin.
  • Sarma işlemi esnasında aliminyum folyo yırtılırsa yırtılan kısmı bantlayıp sarmaya devam edin.
  • Sarma işlemi bitince aliminyum folyonun ucunu şişeye bantlayın.

4Fazla kısmı kesin. Şişenin üst ve alt kısımlarında fazlalık yapan kağıt peçete ve aliminyum folyoyu kesin. Rahat bir şekilde şişenizden içeceğinizi içebilmeniz için şişenin ağız kısmındaki fazlalıkları yeterince kestiğinizden emin olun.

  • Fazlalıkları keserken kağıt peçete fazlalıklarını aliminyum folyonun altından hiç görünmeyecek şekilde kesmeye dikkat edin.

5Şişeyi izolasyon bandı ile sarın. İzolasyon bandını şişenin üst kısmından başlayacak şekilde aliminyum folyonun üstünden şişenin etrafında sarmaya başlayın. Aşağı doğru yüzeyini kaplayarak döndüre döndüre sarın ve şişenin dibine kadar bu şekilde bantlayın.

  • Aliminyum folyodan sonra bant kullanmasanız bile şişeniz belli bir düzeyde yalıtım sağlayacaktır. Üzerine izolasyon bandı eklemek ise bu yalıtımı daha da arttırmak için uygulanan bir adımdır.
  • Özellikle siyah izolasyon bandı termosunuza yeni bir yalıtım katı eklemek için idealdir.

6Termosunuzu deneyin.  Bu adıma gelmeniz termosunuzun yapım aşamasının bittiği anlamına gelir. İstediğiniz fonksiyonu sağlayıp sağlamadığını öğrenmek için termosunuza sıcak su doldurun. Suyu doldurduktan hemen sonra suyun sıcaklığını ölçün. Bunu yaptıktan 30 dakika sonra bir ölçüm daha yapın.

  • Eğer termosunuzun veriminden memnun kaldıysanız, bu şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer memnun değilseniz birkaç kat daha yalıtım yaparak verimini artırabilirsiniz.

Video

Kaynak

elif ceren

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir