Tohumdan Domates Nasıl Yetiştirilir

Bahçenizde sıfırdan domates mi yetiştirmek istiyorsunuz?  Sebzeliğinizde zaten halihazırda sağlıklı ve olgun domatesleriniz vardır, ancak bahçenizde de size özel domatesler yetiştirebilirsiniz. Aşağıdaki tohumdan domates yetiştirme adımlarını okuyun ve hazır domates almayı mı yoksa bahçenizde kendiniz mi yetiştirmeyi tercih edersiniz, siz karar verin.

Yöntem 3 – Tohumların Ekimi

1Son don döneminden 6-8 hafta önce tohumları kapalı alanda ekin. Domates tohumlarınızı dışarıya transfer etmeye hazırlamak amacıyla dışarısı hala soğuk olduğundan dolayı önce kapalı alanda ekmeyi tercih edin. İlkbahar aylarının başlarındaki soğuk hava fidelerin büyümesini engelleyebilir hatta onları öldürebilir. Üretim şansını arttırmak için  fidelerinizi kapalı alanda ekin.

2Büyüyen fideleriniz için küçük plastık saksılar alın. Bu tür saksıları süpermarketlerden ya da fidanlıklardan temin edebilirsiniz.

3Saksınızı tercihinize göre bir toprak ile doldurun. Örrneğin 1/3 turba yosunu, 1/3 vermikülit, 1/3 gübre ile ideal bir toprak karışımı elde edebilirsiniz.

4Her bir saksının 0,65 cm derinine 2-3 tohum koyun. Üzerini toprak ile örtün ve elinizle nazik bir şekilde bastırın.

5Çimlenme başlayana kadar saksıları 21-27 derece oda sıcaklığında muhafaza edin. Tohumlar çimlenmeye başladıklarında, tamamen güneş görecek bir yere koyabilirsiniz.

67-10 gün kadar tohumları sulayın. Filizleri toprak üzerinde görebildiğinizde, sulama sıklığını azaltabilirsiniz. Bazı bitkiler az sulanmaktan ziyade fazla sulamaktan dolayı ölürler. (Fazla su kökleri çürütmektedir). Bu sebepten, filizler baş verince sulamayı azaltın.

7Saksılarınızı hergün kontrol edin. Filizlerinizi toprağın üzerinden baş verince, hızla büyümeye başlayacaklardır.

Yöntem 4 – Bitkilerinizi Transfer Etme

1Bitkilerinizin 15 cm kadar büyümesini bekleyin. Dışarıdaki don riski sona erdiğinde ve bitkiniz gerekli boya ulaştığında, dışarıya transfer edilmeye hazırdırlar.

2Bitkinizi hazırlayın.. Bitkinizi dışarıya transfer etmeden bir hafta önce, yavaş yavaş dışarıdaki hava sıcaklığına alıştırın. Gittikçe daha uzun süre güneşte kalmasını sağlayın. İlk etapta bir kısmı gölgeli bir alana koyun ve her gün güneşte durma gittikçe arttırın.

3Bahçenizi hazırlayın. İçinde organik maddelerin bulunduğu iyi dren edilmiş toprak tercih edin.

  • Drenajı iyileştirmek için, toprağa turba yosunu ekleyebilirsiniz. Turba yosunu, suyu 10 kat daha iyi emer ve içinde tutar ancak, çevreye zararlı olmakla birlikte pahalıdır. Turba yosunu üretmek oldukça meşakatli ve maliyetlidir. Örneğin, dranaj çukuru kazmak için petrol gerekir. Toprak tırmıklanmalı kurutulmalı ve nalya edilmeldiir ve uzak mesafeye kargo maliyeti bulunmaktadır.
  • Ama siz yine de turba yosunu kullanmak istiyorsanız, ekim alanındaki toprağın yarısını kazarak çıkarın. Çıkardığınız toprağa, aynı miktarda turba yosunu karıştırın. Yosun/toprak karışımını ekim alanına serin.
  • Turba yosununun olası etkilerinden endişe ediyosanız, 2.50 x 2.30 boyutunda 2,5 metre uzunlğunda sedir ekim kasası alın. Ekim kasası için sedir iyi bir seçimdir, çünkü yaşlandıkça çürümez. 

4Toprağın pH değerini ölçün. Domatesler en iyi, pH değeri  6-7 arası olan toprakta yetişirler.

  • Ziraat odalarının pH değerini ölçmek için test formları, keseleri ve talimatları vardır. Topraktaki gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra, Ph seviyesini tekrar ölçün.
  • Ph değeri 6’nın altındaysa, yükseltmek için toprağa dolomitli kireç karıştırın.
  • Ph değeri 7 ‘nin üzerindeyse, düşürmek için toprağa taneli sülfür karıştırın.

5Yaklaşık yarım metre derinliğinde çukur kazın. Fideleri ekebilmeniz için çukur yeterince derin olmalıdır ve bitkinin sadece ¼’ü toprağın üzerinde kalmalıdır. Çukurun dibine gübre gibi organik madde koyun. Bu bitkinizi güçlendirecek ve transferden etkilenmemesine yardım edecektir.

6Dikkatlice bitkiyi saksıdan çıkarın ve yere koyun. Transfer yaparken köklere zarar vermemeye dikkat edin. Kökleri olabildiğince derine koyun ki  toprak örtüldüğünde gövde üzerinde ilk sırada bulunan yapraklar toprağa değebilsin..Ekilen bölgeyi nazikçe elinizle bastırın.

7Balık yemi, tavuk gübresi ya da önceden karıştırılmış düşük nitrojen ve yüksek fosfor oranı bulunan organik gübre ile gübreleyin ve sulayın. Gübreleme sürecini her sene tekrarlamanız gerekmektedir.

8Bitkini yanına sopa ya da çıta dikin.Bu bitkinize sarılabileceği bir destek verecek ve domatesleri dalından toplamak daha kolay olacaktır. Bu işlemi yaparken köklere zarar vermediğinizden emin olun.
http://www.wikihow.com/Grow-Tomatoes-from-Seeds

ece toprakçı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir