Tourette Sendromu İle Nasıl Başa Çıkılır

TS olarak kısaltılan tourette sendromu tik adı verilen ve kendini sürekli tekrarlayan, belirli tipte ve istemsiz hareketlerin kişide görülmesiyle bilinen kalıtsal ve nörolojik bir hastalıktır. Genelde erken yaşlarda ortaya çıkar, her ne kadar kronik bir rahatsızlık olarak bilinse de, çoğu durumda ergenlikten sonra ağırlık gösterir.

Adımlar

1Hastalık hakkında bilgi sahibi olun. Tourette sendromu nadir bir rahatsızlık olarak bilinse de aslında birçok kişide rastlanabilirken bu hastalığı taşıyanların yüzde birinin durumu hafiftir.

2Hastalığı teşhis ettirin. Resmi bir teşhis ancak hastanın en az bir yıldır süren motor ve vokal tiklerinin olduğu doğrulanırsa konulabilir.

3İlaç kullanmaya ihtiyacınız olup olmayacağını öğrenin. Tourette sendromu ileri boyutlarda değilse tikleriniz tipik bir bozulmaya sebep olmayacağından herhangi bir ilaç kullanmanız gerekmeyecektir. Tikleriniz günlük hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa, tiklerin baskılanması için kullanılan Nöroleptik (ya da Antipsikotik) ilaçlardan yararlanabilirsiniz.

4Nöroleptik ilaçlar (sinir sistemi üzerine etkili olan ilaçlar) kullanıyorsanız, yan etkiler oluşabileceğinden bırakmaya karar vermeden önce doktorunuza danışın.

  • Tourette sendromu kimi zaman ADHD (Dikkat eksikliği) ve OCD (Obsesif Kompulsif Bozukluk) ile bağlantılı olabilir. Siz de bu durumu yaşıyorsanız, belirtileri hafifletmek için kullanmanız gereken ilaçlar hakkında doktorunuza mutlaka danışın. Tourette sendromu için evrensel bir ilaç yoktur, bu sebeple size en uygun ilaç için doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

5Terapi seçeneğini gözden geçirin. Bu noktada psikoterapi şiddetle önerilir. Tourette sendromu psikolojik sebeplerden kaynaklanmaz, fakat ortaya çıkışını birtakım sosyal ve duygusal problemler tetikleyebilir.

6İnsanların sizi anlayabileceği ve durumunuzdan mahcup olmayacağınız bir çevrede bulunmaya çalışın. Öğrenciyken, zamansız testler ve sözlü sınavlar gibi durumlarda özel yardıma ihtiyacınız olabilir. Öğretmenlerinizle konuşun, olumlu ve toleranslı bir geri dönüş TS ile baş etme stresinizi oldukça azaltacaktır.

Kaynak

  • http://www.ninds.nih.gov/disorders/tourette/detail_tourette.htm
  • https://www.tourette.org/
  • http://www.wikihow.com/Cope-With-Tourette-Syndrome

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir