Uçma Korkusu Nasıl Aşılır

Çok uzak yerlere seyahat edebilmeyi ve dünyayı görmeyi mi diliyorsunuz – panik atak olmadan ?  Uçak fobiniz ya da uçma korkunuz varsa bunun hayatınızı olumsuz bir şekilde etkilemesini engelleyebileceğiniz bazı yollar vardır. Bilgi edinmek, rahatlama teknikleri kullanmak ve gezinizi planlamak korkunuzu yenmenin ve dünyayı keşfetmenin yollarıdır. İşte ilerlerken edinebileceğiniz bir bilgi: bir uçak kazasında ölme riskiniz 11 milyonda 1.  Bu uçağınızda bir şeylerin korkunç bir şekilde ters gitmesi adına çok küçük 0.00001 % ihtimaldir.

Kendinizi  Uçaklar Hakkında Bilgi ile Donatın

1Uçakların ne kadar güvenli olduğunun farkına varın.  İstatistikleri bilmek uçağınız uçak pistini terk ettiği zaman sizi tamamen kurtaramayabilir. Ancak uçak ile seyahat etmenin gerçekten güvenli olduğunu kabul ettiğiniz zaman kendinize uçuşunuz sırasında hava alanında olduğunuz kadar rahat hissetmenize izin verebilirsiniz. Buradaki önemli olan şey şudur ki uçak ile seyahat etmek gerçekten tamamen güvenlidir. Hatta uçak en güvenli ulaşım aracıdır.

  • Gelişmiş bir ülkede uçak ile seyahat ettiğiniz zaman bir uçak kazasında ölme riskiniz 30 milyonda 1’dir.

2Uçak ile seyahat etmenin güvenliğini diğer tehlikeler ile karşılaştırın.  Hayatta hakkında ikinci kez düşünmenin mümkün olmadığı birçok farklı deneyim vardır. Bunların uçak ile seyahat etmekten daha tehlikeli olduğunu göreceksiniz. Bu tehlikeler onlar hakkında endişe duymanız gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, uçak ile ilgili endişelerinizin ne kadar temelsiz olduğunu gösterirler! Bu istatistikleri öğrenin, not edin ve bir sonraki uçuşunuzda ne olacağı hakkında endişelenmeye başladığınız zaman bunları kendinize tekrar edin.

  • Bir otomobil kazasında ölme riskiniz 5 binde 1. Bu demek oluyor ki uçak ile seyahatinizin en tehlikeli kısmı araba ile hava alanına geldiğiniz kısımdır. Hava alanına sağ salim gelmeyi başardığınız anda kendinizi tebrik edin. Uçuşunuzun en tehlikeli kısmını atlattınız.
  • Gıda zehirlenmesinden ölme riskiniz bir uçak kazasında ölme riskinizden daha fazladır. 3 milyonda 1.
  • Bir yılan ısırığından, yangına yakalanmanızdan, sıcak su ile yanmanızdan ya da yataktan düşerek ölme riskiniz bile daha fazladır. Eğer sol elini aktif olarak kullanan biriyseniz sağ el için hazırlanan ekipmanları kullanmak bile uçak kazasında ölmekten daha risklidir.

3Uçuşunuz sırasında hisleri ve hareketleri bekleyin. Korku içinde olmanın büyük bir kısmı daha sonrasında ne olacağını bilmemekten kaynaklanır. Uçak neden bu kadar hızlı gidiyor? Kulaklarımı neden garip hissediyorum? Kanatlar neden tuhaf görünüyor? Kemerlerimizi neden bağlamamız isteniyor? Olağan dışı bir durum ile karşı karşı kaldığınız zaman iç güdüsel olarak ilk yapacağınız şey en kötüsünü düşünmektir. Bunu en aza indirmek için uçaklar ve uçakların nasıl çalıştığı hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin. Ne kadar çok bilirseniz hakkında emin olmadan endişe duyabileceğiniz o kadar az şey olacaktır. Bilmeniz gereken bazı şeyler şunlardır :

  • Uçakların havalanabilmesi için belirli bir hıza ulaşması gerekir. Uçak çok hızlı gidiyor gibi hissetmenizin sebebi budur. Uçak yerden ayrılıp havalandığında uçağın hızını o kadar çok fark etmeyeceksiniz.
  • Uçak aşağı ya da yukarı hareket ettiği zaman hava basıncından dolayı kulaklarınızda sesler duyarsınız.
  • Kanatların belirli kısımlarının uçuş sırasında hareket etmesi gerekir. Bu tamamen normal.

4Türbülans ile ilgili ne beklemeniz gerektiğini bilin. Türbülans bir uçak düşük basınçlı bir bölgeden yüksek basınçlı bir bölgeye doğru uçtuğu zaman olur. Bu da uçuş sırasında bir “sarsıntı” hissetmenize sebep olur. Türbülans tıpkı taşlı bir yolda araba kullanmak gibidir.

  • çok nadir durumlarda türbülans yaralanmalara sebep olur. Bu genellikle yolcular güvenlik kemerlerini bağlamadığı için ya da bagajlar kafalarına düşerek yaralandıkları içindir. Şunu düşünün; bir pilotun türbülans sırasında yaralandığını hiç duymadınız. Bu pilotlar her zaman güvenlik kemerlerini taktığı içindir.

5Bir uçağın nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinin. Bu kadar korktuğunuz bu sürecin gizemini yok etmek için bir uçağın iç çalışmaları hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Çalışmalar gösteriyor ki; uçma korkusu olan kişilerin 73 % ‘ü uçuş sırasında meydana gelebilecek mekanik problemlerden korkuyor. Bu yüzden bir uçağın nasıl çalıştığı hakkında ne kadar çok şey bilirseniz bu süreç sırasında kendinize sürekli “Bu uçak neden bunu yapıyor? Bu normal mi?” diye sormak yerine o kadar çok rahat hissedeceksiniz.  Bilmeniz gereken bazı şeyler şunlardır :

  • Bir uçağın havalanması için dört güç gereklidir : yerçekimi, hava direnci, kaldırma kuvveti ve itme kuvveti. Bu güçler uçuşunuzu yürümek kadar doğal hissettirmek için belirlenir. Bir pilotun söylediği gibi; “Uçaklar gökyüzündeki en mutlu şeylerdir.” Bilginizi daha ileri seviyeye taşımak istiyorsanız bu güçlerin arkasındaki bilimi okuyabilirsiniz.
  • Jet motoru bir arabada hatta bir çim biçme makinesinde bulacağınız motordan çok daha basittir. Uçağın motorlarından biri ile bir terslik olması gibi oldukça düşük ihtimalli bir durumda uçak geri kalan motorlar ile normal bir şekilde çalışmaya devam edecektir.

6Uçak kapısı uçuş sırasında açılmayacak, bunu sıkıntı yapmayın. Uçuş sırasında uçak kapısının açılabileceği korkusundan da gem vurabilirsiniz. 9.114.0 m  yüksekliğe ulaştığınızda kapıları kapalı tutan 20.000 libre değerlerinde bir basınç olacaktır, bu yüzden bu korkunuz olmayacak bir şeydir.

7Uçakların düzenli bir şekilde bakımının yapıldığını bilin. Uçaklar birçok tamir ve bakım prosedüründen geçer. Bir uçağın havada kaldığı her bir saat için o uçak 11 saat bakımdan geçer. Bu demek oluyor ki eğer sizin uçuşunuz üç saatlik bir uçuşsa, uçağınız her şeyin düzgün bir şekilde çalışıyor olduğundan emin olmak için 33 saatlik bir bakımdan geçirilecektir.

Kaynak

  • http://web.mit.edu/airlines/industry_outreach/board_meeting_presentation_files/meeting-oct-2006/14-Barnett%20Aviation%20Safety%20in%20Developing%20Countries.pdf
  • http://www.wikihow.com/Overcome-a-Fear-of-Flying
  • http://theweek.com/articles/462449/odds-are-11-million-1-that-youll-die-plane-crash

esra kocaman

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir